.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 26 април 2012 г.

КЕКС С КАКАО,СЛАДКО ОТ МАЛИНИ И БЯЛ ШОКОЛАД

КЕКС С КАКАО,СЛАДКО ОТ МАЛИНИ И БЯЛ ШОКОЛАД
Много пухкав и  много приятен на вкус.Сладкото от малини се съчетава перфектно със нежният кекс,белият шоколад и какаото.Много вкусен, бърз за приготвяне и изяждане кекс.:) :) :)

ПРОДУКТИ
3яйца
1 и 1/2ч.ч.захар
1/2ч.ч.олио
1/2ч.ч.кисело мляко
1ч.л.сода за хляб
2ванилии

3с.л.какао
3с.л.сладко от малини
50гр.бял шоколад
1с.л.пудра захар

Разбийте яйцата със захарта.Прибавете на тънка струйка олиото.Прибавете млякото размесено с содата,ванилията и 2ч.ч.брашно.Отделете част от сместа и към нея прибавете2/3с.л. какао.Прехвърлете 1/2 от бялата смес в обла кексова форма.Поръсете много леко с брашно,за да потъне сладкото.С малка лъжичка сложете от малиновото сладко.С лъжица прибавете и от кафявото тесто,като се стараете да не го разпръсквате из цялата форма а само на места.Трябва да се получи,като кафяви петна поставени тук там.Завършете като сипете и останалото бяло тесто.Изпечете кекса в нагряна фурна на 180градуса около 35/40мунути.


Извадете сладкиша от фурната,оставете го да се охлади и леко го полейте със разтопен бял шоколад.Украсете го със някакви ядки,сладко от малини и леко поръсете със пудра захар.

СУСАМЕНИ ГЕВРАЦИ

СУСАМЕНИ ГЕВРАЦИ

ПРОДУКТИ
за закваската
100мл.топла вода
30гр.мая
1с.л.захар
3с.л.брашно

за тестото
4ч.ч.брашно
50мл.олио
щипка сол
2с.л.захар
2с.л.мед
1ванилия
3с.л.кондензирано мляко
250мл.вода
/или прясно мляко/
брашно за доомесване
                                                                                            за намазване

4с.л.мед
3с.л.вода
за поръсване
захар на кристали
сусам
мак

Пригответе си закваската,като в купа разтворите маята в 100мл.топла вода,1с.л.захар и 3с.л.брашно.Покрийте закваската с чиста кърпа и оставете да удвои обема си на топло за около 10минути.
В купа пресейте брашното.Направете си кладенче и в него сипете следните продукти:закваската,2с.л.мед и 2с.л.захар,олиото,1ванилия,кондензираното мляко и една чаена чаша топла вода.Ако нямата кондензирано мляко може да го замените чаената чаша вода с чаена чаша прясно мляко.Замесете меко и гладко тесто.Покрийте го с чиста кърпа и го приберете на топло да втаса за около час,час и половина.Премесете тестото и си го разделете на 10части.Всяка част оформете на фитил.
Направете си сироп от 4с.л.мед и 3.л.вода.
Потопете фитилчетата леко в сиропа и ги оваляйте в сусам,захар или мак.Оформете ги с ръце,колкото е възможно да са равни.Дори и да не са ....няма да ходят на изложба я.:) :) :)Подредете гевреците върху тави с постлана готварска хартия,на разстояние едно от друго.
Загрейте фурната на 120 градуса и  печете гевреците около 10минути.Увеличете градусите на 160 и печете за още 10минути.Увеличете температурата на 180градуса и печете докато порозовеят.



Извадете ги от фурната и още топли с четка ги намажете със захарен сироп.

"БЪРЗА" МИЛИНКА

"БЪРЗА" МИЛИНКА

Наричам тази чудесна милинка бърза,защото не оставям тестото да втасва два пъти и така се съкращава времето за приготвянето на закуската.А ето и продуктите и начина на приготвяне.

