.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 29 октомври 2014 г.

Шоколадов сладкиш с малини

Ароматен и крехък блат с печени бадеми,пухкави белтъци и черен шоколад,нежен крем със сметана,шоколад и яйчен крем и за повече разкош малини.
ПРОДУКТИ
За блата
3 белтъка/яйца с размер L/
120гр.захар
щипка лимонена киселина
80 гр.черен шоколад/74%какао/
40гр.масло
60гр.печени смлени бадеми
40гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1/3ч.л.сода бикарбонат

За крема
3жълтъка
100гр.захар
2равни суп.лъжици брашно
300мл.прясно мляко
30гр.черен шоколад
5гр.желатин
200мл.течна сладкарска сметана
60гр.захар
100/150гр.замразени малини

1.Пригответе блата,като в купа,разбиете с миксер 3белтъка/на стаена температура/ с 120гр. захар.Щом белтъците се сгъстят,прибавете щипка лимонена киселина/лимонтозу/ и разбийте белтъците до твърд сняг.
2Разтопете на водна баня 80гр.черен шоколад с 40гр.масло.Разбърквайте,докато се разтопят продуктите до гладък шоколадов крем.
3.Пресейте брашното и го размесете с 1 чаена лъжичка бакпулвер,1/3 чаена лъжичка сода бикарбонат и смлените бадеми.
4.Към белтъците прибавете охладения шоколад,като разбърквате с дървена лъжица или шпатула.
5.Към сместа прибавете сухата смес-брашното с бадемите и разбъркайте леко с помощта на лъжица до хомогенна маса.
6.Намажете с масло обла форма с диаметър 24см.с отделящо се дъно.Постелете хартия за печене по дъното и по стените на формата.
7.Пресипете тестото във формата за печене и загладете.
8.Изпечете платката в нагряна фурна на 170градуса за около 18/20минути.След изпичане оставете блата напълно да се охлади и отстранете хартията за печене.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.В купичка разбийте 3 жълтъка с 100гр.захар.За да ви е по-лесно разбиването на жълтъците,сипете около 1,2с.л.прясно мляко.Добавете 2с.л.брашно/или нишесте/ ,разбийте до гладка кашичка и прибавете 300мл.прясно мляко.
2.Загрейте сместа на слаб огън,като разбърквате до леко сгъстяване.За да не загори крема,щом започне да се сгъстява,дръпнете тенджерката на ръба на котлона,като продължавате да разбивате до сгъстяване.
3.Отстранете крема от котлона и към него прибавете 30гр.черен шоколад.По ваш избор може да увеличите количеството шоколад.Към крема прибавете предварително накиснат в студена вода желатин.
4.Разбийте с миксер 200мл.течна,добре охладена, сладкарска сметана с 60гр.захар.
5.Към битата сметана прибавете охладеният шоколадов крем и разбъркайте с лъжица.Приберете крема за кратко в хладилник за да се стегне леко и да се охлади.
6.Поставете блата в подходяща чиния,стегнете го с метален ринг.Разпределете равномерно крема върху блата и го поръсете със замразени малини/или пресни/.Загладете крема за да потънат леко малините.
7.Приберете сладкиша в хладилник за да се стегне за няколко часа а най-добре за една нощ.
8.Преди сервиране декорирайте сладкиша със парченца шоколад ,шоколадови стърготини и малини.
 Да ви е сладко!

вторник, 28 октомври 2014 г.

Слоести хлебчета

ПРОДУКТИ
За закваска
20гр.прясна мая за хляб
1ч.л.захар
3с.л.хладко прясно мляко
2,3с.л.брашно
За тестото
370гр.бяло брашно
100гр.царевично брашно
1 и 1/2 ч.л.сол
2 и 1/2ч.л.захар
2 яйца
100мл.хладко прясно мляко
100мл.хладка вода
брашно за доомесване и разточване
20гр.олио за намазване
1жълтък за намазване
сусам


