.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 5 април 2012 г.

ДЪРПАНА НАДУТА ВИТА БАНИЦА



ДЪРПАНА НАДУТА ВИТА  БАНИЦА


Продукти за тестото
1кг.брашно
30гр.мая
3ч.ч.вода
3с.л.сол
1с.л.захар
олио

За плънката
300гр.сирене
4яйца
20гр.масло
щипка шарена сол
1жълтък за намазване

Разтворете маята в леко топла вода.В купа смесете всички продукти за тестото без олиото.Замесете средно твърдо тесто,като за хляб.Намажете тестото с 1с.л.олио и както е в купата го покрийте с чиста кърпа и приберете на топло да втаса за около 40минути.
След като тестото е удвоило обема си го премесете и разделете на равни части.Оформете частите на топчета.Разточете първото топче на обла кора.Полейте плота си и кората с няколко супени лъжички олио и започнете да издърпвате краищата и да приглаждате с длани от средата на кората към краищата на кората.Като със всяко дърпане и приглаждане кората става все по голяма и по голяма.Не забравяйте мазнината е много важна.Ако е нужно добавяйте още.От нея кората става мека и податлива на разтягане.
Ако случайно ви се прокъса на места,не се притеснявайте не е фатално.Наръсете върху кората от предварително направената плънка от яйца и сирене.Завийте кората на руло и го усучете леко.В намаслена и набрашнена тавичка прехвърлете готовото фитилче.Пригответе и останалите кори по същия начин до запълването на тавата.Намажете с разбит жълтък,тук там напускайте масалце и поръсете със щипка шарена сол. Оставете баницата да почине за около 10минути.Изпечете я в нагряна фурна на 180градуса около 40минути или до зачервяване.10 минути преди да я извадите от фурната,може да я поръсите със настърган кашкавал или пък...с моцарела,защо пък не ;-)
Ако искате да остане хрупкава,просто я оставете да охлади.Ако пък ви се хапва мека и пухкава баничка,просто я напръскаите леко с вода и я завийте с чиста кърпа.

Е това е моята дърпана баничка. :) :) :) да ви е сладко!!!

вторник, 3 април 2012 г.

КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ СЪС СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛОВИ КОРИ И ХАЛВА

КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ СЪС СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛОВИ КОРИ И ХАЛВА

Споделям с вас още една невероятна рецепта за вашата трапеза на Великден. Козуначен венец с портокалови корички,бяла халва с бадеми,тахан халва и шоколад.Много приятно на вкус от съчетанието на плънката.Благодарение на сладкото от портокалови корички и тахан халвата липсва типичната сухота като при козунаците.Полятия шоколад допълнително омекотява рулото и то си остава с хрупкава коричка и меко от вътре.Надявам се рецептата ми да ви е хареса.

Продукти за тестото
 5яйца
150гр.захар

КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ
1ванилия
кората на един лимон
1/2ч.л.сол
40гр.мая
200мл.прясно мляко
3с.л.олио
200гр.масло
брашно колкото поеме
за меко и гладко тесто
около 800грама

Продукти за плънката
200гр.туррон с бадеми/или
бяла халва/или заменете с локум  и
сушени плодове
200гр.тахан халва
100гр.сладко от портокалови кори


За намазване
1жълтък
1ч.л.прясно мляко
захар на кристали
80гр.шоколад

В купа смесете маята,2с.л.захар,60мл.топло мляко и 3 с.л.брашно.Оставете закваската на топло за около 15 минути докато удвои обема си.Разбийте яйцата със останалата захар.
В голяма купа пресейте брашното и солта.Направете кладенче и в него сипете закваската,яйчената смес,ванилията,кората на един лимон,олиото и останалото мляко.Замесете меко и гладко тесто.Месете тестото за около 10 минути.Добавяйте постепенно,на порции нарязаното масло,като продължават да месите за още около 10 минути.Намажете тестото с разтопено масло,завийте го с чиста кърпа и го приберете на топло за около 2 часа докато удвои обема си.След като е удвоило обема си отново го премесете и го разделете на четири.От четирите части се получават два венеца. Върху набрашнена повърхност разточете всяка част поотделно на тънка правоъгълна кора.Разделете си плънката на четири.
Намажете първата кора със сладко от портокалови корички,поръсете със начукан туррон или бяла халва и завършете със нарязана на ситно тахан халва.
КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ
КОЗУНАЧЕН ВЕНЕЦ
Завийте двата края на  към центъра на кората.Вземете внимателно рулото обърнете го  и го поставете с  в обла форма за кекс с дупка по средата.Повторете същата процедура и с оформянето на другата част от венеца.Повторете същата процедура и при направата на вторият венец. Намажете ги с разбит жълтък с 1ч.л.мляко и поръсете със захар на кристали.
Оставете венците да удвоят обема си за около 2часа.Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса за около 40минути.10минути преди да ги извадите от фурната ги покрийте с алуминиево фолио за да не изгорят.
Оставете ги да се охладят и ги полейте с разтопен шоколад.Украсете ги по ваш избор.







