ПРОДУКТИ за Натурален( черен) шоколад с бадеми и сушени сини сливи
80 гр. Какаово масло
50 гр.Кокосово масло
60 гр.сурово какао

5гр.подсладител Стевия
3,4 зърна какао
2 с.л.сироп от Агаве/може да
се замени с мед или меласа
зрънца от шушулка ванилия
10 сурови бадеми
4,5бр.сушени сини сливи
*настъргана портокалова кора
*1/2ч.л.бренди,ром или
друг алкохол
Формички за бонбони,шоколад
1.Нарежете на парченца кокосовото и какаовото масло.Поставете в купа какаовото масло и кокосовото масло и ги разтопете на водна баня.Разрежете ванилова шушулка,остържете с нож зрънцата/количество около 1/3каф.лъж./ и ги прибавете,към разтопените масла.
2.Отстранете внимателно разтопените масла от котлона и към тях прибавете какаото,натрошените на ситно какаови зърна,стевия,сиропът от Агаве.Разбъркайте бързичко до хомогенна маса,опитайте на сладост и ако е нужно добавете 1,2 грама стевия.

3.Към шоколадовата маса прибавете натрошените предварително бадеми и накълцаните на ситно сини сливи.Може да добавите и настъргана кора от портокал и 1ч.л. бренди,ром или друг алкохол.
4.Разпределете шоколада във формички за шоколада или шоколадови бонбони.След напълването на формичките ги загладете с шпатула/за да загладите и за да отстраните излишният шоколад/.
5.Приберете формичките в хладилник за около часа за да се стегне шоколада.
6.Извадете шоколада от формите и се насладете на вкусен,домашно,ръчно приготвен шоколад.

**Какаово масло -Какаовото масло е светложълта, ядлива и натурална,
растителна мазнина с неустоим шоколадов аромат.Извлича се от какаовите зърна и се
използва за производство на шоколад,основна съставка е и за направата на бял шоколад,популярна и полезна съставка е за направата на козметични продукти, използва се за направата на десерти,сладкиши и ръчно приготвен,домашен шоколад.Преди употреба,трябва да се разтопи на водна баня, тъй като е твърдо на стайна температура.

**Кокосово масло - е растителна мазнина, извличана от ядката на кокосовият орех
В тропиците това е основната мазнина, която ежедневно влиза в менюто на
милиони хора. Най-често се получава чрез горещо пресоване на изсушената
вътрешност на кокосовия орех, а по-рядко – по метода на студеното
пресоване. Този метод е по-щадящ, което позволява да се запазят всички
полезни свойства на маслото,при този метод може да се получат не
повече от 10% от цялото съдържание на масло. Такова масло се нарича
„върджин кокосово масло“ и е доста по-скъпо.Кокосовото масло се състои от
повече от 90% сурови наситени мазнини важен и ценен строителен материал за всяка клетка в човешкото тяло.
Кокосовото масло може да се смесва с какаови продукти (сурови какаови
парченца, какаово масло, какао на прах) ,използва се за приготвянето на сладкиши и сурови
шоколадови десерти.Използва се като здравословна съставка за направата на козметични продукти. Консумацията на сурово кокосово масло/олио може да
помогне за добро здраве,подобрява храносмилането и усвояването на
мастно-разтворимите витамини (А, D, Е, К и бета каротин) и
аминокиселини,подсилва имунната система,подобрява усвояването на калции
и магнезий,помага на тялото да използва по-пълноценно омега-3, омега-6, омега-9.

**сироп Агаве -Сиропът от агаве се добива от растение от рода на
кактуса.Агавето расте в отдалечени тропически и пустинни райони на
Мексико,
където е цененo от древни времена като подсладител,извлича се от сърцевината на растението агаве и е ценен заради
високото си съдържание на фруктоза.Вкусна
алтернатива на бялата захар,която трябва да се използва умервно в малки количества, тъй като е
твърде сладък.Може да се добавя в кексове, сладки, за
подслаждане на десерти, напитки или плодове.**Сироп от Агаве може да си закупите от диетични и био магазини или от
Zoya.bg или от
Biomag.bg
**неподсладено какао -Какаовият прах има тъмнокафяв цвят. Вкусът му е леко горчив, когато е
суров, но придава много добър шоколадов вкус на десерти, кейкове и бисквити.Какаовият прах може да се използва в изработката на
ръчен шоколад или в комбинация с парченца, за по-плътен
шоколадов вкус.Какаото се приготвя ,чрез извличане на какаовото масло от какаовото
зърно,изсушава се остатъка и се смила до фина пудра.

**зърна
Какао -Зърната какао,имат специфичен, горчив вкус и неустоим аромат на топъл шоколад .Счукайте
зърна Какао в хаванче, за да ги използвате като добавка ,към
шейкове, мюсли с овесени ядки или за поръсване и овалване на сладки и сладкиши и за направата на шоколад. Какаовите зърна не съдържат захар и са богати на протеини, мазнини,
фибри, желязо, калций, магнезий, витамини от групите B, C, E, както и
много други важни съставки.
Суровите какаови зърна
са незаменима храна - не съдържат захар, но съдържат белтъчини, мазнини,
въглехидрати, фибри, желязо, калций, магнезий, витамини В, витамин С и Е
и много други полезни съставки.
Какаовото зърно съдържа над 400 вкусови компонента.
Това е храна – антидепресант, която подобрява настроението и повишава
двигателната активност. Заради магнезия суровото какао действа
детоксикиращо.
Прочети повече на: http://woman.hotnews.bg/n/surovi-kakaovi-zurna--dar-ot-bogovete.15058.html
Суровите какаови зърна
са незаменима храна - не съдържат захар, но съдържат белтъчини, мазнини,
въглехидрати, фибри, желязо, калций, магнезий, витамини В, витамин С и Е
и много други полезни съставки.
Какаовото зърно съдържа над 400 вкусови компонента.
Това е храна – антидепресант, която подобрява настроението и повишава
двигателната активност. Заради магнезия суровото какао действа
детоксикиращо.
Прочети повече на: http://woman.hotnews.bg/n/surovi-kakaovi-zurna--dar-ot-bogovete.15058.html
Суровите какаови зърна
са незаменима храна - не съдържат захар, но съдържат белтъчини, мазнини,
въглехидрати, фибри, желязо, калций, магнезий, витамини В, витамин С и Е
и много други полезни съставки.
Какаовото зърно съдържа над 400 вкусови компонента.
Това е храна – антидепресант, която подобрява настроението и повишава
двигателната активност. Заради магнезия суровото какао действа
детоксикиращо.
Прочети повече на: http://woman.hotnews.bg/n/surovi-kakaovi-zurna--dar-ot-bogovete.15058.html

**подсладител от Стевия - 1 лъж. стевия = 2 лъж. захар Стевия е билка със сладък вкус, която е
възможно най-добрият
заместител на захарта, близка по вкус до захарта, но е много
по-сладка,не съдържа калории,здравословна е ,за разлика от изкуствените
подсладители и някой естествени ,Стевия замества захарта без никакъв риск за здравето.Стевията е богата на стевиозиди
(сладки
гликозиди), които участват в обмяната на веществата (но без съдържание
на инсулин) ,нормализират нивото на захарта в кръвта,подобрява
състоянието на сърдечносъдовата система,понижава нивото на лошият
холестерол,укрепва имунната систена,подобрява храносмилането и обмяната
на веществата.силен антиоксидант е.Традиционна употреба-при болни от
Диабет,при хора със затлъстяване,при заболявания,свързани с обмяната на
веществата.