1.Направете закваската,като в купичка разтворите маята в 3с.л.хладко прясно мляко.Към сместа прибавете 1ч.л.захар и 2,3супени лъжици брашно,разбъркайте до хомегенна маса без бучки.Покрийте купичката с чиста кърпа и я оставете на топло за около 10/15минути,за да удвои обема си.
2.В купа поставете пресятото бяло брашно,размесете го с царевичното брашно,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,закваската,яйцата,прясното мляко и водата.
3.Замесете твърдо тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.
4.Оставете тестото да почине за около 10минути и го разделете на 4 равни части.Оформете на топчета.
5.Разточете всяко топче на малка питка с диаметър,колкото малка чинийка за десерт.
6.Намажете всяка питка с олио/или разтопено масло/,сложете ги една върху друга.Последната питка оставете не намазана с мазнина.
7.Върху набрашнен плот,разточете заедно питките до получаване на една правоъгълна кора с дебелина около 1 см/1,5см.
8.С помощта на квадратен резец си изрежете питки.По средата на всяко квадратче оформете с помощта на малък резец/ринг/ обло кръгче.
9.Внимателно подредете квадратните хлебчете върху тава с постлана хартия за печене.
10.Оставете на топло хлебчетата да удвоят обема си за около 40минути,намажете ги с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и ги поръсете със сусам или с други семена по ваш избор.
11.Изпечете хлебчетата в нагряна фурна първоначално на 220градуса за около 3 минути и след това намалете градусите на 180 и допечете до леко зачервяване за около 15минути.
Хлебчетата може да оформите и с друга форма по ваш избор.
Останалото тесто,леко премесете,оставете го да почине за 5 минути и го разточете на блат за пица.
Да ви е сладко!

събота, 25 октомври 2014 г.

Мраморен кекс с бадеми,моркови и ябълки

ПРОДУКТИ
3 белтъка
60гр.захар
70гр.меко масло
140гр.захар
3жълтъка
1яйце
120гр.кисело мляко
220гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат
70гр.смлени печени бадеми
100гр.моркови
160гр.ябълки
кората и сока на половин лимон
30гр.подсладено какао
пудра захар за поръсване



1.В купа разбийте с миксер белтъците с 60гр.захар и ги оставете на страна.
2.В друга купа разбийте с миксер 70гр.меко масло с 140гр.захар.Като продължавате да разбивате,добавете един по един 3 жълтъка и 1 яйце.
3.Към сместа добавете 120гр.кисело мляко.
4.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера, содата и смлените на ситно бадеми и го добавете,към сместа.Разбъркайте с миксер до хомогенна маса.
5.Настържете на едро ренде моркова и почистената и обелена ябълка и ги добавете,към тестото,като разбърквате с дървена лъжица.
6.Настържете кората на половин лимон,изстискайте и сока на половин лимон и ги прибавете,към сместа.
7.Към тестото добавете на два пъти разбитите на сняг белтъци.Разбъркайте леко с дървена лъжица за да остане пухкаво тестото.
8.Разделете тестото на две части и към едната прибавете 30гр.пресято какао.
9.Намажете с масло и поръсете с брашно обла форма за кекс с дупка по средата.
10.Загребете с помощта на лъжица част от бялата смес и я поставете във формата за печене.Редувайте 2супени лъжици от бялата смес и върху бялата 2 супени лъжици от кафявото тесто,до изчерпване на количествата.След напълване на формата,тупнете 2,3пъти леко формата в плота,за да се изравни сместа.
11.Изпечете кекса в нагряна фурна за около 40минути.
12.След изпичане оставете кекса да се охлади напълно,обърнете го върху подходяща чиния за сервиране и го поръсете с пресята пудра захар.
Да ви е сладко!

неделя, 19 октомври 2014 г.