ПРОДУКТИ
500гр.брашно
30гр.мая прясна мая
 2ч.ч.прясно мляко
1ч.л.сол
3с.л.олио
1с.л.захар
1яйце
200гр.сирене
1с.л.олио

ЗА НАМАЗВАНЕ
100гр.масло или
50масло и 50мас
1ч.л.оцет
щипка сода за хляб
щипка сол
3с.л.брашно
сирене
1яйце
2с.л.галета

Разтворете маята в топло мляко.В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете маята с млякото,едно яйце,останалото мляко,солта,захарта,олиото .Замесете меко и лепкаво тесто,като накрая добавите натрошеното сирене.Не се притеснявайте ако не успеете да смесите добре сиренето с тестото,не е фатално даже е по добре така.С намазнени ръце късайте топчета големи колкото орех и подредете в намазнена тавичка.
Пригответе заливката,като разтопите маста и маслото.Прибавете оцета,солта,щипка сода и брашното.Заливката има консистенция на рядка каша.Ако иската може да поръсите тук там, върху милинката още малко натрошено сирене.Полейте милинката със заливката.Най отгоре се намазва с разбито яйце и се поръсва леко с галета.Оставете милинката на топло за около 15 минути.

Изпечете милинката в предварително нагрята фурна на 230градуса за около 10минути.Намалете градусите на 180 и допечете до порозовяване.Поднесете милинката топла с каничка айран.

вторник, 24 април 2012 г.

МЪФИНИ С ГЛАЗУРА РОЯЛ

МЪФИНИ С ГЛАЗУРА РОЯЛ

ПРОДУКТИ
2яйца
125гр.меко масло
щипка сол
1ч.ч.захар
2ванилии
1 и 1/2ч.ч.брашно
1/2ч.ч.прясно мляко
1бакплувер

ЗА ГЛАЗУРА ROYAL
2белтъка
1ч.ч.пудра захар
1/2k.л.лимонов сок
сладкарска боя

В купа пресейте брашното,солта,бакпулвера и ванилията.
В друга купа разбийте маслото и захарта до пухкав крем.Прибавете едно по едно яйцата.Прибавете 1/3от сухата смес,като продължават да разбърквате.Прибавете и 1/2от млякото и така редувайте суха смес и мляко,докато се изчерпи количеството продукти.
Поставете хартиени формички в силиконови или метални формички за малки кексчета.Ако хартиените ви кошнички са от картон може и да не ги слагате в силиконови форми.Но ако са от тънките хартиени,трябва задължително да си печете в други форми,защото иначе ще се обезформят.С лъжичка запълнете хартиените кошнички малко под средата.Изпечете мъфините в нагряна фурна на 180градуса около 18/20 минути.Оставете ги да се охладят.
За глазурата,разбийте белтъците на твърд сняг,като добавяте по малко от захарта.Добавете и 1ч.л.лим.сок.Ако ви се струва,че глазурата ви е по течна,добавете още захар.


Ако искате цветна глазура добавете няколко капки сладкарска боя.Шприцовайте готовата глазура върху кексчетата и украсете по ваш избор.Шприцовайте глазурите върху мъфините и ги украсете по ваш избор.


ПУХКАВ ХЛЯБ С МАСЛИНИ,КАШКАВАЛ И ПЕСТО ДЖЕНОВЕЗЕ

 ПУХКАВ ХЛЯБ С МАСЛИНИ,КАШКАВАЛ И ПЕСТО ДЖЕНОВЕЗЕ

ПРОДУКТИ
500гр.бяло брашно
100гр.грис
1и 1/2ч.л.сол
2с.л.олио
2ч.ч.прясно мляко
брашно за доомесване
за закваската
80мл.топло мляко
20гр.мая за хляб
1с.л.захар
3с.л.брашно
олио за намазване
ЗА ПЛЪНКАТА
100гр.масло
50гр.маслини без костилки
150гр.кашкавал
2с.л.песто GENOVESE
ЗА НАМАЗВАНЕ
1с.л.зехтин
щипка червен пипер

В купа си направете закваска от 80мл.топло мляко,20гр.прясна мая за хляб,1с.л.захар и 3,4с.л.брашно.Завийте купичката с чиста кърпа и я оставете да удвои обема си на топло ,за около 10минути.
В друга купа пресейте брашното със солта,добавете грис,2с.л.олио,закваската и 2ч.ч. прясно мляко.Замесете меко и гладко тесто.Намажете го с 1с.л.олио,покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около час.Премесете тестото.Разделете го на две части за два хляба.Оставете ги да починат за 10минути и ги разточете една по една на правоъгълни кори.


