Една импровизация на гювечета с ароматно крехко телешко месо,картофи,пресни гъбки, патладжан и обилно количество пресни ,зелени подправки.
ПРОДУКТИ за 4бр.
За приготвяне на месото
300гр.телешко филе/или джолан/
1/2 глава лук
1морков
прясна целина
вода
За гювечетата
олио
сол,черен пипер
зелени подправки/целина,магданоз
мащерка/
6,7 средни по големина картофа
50гр.пресни печурки
1глава лук
1/2 патладжан
1/2 ч.ч.бяло вино
1 ч.л.горчица
телешки бульон
4 яйца/или кашкавал/
1.Поставете в тенджерка измитото и почистено телешко месо,залейте го със студена вода и го оставете да кипне.С помощта на решетъчна лъжица,отпенвайте,докато бульона стане бистър.Към месото добавете нарязани на едро лук,морков,целина.Варете месото до приготвянето му за около 2 часа или до готовност на месото.Ако е нужно доливайте вода.
2.Накъсайте на парчета месото и го разпределете в гювечета.Посолете със сол и черен пипер и поръсете с ситно накълцана целина.
3.Нарежете картофите и ги разпределете в гювечетата.Отново леко посолете със сол и прясно смлян черен пипер.Отново поръсете с целина.
4.Загрейте на котлон тиган с 2,3с.л.олио или зехтин.Задушете едно по едно лука,нарязан на ситно,патладжана нарязан на малки кубчета,гъбите нарязани на филийки.
5.Полейте зеленчуците с 1/2ч.ч.бяло вино,добавете една чаена лъжица горчица и оставете ястието да се редуцира за около минута.
6.Разпределете зеленчуците в гювечетата,леко посолете със сол,пипер ,поръсете с целина и магданоз.
7.Към гювечетата прибавете по 1 яйце,стръкче прясна мащерка и полейте с няколко капки олио и 2,3 с.л.от телешкия бульон.Яйцето може да се замени с настърган кашкавал.
8.Похлюпете гювечетата и печете в студена фурна на 200градуса за около 30,40минути.
Поднесете ястието топло с подходяща сезонна салата.
Да ви е сладко!
ПРОДУКТИ за 4бр.
За приготвяне на месото
300гр.телешко филе/или джолан/
1/2 глава лук
1морков
прясна целина
вода
За гювечетата
олио
сол,черен пипер
зелени подправки/целина,магданоз
мащерка/
6,7 средни по големина картофа
50гр.пресни печурки
1глава лук
1/2 патладжан
1/2 ч.ч.бяло вино
1 ч.л.горчица
телешки бульон
4 яйца/или кашкавал/
1.Поставете в тенджерка измитото и почистено телешко месо,залейте го със студена вода и го оставете да кипне.С помощта на решетъчна лъжица,отпенвайте,докато бульона стане бистър.Към месото добавете нарязани на едро лук,морков,целина.Варете месото до приготвянето му за около 2 часа или до готовност на месото.Ако е нужно доливайте вода.
2.Накъсайте на парчета месото и го разпределете в гювечета.Посолете със сол и черен пипер и поръсете с ситно накълцана целина.
3.Нарежете картофите и ги разпределете в гювечетата.Отново леко посолете със сол и прясно смлян черен пипер.Отново поръсете с целина.
4.Загрейте на котлон тиган с 2,3с.л.олио или зехтин.Задушете едно по едно лука,нарязан на ситно,патладжана нарязан на малки кубчета,гъбите нарязани на филийки.
5.Полейте зеленчуците с 1/2ч.ч.бяло вино,добавете една чаена лъжица горчица и оставете ястието да се редуцира за около минута.
6.Разпределете зеленчуците в гювечетата,леко посолете със сол,пипер ,поръсете с целина и магданоз.
7.Към гювечетата прибавете по 1 яйце,стръкче прясна мащерка и полейте с няколко капки олио и 2,3 с.л.от телешкия бульон.Яйцето може да се замени с настърган кашкавал.
8.Похлюпете гювечетата и печете в студена фурна на 200градуса за около 30,40минути.
Поднесете ястието топло с подходяща сезонна салата.
Да ви е сладко!
От супата се прехвърлям на гювечетата! Обичам такива ястия с много зеленчуци. Придават невероятен вкус!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да така си е Инче зеленчуците придават невероятен вкус на ястията,но знаеш как е с капризи всякакво,относно храната,кой не искал патладжан,друг пък гъби,a и телешкото да не пропусна:)
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Чудесно ястие, Танче! Обичам да експериментирам с гювечета, но понякога ми липсват идеи. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря Светле.Аз пък идеи имам много ама....злояди колкото искаш,добре че поне мъж ми не отказва и всичко си хапва.:) Хубава Неделя!
ОтговорИзтриване