Сладкиш с малини

ПРОДУКТИ
За блата
4белтъка
150гр.захар
180гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат
50гр.печени смлени лешници
40гр.подсладено какао
1яйце
1/2ч.ч.олио/чаша с вместимост 300мл./
3с.л.сироп от агаве
1/2ч.ч.топла вода/чаша с вместимост 300мл./
За крема
200мл.сладкарска сметана/може да се замени с прясно мляко/
4жълтъка
130гр.захар
2с.л./равни/царевично нишесте/брашно/
250гр.сирене Маскарпоне
1 пакетче желатин
150/200гр.замразени малини
  1. Пригответе си блата,като с миксер разбиете белтъците със захарта,заделете ги на страна.
2.В купа смесете сухите съставки-пресятото брашно,размесено с бакпулвера и содата,50гр.смлени печени лешници и 40гр.пресято какао.Размесете сухите съставки.
3.Към сухите съставки прибавете първо 1 яйце/не е необходимо да се разбива предварително/,1/2ч.ч.олио,3с.л.сироп от агаве.Разбърквайте с дървена лъжица до хомогенна маса.Към сместа прибавете 1/2 ч.ч.топла вода.
4.Към тестото прибавете на 2,3 пъти разбитите на сняг белтъци.Разбърквайте с дървена лъжица за да остане пухкаво тестото.
5.Намажете с олио правоъгълна тава.Постелете хартия за печене и разпределете равномерно тестото.
6.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 12/13 минути.
7.След изпичане на блата го оставете напълно да се охлади.
Приготвяне на крема.
1.В купа разбихте жълтъците със захарта,2с.л.царевично нишесте или брашно и около 3,4 лъжици от сметаната за да се получи рядка кашичка.
2.Загрейте сметаната на котлон,без да кипва.Сметаната може да се замени с прясно мляко.Горещата сметана налейте на тънка струйка,към сместа с жълтъците,като разбърквате непрекъснато.
3.Пригответе крема на слаб огън,като разбърквате непрекъснато за да не се получат бучки.Щом крема започне леко да се сгъстява,дръпнете леко тенджерката на ръба на котлона и бъркайте до сгъстяване на крема.
4.Оставете крема много леко да се охлади за около минута и към него прибавете 1пакетче предварително накиснат в студена вода желатин.Оставете крема да се охлади на стаена температура.
5.Разбийте с миксер сиренето Маскарпоне и на порции го смесете с яйченият крем.
Извадете от фризера около 150гр.замразени малини и ги пуснете в крема.След 2,3 минути малините се отпускат,разбъркайте леко крема за да се оцвети в розово.
6.Разпределете крема върху блата и декорирайте с около 50/100гр.замразени малини.
7.Приберете сладкиша в хладилник за да се стегне и охлади.
Сервирайте сладкиша добре охладен,нарязан на правоъгълни или квадратни парчета.
Да ви е сладко!

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Хляб с натурална плодово- ръжена закваска

 Пост 1 -плодово-ръжена закваска/стартер/
WORLD BREAD DAY/СВЕТОВЕН ДЕН НА ХЛЯБА/
 Не знам дали сте се замисляли,какво означава думата насъщен.!?Насъщният е надежда,вяра , дух и свобода.Не напразно с хляба почитаме раждането на нещо чисто и свято,умирането и възкресението.Приготвянето на хляб се свързва с най-съкровени и чисти послания и символи,свързани с  живот,плодородие и изобилие.Хлябът е една вечна неизменна истина,доста отричана в последно време,която докато свят светува,ще властва над света.За нуждаещите се хлябът е последна надежда,вяра и любов подарена от майката Земя,за имащия, стойността е друга,но не непременно по-малка.Едно от най-важните неща,на които съм научена от дете е да уважавам хляба,даже баба ми,наред с приказките и песните,които ми е пяла за хляба, ме е плесвала през ръцете,когато съм  мачкала с ръце хляба.Естествено, като дете не съм се замисляла защо не трябва да се мачка хляба,защо баба все му пееше,защо хляба трябва да "отиде на нивата",защо се подава хляб за бог да прости,починалите ни близките, защо никой не е по-голям от хляба.С течение на годините си отговарям,често и по-трудния начин на всички простички детски въпроси. А дали животът ни сам не наподобява така свещен и незаменим,месен хляб?
                                  Молитва -Радой Ралин
                            Свободата е както хляба.Всеки ден се замесва,изпича,изяжда.
                            Свободата трябва всеки ден да е прясна,топла,сладка,достатъчна,за да я                              споделиш с друг.
                           