Върху всяка кора настържете масло,кашкавал,подредете маслини,нарязани на половинки.Разпределете и пестото.Завийте на рула и поставете хлябовете в правоъгълна тава на разстояние един от друг. Намажете хлябовете със 1с.л.зехтин размесен със щипка червен пипер.Направете много малки разрези върху хлябовете,като внимавате да не са дълбоки,защото от плънката ще се получат дупки/човек се учи цял живот :) Оставете хлебчетата да почиват за около 30/40минути.Изпечете ги в нагряна фурна с купичка топла вода/за по висока влажност/на 220 градуса за около 25 минути или до изпичане на хлябовете.
Извадете изпечените хлебчета,напръскайте ги леко с вода и ги покрийте с чиста кърпа за около 10/15минути.
 

ПУХКАВ ХЛЯБ С МЛЯКО И ГРИС

ПУХКАВ ХЛЯБ С МЛЯКО И ГРИС

ПРОДУКТИ
500гр.бяло брашно
100гр.грис
1и 1/2ч.л.сол
2с.л.олио
2ч.ч.прясно мляко
брашно за доомесване
за закваската
100мл.топло мляко
1с.л.захар
3с.л.брашно
олио за намазване

В купа си направете закваска от 100мл.топло мляко,1с.л.захар и 3с.л.брашно.Завийте купичката с чиста кърпа и я оставете да удвои обема си на топло ,за около 10минути.
В друга купа пресейте брашното със солта,добавете грис,2с.л.олио,закваската и прясното мляко.Замесете меко и гладко тесто.Намажете го с 1с.л.олио,покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около час.


Премесете тестото.Разделете го на две части за два хляба.Оставете ги да починат за 10минути и ги разточете една по една на правоъгълна кора.Намажете кората с олио или зехтин и навийте на руло.Поставете хлябовете в правоъгълна тава.Направете разрези върху хлябовете,намажете ги с разбито яйце и ги поръсете със семена. Оставете да почиват за около 30/40минути.Изпечете ги в нагряна фурна с купичка топла вода/за по висока влажност/на 220 градуса за около 25 минути или до изпичане на хлябовете.
Извадете изпечените хлебчета,напръскайте ги леко с вода и ги покрийте с чиста кърпа за около 10/15минути.

понеделник, 23 април 2012 г.

ЕКЛЕРИ С ВАНИЛОВ КРЕМ И ГЛАЗУРА

ЕКЛЕРИ С ВАНИЛОВ КРЕМ И ГЛАЗУРА

ПРОДУКТИ
250мл.вода
2с.л.масло
2с.л.мас
3яйца
150гр.брашно
щипка сол
ЗА КРЕМА
3жълтъка
500мл.прясно мляко
5с.л.брашно
2ванилии
1непълна ч.ч.захар
30гр.масло
ЗА ГЛАЗУРИТЕ
шоколадова
50гр.шоколад
2/3с.л.прясно мляко
портокалова
сока на 1/2портока
60гр.пудра захар
глазура карамел
3с.л.захар
1ч..л.вода
20мл.вода
100гр.пудра захар

