ПРОДУКТИ
За закваска
20гр.прясна мая за хляб
1ч.л.захар
3с.л.хладко прясно мляко
2,3с.л.брашно
За тестото
370гр.бяло брашно
100гр.царевично брашно
1 и 1/2 ч.л.сол
2 и 1/2ч.л.захар
2 яйца
100мл.хладко прясно мляко
100мл.хладка вода
брашно за доомесване и разточване
20гр.олио за намазване
1жълтък за намазване
сусам
1.Направете закваската,като в купичка разтворите маята в 3с.л.хладко прясно мляко.Към сместа прибавете 1ч.л.захар и 2,3супени лъжици брашно,разбъркайте до хомегенна маса без бучки.Покрийте купичката с чиста кърпа и я оставете на топло за около 10/15минути,за да удвои обема си.
2.В купа поставете пресятото бяло брашно,размесете го с царевичното брашно,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,закваската,яйцата,прясното мляко и водата.
3.Замесете твърдо тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.
4.Оставете тестото да почине за около 10минути и го разделете на 4 равни части.Оформете на топчета.
5.Разточете всяко топче на малка питка с диаметър,колкото малка чинийка за десерт.
6.Намажете всяка питка с олио/или разтопено масло/,сложете ги една върху друга.Последната питка оставете не намазана с мазнина.
7.Върху набрашнен плот,разточете заедно питките до получаване на една правоъгълна кора с дебелина около 1 см/1,5см.
8.С помощта на квадратен резец си изрежете питки.По средата на всяко квадратче оформете с помощта на малък резец/ринг/ обло кръгче.
9.Внимателно подредете квадратните хлебчете върху тава с постлана хартия за печене.
10.Оставете на топло хлебчетата да удвоят обема си за около 40минути,намажете ги с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и ги поръсете със сусам или с други семена по ваш избор.
11.Изпечете хлебчетата в нагряна фурна първоначално на 220градуса за около 3 минути и след това намалете градусите на 180 и допечете до леко зачервяване за около 15минути.
Хлебчетата може да оформите и с друга форма по ваш избор.
Останалото тесто,леко премесете,оставете го да почине за 5 минути и го разточете на блат за пица.
Да ви е сладко!
За закваска
20гр.прясна мая за хляб
1ч.л.захар
3с.л.хладко прясно мляко
2,3с.л.брашно
За тестото
370гр.бяло брашно
100гр.царевично брашно
1 и 1/2 ч.л.сол
2 и 1/2ч.л.захар
2 яйца
100мл.хладко прясно мляко
100мл.хладка вода
брашно за доомесване и разточване
20гр.олио за намазване
1жълтък за намазване
сусам
1.Направете закваската,като в купичка разтворите маята в 3с.л.хладко прясно мляко.Към сместа прибавете 1ч.л.захар и 2,3супени лъжици брашно,разбъркайте до хомегенна маса без бучки.Покрийте купичката с чиста кърпа и я оставете на топло за около 10/15минути,за да удвои обема си.
2.В купа поставете пресятото бяло брашно,размесете го с царевичното брашно,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,закваската,яйцата,прясното мляко и водата.
3.Замесете твърдо тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.
4.Оставете тестото да почине за около 10минути и го разделете на 4 равни части.Оформете на топчета.
5.Разточете всяко топче на малка питка с диаметър,колкото малка чинийка за десерт.
6.Намажете всяка питка с олио/или разтопено масло/,сложете ги една върху друга.Последната питка оставете не намазана с мазнина.
7.Върху набрашнен плот,разточете заедно питките до получаване на една правоъгълна кора с дебелина около 1 см/1,5см.
8.С помощта на квадратен резец си изрежете питки.По средата на всяко квадратче оформете с помощта на малък резец/ринг/ обло кръгче.
9.Внимателно подредете квадратните хлебчете върху тава с постлана хартия за печене.
10.Оставете на топло хлебчетата да удвоят обема си за около 40минути,намажете ги с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и ги поръсете със сусам или с други семена по ваш избор.
11.Изпечете хлебчетата в нагряна фурна първоначално на 220градуса за около 3 минути и след това намалете градусите на 180 и допечете до леко зачервяване за около 15минути.
Хлебчетата може да оформите и с друга форма по ваш избор.
Останалото тесто,леко премесете,оставете го да почине за 5 минути и го разточете на блат за пица.
Да ви е сладко!
Страхотни хлебчета, Танче! Опитах онези други твои слоести хлебчета, а сега и тези отиват в папката за приготвяне.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мерси,Светле.Радвам се,че ти допадат и тези.Тестото го приготвих за питка,ама...замисъла се прецака успешно :) :)
ИзтриванеDivni hlepcici Tania! Mnogo volim takva peciva.
ОтговорИзтриванеHvala Yasna.Mnogo mi e drago che ti haresvat ,hlepcicite.:) :)
ИзтриванеОпределено е успешно "прецакване". Де да ми се прецакваше и на мен така тестото... Прекрасни са и хлебчетата, и пицата, Танче. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мерси Гери.Да да замисъла се прецака успешно :) де все така да ми върви :) Поздрави миличка!
Изтриване