  Доста време ми отне да напиша този пост,в смисъл,че по принцип няма нищо сложно в направата на хляб с домашна закваска,но си има доста за обяснение.Най важното е да спомена,че хлябът си има характер.Случвало ми се е да замеся хляб или нещо тестено ,и нещо я не се надуе както трябва,я се напука прекалено а не трябва,я е прекалено сбит и жилав , да се чуди човек,какво се е объркало, брашното ли,закваската ли,кваса ли,температурата ли,втасването ли...но както казах хляба си има характер.
Хлябът приготвен със натурални плодови закваски и с квас е много вкусен,не се троши и  рони,не е пухест и мек,като повечето купешки хлябове /с какви ли не познати и непознати добавки в тях/.Истинският хляб е с аромат на необятност,топлина, свежест и е нещо прекрасно.В поста,ще се опитам кратко и ясно да обясня,как приготвям у дома хляб със плодова закваска  от ръжено брашно и плодова вода.Ако има въпроси,винаги съм насреща :)
 Е да започвам,стъпка по стъпка :)
    Измийте около 10/15 зърна грозде,леко ги стиснете да се пукнат,поставете ги в купа и ги полейте с около 200мл.преварена вода.Покрийте с кърпа чашата и оставете накиснатото грозде да престои на стаена температура 2 дена.
    
   Ден 1  9.00часа - Пригответе си:Чиста кърпа,мерителна чаша с вместимост 1л./или обикновена купа/,1малка чашка с вместимост 100мл.,дървена или пластмасова лъжичка,ръжено брашно и накиснатото във вода грозде.
Ден 1
  Напълнете чашка/с вместимост100мл/ с ръжено брашно и я сипете в мерителната купичка.Желателно е да смесите продуктите в мерителна купичка,защото така по лесно,ще следите нивото на кваса.Напълнете чашката/с вместимост 100мл./ с леко затоплена гроздова вода/гроздето се изхвърля/.1:1 - 1малка чашка брашно+1малка чашка гроздова вода/
С помощта на дървена или пластмасова лъжица смесете продуктите,до гладка консистенция без бучки.
Завийте купичката с чиста кърпа и оставете на топло за 24часа.
Аз си прибирам купата във фурната,като от време на време я затоплям за кратко на ниски градуси/около 40градуса. 
Ако водата на гроздето е доста помътняла,тук е момента да си направите нова със същото количество вода и грозде.
              
    Ден 2  8:00 часа Квасът леко се е надигнал,има малки шуплички и приятен леко кисел  аромат.
Ден 2
Отвийте кваса и го захранете/подхранете/ с 1малка чашка ръжено брашно и 1 малка чашка леко затоплена гроздова вода.Разбъркайте с дървена лъжичка до хомогенна маса.Завийте купичката с кваса с чиста кърпа и оставете на топло за 24 часа.
           
     Ден 3 Квасът леко се е надигнал,покрит е с шупли и има леко кисел приятен аромат.
Ден 3

Захранете кваса с 2 малки чашки ръжено брашно и 2 малки чашки затоплена гроздова вода.Завийте закваската с чиста кърпа и оставете на топло за 12 часа.

    Ден 3 вечерта-22:00 часа - Закваската е удвоила обема си,вече е много шуплеста и е готова за приготвяне на домашен хляб.
Ден 3/ 22:00 часа
  
    ***Замесване на хляб
Направете хляб,като в купа изсипете закваската/живата мая/около 300мл./ и към нея се прибавя приблизително същото количество брашно и хладка преварена вода/1:1/ получава се леко течна кашичка.Тук вече може да добавяте каквото си искате брашно по ваш избор/ръжено,пшенично, многозърнесто,брашно от лимец,камут и др. Аз избрах бяло пшенично брашно тип 500

Купата със сместа/кашата/ се завива с чиста кърпа и се прибира на топло за около 12 часа.Най-добре да се приготви вечер и на сутринта да се замеси хляба.
Замесете тесто,като към кашичката прибавете брашно около 550 грама,1 и 1/3 ч.л.сол и 200 мл.леко топла вода.Замесете тесто,което не трябва да е твърдо,не трябва и да е прекалено меко,да не лепне по ръцете.От приготвеното тесто оформете хляб и го поставете върху набрашнена форма.

Може да оформите и питки или голям объл хляб.Приберете хляба на топло да се надигне,по желание направете разрези с остър нож.
     

Оставете хляба да втаса на топло за около 3 часа.Изпечете хляба в нагрята фурна,първоначално на 200гр.за около 10 минути и след това намалете температурата на 170 градуса за около 30/35 минути.Времето за печене зависи от оформянето и големината на вашият хляб.
След изпичане завийте хляба с чиста кърпа и го оставете леко да се охлади преди да го извадите от формата.
  Това е,не му  трябва нищо повече на човек ...филийка домашен истински хляб с неповторим вкус и аромат и домашна лютеничка със сирене.
Да ви е сладко!
      Към Пост 2 -   Мераклийски ръжен хляб - и как да си приготвим натурална ръжена  закваска/опара и квас/
     Към Пост 3 - Мераклийски ръжено-пшеничен хляб с квас



вторник, 14 октомври 2014 г.

