Най-бързото представяне на торта за което се сещам е "страхотна е " с нежни и сочни бадемови блатове, млечно-карамелен крем а шоколада си е перфектно допълнение.Най-големият критик на сладкиши у дома съм аз и затова доста често се случва да приготвя някоя торта или десерт,но поради нещо, което аз не съм одобрила било то дори и декорация не споделям рецептите в блога.Доста се двоумих дали да напиша рецептата,защото не се постарах с декорацията,честно да си призная, поради липса на търпение но,вкусът е както казах страхотен и тортата си заслужава да бъде опитана.
ПРОДУКТИ
За блата
190гр.белени сурови бадеми
170гр.светло кафява захар/ситно смляна/
4 яйца/размер М/
100гр.меко масло
1ч.л.ванилена водка/или друг алкохол
50гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
За крема
1малка консерва/или бурканче Дулсе де лече
150гр.бита сладкарска сметана
100гр.масло
За намазване
1/2 бурканче мармалад от шипки,сливи или някакъв друг с тъмен цвят
За шоколадов ганаш
250гр.шоколад за сладкиши
200мл.течна сладкарска сметана
1.В блендер смелете захарта и я заделете на страна./
***Захарта е с по-едри кристали и затова е необходимо да се смели.Блата се приготвя успешно и с обикновена бяла захар.
2.В блендер смелете и 190гр.сурови,белени бадеми и ги заделете на страна.
3.Отделете белтъците от жълтъците и разбийте с миксер белтъците и половината количество захар.Заделете ги на страна.
4.В купа разбийте с миксер 100гр.меко масло с останалото количество захар.Добавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате с миксер.Към сместа прибавете 1ч.л.ванилена водка или някакъв друг алкохол/бренди,коняк,ром/
***Ванилена водка си приготвям,като в малко шише,стъклено или пластмасово от 330мл. поставя една ванилена шушулка и напълня шишенцето с водка.Шишето се затваря с капачка и се оставя да престои.Алкохолът променя цвета си и се ароматизира от ванилията.Така приготвената водка използвам,като добавка към десерти.
5.Размесете смлените на ситно бадеми с 50гр.пресято брашно и една чаена лъжичка бакпулвер.
6.Добавете сухата бадемова смес,към маслената смес и разбийте с миксер.Сместа става тиклява и гъста,но при добавянето на разбитите белтъци става пухкава и мека.
7.Към тестото добавете на 2,3 пъти разбитите на сняг белтъци.Задължително разбърквайте с шпатула,дървена или пластмасова лъжица.
8.Постелете стандартна правоъгълна тава с хартия за печене.Изсипете сместа за блата и разстелете равномерно.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 9,10минути.
***Тестото е подходящо и за изпичане на кръгъл блат с диаметър около 24см.,като времето за печене се увеличава с 10минути.
9.След изпичане на блата го оставете напълно да се охлади и го нарежете на 4 вертикални еднакви парчета.Режете внимателно,защото блата е мек и пухкав.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Разбийте с миксер 100гр.меко масло.
2.Към маслото прибавете 350гр.карамелизирано кондензирано мляко/Дулсе де лече/ и разбийте с миксер.
3.Добавете на 2,3 пъти 150мл.бита сладкарска сметана,като разбърквате с лъжица.
Приберете крема в хладилник за да се стегне.
ЗА ШОКОЛАДОВИЯТ ГАНАШ
1.Загрейте на котлон 200мл.течна сладкарска сметана.Дръпнете тенджерката от котлона преди да кипне сметаната.
2.Към горещата сметана прибавете 250гр.начупен на парченца шоколад за сладкиши.Оставете шоколада да се отпусне за 2,3минути и разбъркайте до хомогенна маса.
Приберете глазурата в хладилник,като внимавате да не се стегне прекалено.
СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
1.Намажете черите парчета блат с мармалад.
2.Върху първият блат поставете част от крема.Върху крема поставете вторият блат и намажете с част от крема.По същият начин процедирайте с останалите два блата.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне.
С приготвеният шоколадов ганаш намажете тортата.Приберете тортата в хладилник за да се стегне за няколко часа а най-добре за една нощ.Декорирайте с шоколадови стърготини,филирани бадеми или захарна декорация.
Други рецепти с Дулсе де лече
1.Орехово-меден сладкиш с мармалад от сини сливи и шоколадов крем
2.Шоколадова торта с маскарпоне,карамелизирано мляко и шоколад
3.Шоколадови бисквитки с карамелизирано мляко
4.Сладкиш с Дулсе де лече,лешници и шоколад
5.Пай с шоколадово-бананов крем и карамелизирано мляко
6.Торта с шоколад,Дулсе де лече и ягода
7.Торта Шоколадов рай
ПРОДУКТИ
За блата
190гр.белени сурови бадеми
170гр.светло кафява захар/ситно смляна/
4 яйца/размер М/
100гр.меко масло
1ч.л.ванилена водка/или друг алкохол
50гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
За крема
1малка консерва/или бурканче Дулсе де лече
150гр.бита сладкарска сметана
100гр.масло
За намазване
1/2 бурканче мармалад от шипки,сливи или някакъв друг с тъмен цвят
За шоколадов ганаш
250гр.шоколад за сладкиши
200мл.течна сладкарска сметана
1.В блендер смелете захарта и я заделете на страна./
***Захарта е с по-едри кристали и затова е необходимо да се смели.Блата се приготвя успешно и с обикновена бяла захар.
2.В блендер смелете и 190гр.сурови,белени бадеми и ги заделете на страна.
