ПРОДУКТИ
500гр.брашно
30гр.мая за хляб
1ч.л.сол
1ч.л.захар
2с.л.олио
1ч.ч.вода
1/2ч.ч.прясно мляко
брашно за доомесване и
разточване
За плънката
2яйца
150/200гр.сирене
1жълтък за намазване
семена за декорация
В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете солта,захарта,млякото,олио и разтворената в хладка вода мая.
Омесете меко и гладко тесто.Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса за около час.
Премесете тестото и го разделете на две части за да ви е по удобно.
Върху набрашнен плот разточете едната част от тестото на обла кора с големината на тавата/диаметър около28см./ в която ще печете.
Постелете върху тавата хартия за печене,полейте леко с олио или масло и внимателно прехвърлете кората.С пръсти оформете лек борд по стените на тавата.
Разбийте яйцата и към тях прибавете ситно натрошено сирене.Плънката трябва да е гъста.
По ваша преценка може да удвоите количеството плънка.
*Ако приготвяте тутманика в по голяма тава удвоете количеството на тестото и на плънката.
Разстелете плънката върху кората.
Разточете другата част от тестото.С ринг изрежете кръгчета и ги подредете едно по едно със леко застъпване върху плънката.
След като сте покрили плънката с малки кръгчета леко оформете краищата на тутманика за да не изтече плънката.
Оставете тутманика да почине за около 30/40 минути на топло.
Намажете с разбит жълтък и декорирайте със семена по избор.
Изпечете тутманика в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.
Сервирайте тутманика леко охладен с каничка айран и.... да ви е сладко!!!
500гр.брашно
30гр.мая за хляб
1ч.л.сол
1ч.л.захар
2с.л.олио
1ч.ч.вода
1/2ч.ч.прясно мляко
брашно за доомесване и
разточване
За плънката
2яйца
150/200гр.сирене
1жълтък за намазване
семена за декорация
В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете солта,захарта,млякото,олио и разтворената в хладка вода мая.
Омесете меко и гладко тесто.Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса за около час.
Премесете тестото и го разделете на две части за да ви е по удобно.
Върху набрашнен плот разточете едната част от тестото на обла кора с големината на тавата/диаметър около28см./ в която ще печете.
Постелете върху тавата хартия за печене,полейте леко с олио или масло и внимателно прехвърлете кората.С пръсти оформете лек борд по стените на тавата.
Разбийте яйцата и към тях прибавете ситно натрошено сирене.Плънката трябва да е гъста.
По ваша преценка може да удвоите количеството плънка.
*Ако приготвяте тутманика в по голяма тава удвоете количеството на тестото и на плънката.
Разстелете плънката върху кората.
Разточете другата част от тестото.С ринг изрежете кръгчета и ги подредете едно по едно със леко застъпване върху плънката.
След като сте покрили плънката с малки кръгчета леко оформете краищата на тутманика за да не изтече плънката.
Оставете тутманика да почине за около 30/40 минути на топло.
Намажете с разбит жълтък и декорирайте със семена по избор.
Изпечете тутманика в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.
Сервирайте тутманика леко охладен с каничка айран и.... да ви е сладко!!!
Танче,тутманика е разкошен , много красив!
ОтговорИзтриванеЗа първи път виждам този начин на оформяне.Чудесно си го онагледила,благодаря за хубавата идея!
Поздрави и хубава вечер!
Мира благодаря ти за комплиментите и се радвам много,че ти е харесала идеята за оформянето на тутманика.Поздрави и от мен и ти желая хубав уикенд!
ИзтриванеМного интересно и оригинално оформяне, подробно онагледяване, красиви снимки!
ОтговорИзтриванеТаня, поздравления за тази вкуснотия!
Благодаря ти за комплиментите Тили.:) :) :)
ИзтриванеТанюшкаааа много апетитно изглежда тутманичето.Така красиво оформен,че ми се прииска да го опитам.Ще си го приготвя за уикенда няма начин.Много целувки Таничка.
ОтговорИзтриванеТанче, невероятно изглежда този тутманик! Огладнях... :)))
ОтговорИзтриванеХиляди благодарности за положителните отзиви момичета:) :) :)!
ОтговорИзтриване