Бисквитена торта с круши,яйчен крем и печени лешници

ПРОДУКТИ
форма за печене 24см. с отделящо се дъно
250гр.маслени бисквити
6 круши
канела
30гр.печени едро натрошени лешници
подсладено какао за поръсване
За сладкарския крем
3 жълтъка
1/2 ч.ч.захар/чаша с вместимост 300мл./
1 ванилия
3 с.л. с калпаче брашно/или нишесте/
2 ч.ч. прясно мляко
40 гр.масло

1.Направете си сладкарския крем,като в купа разбиете жълтъците със захарта.
2.Към сместа прибавете 2,3 с.л.от млякото,за да разредите сместа.
3.Прибавете ванилията и брашното/може да го замените с нишесте/,разбийте го до гладка смес без бучки и прибавете прясното мляко.
4.Загрейте сместа за крема на слаб огън,като разбърквате постоянно с дървена лъжица.Щом крема започне леко да се сгъстява,дръпнете тенджерката от котлона,като продължавате да разбърквате до сгъстяване.Върнете крема на котлона за няколко секунди,колкото да "клокне веднъж  ".
5.Отстранете крема от огъня,оставете го леко да се охлади и към него прибавете кубче масло.Разбърквайте до стопяването на маслото или до хомогенна маса.
6.Постелете хартия за печене по стените и дъното на форма за печене.За да се залепи по-лесно хартията си намажете формата с масло.
7.Подредете по дъното на формата маслени бисквити.Там където остава празно,незапълнено място,начупете бисквитки и го запълнете.
8.Върху бисквитите разпределете равномерно 1/2 от крема.
9.Върху крема подредете измити,почистени от кората и семенната част круши,нарязани на лентички.
10.Върху крушите подредете втори пласт бисквити.
11.Върху бисквитите разпределете следващият пласт нарязани круши и поръсете с канела.
12.Върху крушите разстелете равномерно,до колкото е възможно крема,като си помагате с лъжица.
13.Поръсете с едро натрошени лешници.
14.Изпечете тортата в нагряна фурна на 180градуса за около 30 минути.След изпичане оставете тортата да се охлади на стаена температура и я приберете в хладилник за няколко часа за да се стегне и охлади.
15.Преди сервиране отстранете ринга на формата за печене и поръсете тортата с пресято какао и я нарежете на триъгълни парченца.

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Конфитюр от круши с портокалови корички и Нектар от круши

Днес определено крушите властват в моята кухня.Вкусни и сладки,сочна наслада в есенни цветове.Съпруга ми ми донесе пълна,огромна касетка с добре узрели и сочни круши,ядохме,ядохме пресни плодове,ама колко да  изяде човек.По принцип не си падам много  по конфитюра и мармалада от круши,но при наличието на огромно количество плодове,които няма как да съхраня,трябва да се консервират.Приготвих стахотен конфитюр от круши,карамфилчета и портокалови корички,сетих се,че Инчето приготвя нектар от круши и много бързичко с нейна помощ се ориентирах и към направата на страхотен нектар от круши.
Нектарът се приготвя много лесно ,единствено претриването през цедка,мъничко ме поизнерви,но резултата си заслужава :)
Конфитюра и той се приготвя много бързо и лесно,малко повече време отнема почистването,обелването и отстраняването на семенната част на плодовете,но крушите бяха толкова меки,че и с това се справих доста бързичко.Изкуших се да приготвя и десертче,но за него,ще напиша в следващият пост.