В тенджерка налейте 250мл.вода.Прибавете щипка сол,маслото и маста.Щом сместа заври изсипете цялото количество брашно,като разбърквате постоянно,докато получите гладко,меко тесто,което се отделя от съда.Оставете тестото да се охлади,като от време на време го разбърквате.Прибавете едно по едно яйцата,като разбърквате енергично,докато сместа стане хомогенна.Напълнете си шприц и шприцовайте върху тава с постлана готварска хартия кръгли или продълговати еклери.Може и с лъжичка,като загребвате еднакви количества от тестото и леко оформените еклерите.Изпечете еклерите в нагряна фурна,първоначално на 240градуса за около 10минути ,намалете фурната и допечете еклерите на 180 градуса до леко порозовяване приблизително 20минути/зависи от големината на еклерите ви.Не отваряйте фурната преди да са минали поне 15минути от печенето,защото могат да спаднат.Изстудете готовите еклери,разрежете ги на две и ги напълнете с готовия крем,който пригответе по следния начин.
Смесете всички продукти без маслото.Загрейте сместа на бавен огън,като разбърквате докато сместа се сгъси.Оставете крема леко да се охлади и добавете кубче масло.Разбъркайте докато маслото се поеме от крема.
Пригответе си глазурите една по една.
Шоколадовата-разтопете на водна баня или в микровълнова  шоколада с млякото.Разбърквайте шоколадовата смес докато се хомогенизира.Ако прецените,че глазурата ви е гъста,долейте още малко мляко.Потопете еклерите в глазурата.
Карамелена глазура-В малка тенджерка карамелизираите 3с.л.захар+1ч.л.вода не разбърквайте с лъжица карамела докато се приготвя,защото веднага ще се стегне.След като захарта се е стопила и е придобила характерния карамелен цвят долейте 20мл.вода и оставете карамела да се отпусне напълно.С постоянно разбъркване прибавете пудра захар.Оставете глазурата леко да се охлади и потопете еклерите.Ако не желаете да ги глазирате,просто си поръсете с пудра захар.



ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С ПЪРЖЕН ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С ПЪРЖЕН ОРИЗ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
ПРОДУКТИ
4бр.пилешки бутчета
щипка сол
червен пипер
черен пипер
1/2ч.ч.брашно
олио

ЗА ОРИЗА
200гр.ориз
вода
1малка глава лук
1/2червена чушка
1/2зелена чушка
2моркова
5бр.пресни гъби
20гр.сушени
3с.л.олио
3/4с.л.соев сосWiniary

Измийте и подсушете бутчетата.Посолете ги със сол,черен пипер,червен пипер и ги оваляйте леко в брашно.Запържете/запечатайте/ги в тиган  с 1/2с.л.олио до леко зачервяване.Прехвърлете бутчетата в тавичка,добавете 1/2ч.ч.бира и 1/2ч.ч.бульон.Печете бутчетата на фурна за около час или докато месото се приготви.
Сварете ориза в леко посолена вода/1към 3/до полуготово състояние.Прецедете ориза.
В голям тиган с 1с.л.олио задушете чушките и морковите и лука нарязани на лентички.Гъбите нарязани на филийки.Махнете водата от сушените гъби/които сте накиснали предварително в вода за да омекнат/и прибавете и тях към ястието.Прибавете полуготовия ориз и ако е нужно още малко олио.Разбъркайте добре ориза със зеленчуците и полейте ястието със соев сос Виняри.Може и със друг соев сос.За това ястие винаги използвам такъв,защото е със много приятен аромат и много добре се съчетава със това ястие. Не е нито тъмен соев сос,нито светъл нещо средно е.Оставете ястието на котлона за около 2минутки,като разбърквате от време на време.Ако имате и сух джинджифил,може да добавите и щипка от него.Махнете тигана от котлона и захлупете с капак за няколко минути.Сервирайте бутчетата и ориза топли със една голяма мешена салата.Ако има и едно прясно люто чушленце....:) :) :)E това е рецептата за бутчета с пържен божествен ориз.Да ви е сладко!!!

неделя, 22 април 2012 г.