3.Отделете белтъците от жълтъците и разбийте с миксер белтъците и половината количество захар.Заделете ги на страна.
4.В купа разбийте с миксер 100гр.меко масло с останалото количество захар.Добавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате с миксер.Към сместа прибавете 1ч.л.ванилена водка или някакъв друг алкохол/бренди,коняк,ром/
***Ванилена водка си приготвям,като в малко шише,стъклено или пластмасово от 330мл. поставя една ванилена шушулка и напълня шишенцето с водка.Шишето се затваря с капачка и се оставя да престои.Алкохолът променя цвета си и се ароматизира от ванилията.Така приготвената водка използвам,като добавка към десерти.
5.Размесете смлените на ситно бадеми с 50гр.пресято брашно и една чаена лъжичка бакпулвер.
6.Добавете сухата бадемова смес,към маслената смес и разбийте с миксер.Сместа става тиклява и гъста,но при добавянето на разбитите белтъци става пухкава и мека.
7.Към тестото добавете на 2,3 пъти разбитите на сняг белтъци.Задължително разбърквайте с шпатула,дървена или пластмасова лъжица.
8.Постелете стандартна правоъгълна тава с хартия за печене.Изсипете сместа за блата и разстелете равномерно.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 9,10минути.
***Тестото е подходящо и за изпичане на кръгъл блат с диаметър около 24см.,като времето за печене се увеличава с 10минути.
9.След изпичане на блата го оставете напълно да се охлади и го нарежете на 4 вертикални еднакви парчета.Режете внимателно,защото блата е мек и пухкав.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Разбийте с миксер 100гр.меко масло.
2.Към маслото прибавете 350гр.карамелизирано кондензирано мляко/Дулсе де лече/ и разбийте с миксер.
3.Добавете на 2,3 пъти 150мл.бита сладкарска сметана,като разбърквате с лъжица.
Приберете крема в хладилник за да се стегне.
ЗА ШОКОЛАДОВИЯТ ГАНАШ
1.Загрейте на котлон 200мл.течна сладкарска сметана.Дръпнете тенджерката от котлона преди да кипне сметаната.
2.Към горещата сметана прибавете 250гр.начупен на парченца шоколад за сладкиши.Оставете шоколада да се отпусне за 2,3минути и разбъркайте до хомогенна маса.
Приберете глазурата в хладилник,като внимавате да не се стегне прекалено.
СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
1.Намажете черите парчета блат с мармалад.
2.Върху първият блат поставете част от крема.Върху крема поставете вторият блат и намажете с част от крема.По същият начин процедирайте с останалите два блата.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне.
С приготвеният шоколадов ганаш намажете тортата.Приберете тортата в хладилник за да се стегне за няколко часа а най-добре за една нощ.Декорирайте с шоколадови стърготини,филирани бадеми или захарна декорация.
Други рецепти с Дулсе де лече
1.Орехово-меден сладкиш с мармалад от сини сливи и шоколадов крем
2.Шоколадова торта с маскарпоне,карамелизирано мляко и шоколад
3.Шоколадови бисквитки с карамелизирано мляко
4.Сладкиш с Дулсе де лече,лешници и шоколад
5.Пай с шоколадово-бананов крем и карамелизирано мляко
6.Торта с шоколад,Дулсе де лече и ягода
7.Торта Шоколадов рай
Тези твои богати торти, Таничка... Не ги харесвала... Такива като мен, които почти никога не се решават да приготвят торта, ако знаеш само как въздишаме и по най-семплите твои торти! А тази е просто прекрасна, като чета съставките! :)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко, прегръдки от мен!
Мерси миличка,прекалената критичност в повечето случаи ми пречи.А тортата се получи много вкусна,уш съм на диета а се наредих за допълнително.Прегръдки и хубава вечер ти желая,Гери!
ИзтриванеТанче, чудесен ангел си направила! :) На мен пък много ми харесва! А декорацията не е задължително да е като излязла от бутик, защото точно в онези перфектни декорации ми липсва понякога онова домашно и уютно чувство. :) Важно е сладкиша да е вкусен! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мерси,Светле.Радвам се,че ти допада.Да така си е,важното е да е вкусен.Лека вечер,Светле!
ОтговорИзтриванеМного вкусно поднесено, Танче! Човек да се нахрани само с гледане на снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти Габи.Радвам се,че ти допада,не e много фотогенична тортичката,но така се получава някой път :) Хубава вечер ти желая!
ИзтриванеТаничка, честит имен ден, мила! Жива и здрава да си! Тази торта е толкова нежна, толкова си отива на името! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите пожелания Катенце.:) :)
ИзтриванеНе знам какво не ѝ харесваш, но се радвам че си променила решението и си споделила рецептата за тази поредна твоя вкусотия!
ОтговорИзтриванеТанче, ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!
Бъди здрава и нека името ти носи много щастие, любов и късмет! Честит празник!
Прегръдки!
Инче,благодаря ти за хубавите пожелания,много ме зарадваха.Прегръдки!
ИзтриванеТанче, честит имен ден! Да си носиш името със здраве! Бъди много щастлива, обичана и все така позитивна! Всичко добро ти желая от сърце. :)
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за хубавите пожелания Гери,много,много ме зарадваха :)
ИзтриванеЩеше да сгрешиш ако беше ни я спестила тази рецепта!Чудесен десерт,Таня!
ОтговорИзтриванеПрекрасна събота и неделя!:)
Мерси,Миленка.Радвам се,че ти допада тортичката.Хубав уикенд ти желая!
Изтриване