   КОНФИТЮР ОТ КРУШИ, ПОРТОКАЛОВИ КОРИЧКИ И КАРАМФИЛ
ПРОДУКТИ
1,5кг.обелени и почистени круши
600гр./700гр.захар
2бр.карамфил
кората на 1 портокал
1ч.л.лимонена киселина
Измийте,обелете и почистете семенната част на добре узрели,сладки круши.Нарежете крушите на четвъртинки или на резенчета и ги поръсете с 600/700гр.захар.Покрийте крушите със стреч фолио и ги оставете да престоят една нощ.На другият ден крушите са покрити до половината със сок и не е необходимо да се долива вода,но ако крушите не са много сочни може да се долее вода.За килограм и половина круши 1 ч.ч. вода е достатъчно.Към крушите прибавете 2 или повече карамфилчета,настържете на едро ренде кората на един портокал и я прибавете,към крушите.
Сложете крушите да врат на умерен огън,като отвреме на време отпенвайте,ако е нужно.
Варете конфитюра до сгъстяване на сиропа/при мен сиропа се сгъсти 25 минути след завирането на конфитюра./
2,3 минути преди да отстраните конфитюра от котлона,прибавете 1ч.л.лимонена киселина.
Насипете конфитюра горещ в добре измити и подсушени бурканчета и обърнете бурканчетата с капачката надолу за да се запечатат.


      НЕКТАРЪТ ОТ КРУШИ
   рецептата е адаптирана от   В кулинарния свят на tillia

3кг.круши
100гр.захар
вода
Подберете добре узрели,сладки и сочни круши.Измийте,обелете и отстранете семенната част на плодовете.Нарежете крушите на парченца,поставете ги в тенджерка и налейте толкова вода,колкото почти да покрие плодовете,прибавете по желание100гр.захар.


Варете на среден огън за около 15 минути или до омекване на плода.Оставете сварените круши да се охладят и ги пасирайте с пасатор.Прецедете през цедка или гевгир нектара и го налейте в шишенца с метална капачка/или бутканчета/ Стерилизирайте шишенцата за около 15 минути.



петък, 10 октомври 2014 г.

Супичка с крехко телешко,тиква и мащерка

В студен мрачен,че и дъждовен на всичкото отгоре,нямо нищо по хубаво от топла и вкусна, ароматна и омайна супичка с крехко телешко месце,тиква,настъргано морковче,картофи,тиквичка,ароматна мащерка и най-любимата зеленинка на телешкото месо - целина.У дома,телешкото месо не е от любимите мръвки на децата,а за тиквата да не говоря,за това все трябва да прибягвам до някакви хитринки за да "замаскирам" месото и не до там любими зеленчуци.Тиквата ,настъргана се "замаскира ",като морков а месото е накълцано на много ситно,че децата дори не си направиха труда да разпитват много,много какво е месото.Е с тиквичката ударих на камък,нарязана на кубчета няма как да не се забележи и в празните чинийки от набързо излапана вкусна супа останаха самотни кубчета тиквички.

ПРОДУКТИ
200гр.сварено телешко месо
1/2глава лук
1морков
1малка тиквичка
2 големи картофа
100/150гр.настъргана на едро ренде тиква
2литра телешки бульон
прясна целина
прясна мащерка
1жълтък,лимонов сок
сол,черен пипер млян,пресен магданоз



1.Сварете телешкото месо по описаният начин тук.
2.Загрейте на котлон тенджера с 2,3 с.л.олио или зехтин.Запържете едно по едно нарязаният на ситно лук,настърганите на едро ренде морков и тиква,тиквичката нарязана на малки кубчета.
3.Полейте зеленчуците с около 2 литра телешки бульон.Оставете супата да заври и към нея прибавете накълцаното телешко месо.
4.Към ястието прибавете обелени,измити и нарязани на кубчета картофи.
5.Към супата прибавете накълцана на ситно целина.Оставете супата да къкри на среден огън до готовност на картофите.
6.Прибавете мащерка на вкус,още накълцана целина,посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
7.Застройте супата,като в купичка разбиете 1 жълтък с сока на половин лимон.С черпак загребете част от бульона и го сипете при разбития жълтък за да се изравни температурата.
8.Сипете застройката в супата,разбъркайте и поръсете с накълцан магданоз.
Сервирайте супата топла с резенчета лимон, препечени филийки хляб и люти чушки за ценители.
Да ви е сладко!