СЛАДКИШ С ШОКОЛАДОВ И ЛИМОНОВ КРЕМ

СЛАДКИШ С ШОКОЛАДОВ И ЛИМОНОВ КРЕМ

ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА
150гр.брашно
3с.л.какао
3яйца
1ч.ч.захар
2ванилии
1бакплувер
200мл.прясно мляко

ЗА ЛИМОНОВИЯ КРЕМ
сока на три лимона
1/2ч.ч.захар
2жълтъка
кората на 2лимона
3с.л.нишесте/лимоново
или натурално/
ЗА ШОКОЛАДОВИЯ КРЕМ
250гр.маскарпоне
200гр.бита сметана
1к.л.нес кафе
70гр.разтопен шоколад
 1ч.ч.захар
ЗА ГЛАЗУРАТА
100гр.черен шоколад
50мл.прясно мляко

Отделете белтъците от жълтъците.Разбийте белтъците със част от захарта и щипка лимонтозу.
В друга купа разбийте жълтъците с останалата захар.Прибавете млякото и последователно брашното размесено с бакплувера и какаото и ванилията.Смесете продуктите добре и със шпатула или дървена лъжица добавете на порции разбитите на сняг белтъци.Изпечете в намазана и набрашнена форма в нагряна фурна на 180 градуса.Около 40минути.Оставете блата да се охлади и го разрежете на две.

Лимоновия крем пригответе,като в тенджерка изсипете лимоновия сок и част от захарта.Кипнете сместа на котлона и оставете да се охлади.
Разбийте жълтъците със останалата захар,кората на лимоните,3с.л.нишесте и лимоновия сок.Загрейте сместа за крема на много слаб огън,като разбърквате непрекъснато.
Шоколадовия крем пригответе,като разтопите шоколада на водна баня.Оставете го да се охлади.Разбийте сметаната със захарта .В друга купа разбийте сиренето до пухкав крем и добавете към него разтопения шоколад.  и 1к.л.нес кафе.Със шпатула внимателно прибавете сметаната на малки порции,за да остане пухкав крема.
Оставете и двата крема да се стегнат.
Поставете единия блат в подходяща чиния.Може да го напоите леко със захарен сироп от 3части захар и 1част вода.Внимателно разпределете върху блата лимоновия крем.Върху лимоновия крем разпределете и шоколадовия крем.Поставете и втория блат и стегнете със обръч за торти.
Оставете сладкиша да се стегне в хладилник.Махнете обръча загладете отстрани,ако има излишен крем го махнете.Полейте сладкиша с разтопен на водна баня/ шоколад+50мл.прясно мляко/.Украсете със стружки от шоколад,сметана или плодове.
Оставете сладкиша за няколко часа и го разрежете по ваш избор на квадрати,на триъгълни парченца или правоъгълни парчета,както на вас ви харесва.
Желателно е сладкиша да се консумира на другия ден след като е приготвен.


събота, 21 април 2012 г.

ДВЕ САЛАТИ... ЗА" ТВЪРДО ПИТИЕ"

ДВЕ САЛАТИ... ЗА" ТВЪРДО ПИТИЕ"

ПРОДУКТИ ЗА САЛАТА С МАЙОНЕЗА И РУЛЦА ОТ РАЦИ
100гр.рулца от раци
100гр.кашкавал
2сварени яйца
50гр.маслини без костилки
1ск.чесън
сок от 1/4лимон
около 90гр.майонеза
пресен лук
крутони
Нарежете всички продукти на ситно.Прибавете лимонов сок и майонеза.Разбъркайте добре.Нарежете 1филийка хляб на малки кубчета и ги запържете до златисто в 1с.л.мазнина.Сипете приготвената салата в подходяща чиния и украсете с крутони,маслини ситно нарязан пресен лук.

ПРОДУКТИ ЗА ЗЕЛЕНЧУКОВА САЛАТА С КАТЪК

ПРОДУКТИ
4/5мариновани капии
4домата
пресен лук
1зелена прясна пиперка
2с.л.зехтин
крутони

ЗА КАТЪКА
200гр.гъсто кисело мляко
150гр.сирене
1ск.чесън

Пригответе катъка,като в купа стриете сиренето.Прибавете счукана скилидка чесън.Добавете киселото мляко и разбъркайте добре.


Нарежете доматите на полумесеци,чушката и капиите на ивички.Нарежете пресния лук на ситно.Подредете зеленчуците в чиния поръсете със пресен лук.Полейте с 2с.л.зехтин.Сложете в чинията и от приготвения катък,като поръсите върху него крутони.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...