Гювечета с крехко телешко месо и зеленчуци

 Една импровизация на гювечета с ароматно крехко телешко месо,картофи,пресни гъбки, патладжан и обилно количество пресни ,зелени подправки.
ПРОДУКТИ за 4бр.
За приготвяне на месото
300гр.телешко филе/или джолан/
1/2 глава лук
1морков
прясна целина
вода

За гювечетата
олио
сол,черен пипер
зелени подправки/целина,магданоз
мащерка/
6,7 средни по големина картофа
50гр.пресни печурки
1глава лук
1/2 патладжан
1/2 ч.ч.бяло вино
1 ч.л.горчица
телешки бульон
4 яйца/или кашкавал/

1.Поставете в тенджерка измитото и почистено телешко месо,залейте го със студена вода и го оставете да кипне.С помощта на решетъчна лъжица,отпенвайте,докато бульона стане бистър.Към месото добавете нарязани на едро лук,морков,целина.Варете месото до приготвянето му за около 2 часа или до готовност на месото.Ако е нужно доливайте вода.
2.Накъсайте на парчета месото и го разпределете в гювечета.Посолете със сол и черен пипер и поръсете с ситно накълцана целина.
3.Нарежете картофите и ги разпределете в гювечетата.Отново леко посолете със сол и прясно смлян черен пипер.Отново поръсете с целина.
4.Загрейте на котлон тиган с 2,3с.л.олио или зехтин.Задушете едно по едно лука,нарязан на ситно,патладжана нарязан на малки кубчета,гъбите нарязани на филийки.
5.Полейте зеленчуците с 1/2ч.ч.бяло вино,добавете една чаена лъжица горчица и оставете ястието да се редуцира за около минута.
6.Разпределете зеленчуците в гювечетата,леко посолете със сол,пипер ,поръсете с целина и магданоз.
7.Към гювечетата прибавете по 1 яйце,стръкче прясна мащерка и полейте с няколко капки олио и 2,3 с.л.от телешкия бульон.Яйцето може да се замени с настърган кашкавал.
8.Похлюпете гювечетата и печете в студена фурна на 200градуса за около 30,40минути.
Поднесете ястието топло с подходяща сезонна салата.
Да ви е сладко!

сряда, 8 октомври 2014 г.

Крем карамел с тиква

Да пишеш по принцип се възприема,като най-просто умение,сравнимо било с дишането,тъй като се усвоява в ранна детска възраст и естествено ни служи цял един живот.Да ама не.Не всеки може да сподели писмено това което усеща като емоция,вкус или просто да напише добре аргументиран текст,които да остави приятно усещане,да събужда асоциации,усмивки или приятни емоции.Лично на мен някак си мисълта изпреварва писането и съответно писането куца. Да пиша интересно за храната на мен ми звучи,като химера,защото съм обикновен човек,който обича да готви.Да знам че,картинките не са по важни от думите,защото снимките грабват окото,носят първа  наслада на сетивата,то текстът ни кара да усетим вкуса на неустоима и сочна торта,неустоим любим десерт или било най-обикновено ястие.Е някак си на мен не ми се получава,просто защото не ми се получава.. много добре да си дрънкам писмено.
За да не досадя да напиша нещо за страхотното кремче в есенни краски.Всеки който обича крем карамел може да си представи прелестна картина на кремче с леко желирана консистенция,полято обилно с карамелизирана захар с прекрасен кехлибарен цвят.Е във варианта който предлагам днес,има и бонус тиква.На мен лично много ми допадна този бонус и определено,ще се приготвя често у дома и как да не при цяла количка с тикви,ще трябва да впрегна въображението си.Приемам и предложения,да знаете :)
 ПРОДУКТИ
300гр.тиква
4яйца
1 и 1/3ч.ч.захар/вмест.300мл./
1 и 1/3ч.ч.прясно мляко
1/2ч.ч. захар за карамел







Измийте,обелете и нарежете тиквата на кубчета.Сварете тиквата,оставете я да се охлади и я пасирайте с вилица.Разбийте яйцата със захарта/количеството захар може малко да се намали/.Към яйчената смес прибавете пасираната тиква.
Прибавете прясното мляко и разбивайте до хомогенна маса.Карамелизирайте 1/2 ч.ч.захар до цвят кехлибар.С помощта на лъжичка,разпределете карамела в 6,7 метални или порцеланови чашки.Разпределете в чашките и сместа за крема.

Поставете чашките в тава и налейте толкова вода,колкото да покрие до половината чашките.Печете крема на водна баня на температура 150градуса за около 1,5 /2 часа.Оставете кремчетата да се охладят на стаена температура,без да изваждате чашките от водата.Това е,класика в есенна краска.
Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...