КОЗУНАЧЕНО РУЛО С ЧЕРЕН ШОКОЛАД И ГРИЛЯЖ

КОЗУНАЧЕНО РУЛО С ЧЕРЕН ШОКОЛАД И ГРИЛЯЖ
 
Козуначено руло едно чудесно предложение за трапезата ви на Великден.Ухаещо на мляко,масло,яйца и шоколад.

Продукти за тестото
5яйца
150гр.захар
КОЗУНАЧЕНО РУЛО
1ванилия
кората на един лимон
1/2ч.л.сол
40гр.мая
200мл.прясно мляко
3с.л.олио
200гр.масло
брашно колкото поеме
за меко и гладко тесто
около 800грама

Продукти за плънката
200гр.течен шоколад
гриляж или захаросани ядки
100гр.стафиди

ЗА гриляжа
100гр.захар на кристали
100гр.едро смлени орехи

За намазване
1жълтък
1ч.л.прясно мляко
кристална захар
60гр.шоколад

В купа смесете маята,2с.л.захар,60мл.топло мляко и 3 с.л.брашно.Оставете закваската на топло за около 15 минути докато удвои обема си.Разбийте яйцата със останалата захар.
В голяма купа пресейте брашното и солта.Направете кладенче и в него сипете закваската,яйчената смес,ванилията,кората на един лимон,олиото и останалото мляко.Замесете меко и гладко тесто.Месете тестото за около 10 минути.Добавяйте постепенно,на порции нарязаното масло,като продължават да месите за още около 10 минути.Намажете тестото с разтопено масло,завийте го с чиста кърпа и го приберете на топло за около 2 часа докато удвои обема си.
КОЗУНАЧЕНО РУЛО
След като е удвоило обема си отново го премесете и го разделете на две.
Върху набрашнена повърхност разточете всяка част поотделно на тънка правоъгълна кора.
Намажете първата кора с шоколад и поръсете с начукан на ситно гриляж/или начукани захаросани ядки/ и стафиди предварително накиснати във някакъв алкохол.
КОЗУНАЧЕНО РУЛО
Завийте двата края на  към центъра на кората.Обърнете рулото и загънете двата края  към средата. Получава се малко руло.Поставете го във правоъгълна форма за кекс.Повторете същата процедура и с оформянето на другото руло.
Оставете рулата да удвоят обема си за около 2 часа.Намажете ги с разбит жълтък с 1ч.л.мляко и поръсете със захар на кристали.


Изпечете рулата в нагряна фурна на 180градуса за около 45минути,като 10/15минути преди да ги извадите от фурната ги покриете с алуминиево фолио за да не изгорят.Извадете ги оставете ги да се охладят и ги полейте тук там с разтопен шоколад и ги поръсете с гриляж.
 ГРИЛЯЖЪТ се приготвя като карамелизирате 100грама захар на кристали със 100гр.начукани орехи.След като се карамелизира,разтелете сместа върху готварска хартия.Оставете да истине покрийте го със хартия и кърпа и го наситнете със чукче.

ТОРТИЯ - ИСПАНСКА КЛАСИКА

ТОРТИЯ - ИСПАНСКА КЛАСИКА
Предлагам ви една базова рецепта за тортия.Испанска класика с много вариации.А ето и моята рецепта.

ТОРТИЯ
Продукти за 4порции
1кг.картофи
1бр.средно голямо бонято
/сладък картоф/
5яйца
1малка глава лук
олио
черен пипер
сол

Нарежете картофите на кубчета,като за мусака.Бонятото нарежете пак на кубчета малко по малки от картофените кубчета.Нарежете лука на ситно.Разбийте яйцата заедно със щика сол и смлян черен пипер.
Загрейте голям тиган с 2с.л.мазнина.Сипете картофите и ги изпържете до леко зачервяване.Добавете и ситно нарязания лук.Извадете картофите и лука в чиния,като се стараете да отцедите мазнината.В същия тиган изпържете и сладкия картоф.Извадете го в чиния.
Прибавете картофите и бонятото,към яйчената смес и разбъркаите добре.Загрейте тефлоновия тигана с няколко капки олио и сипете сместа за тортията.Намалете котлона си и захлупете с капак.След 2/3минути отхлупете и проверете дали е започнала да се стяга тортията.Ако още е течна захлупете отново.

ТОРТИЯ
В чиния голяма колкото тигана ви обърнете тотрията и я върнете в тигана да се приготви и от другата страна.Ако ви се струва,че котлона ви е силен,просто го изключете малко преди да е готова тортията.Сервираите ястието топло с наръсен кашкавал и зелена салата.

ЯГОДИ СЪС СМЕТАНА,БИСКВИТКИ И НЕС КАФЕ

ЯГОДИ СЪС СМЕТАНА,БИСКВИТКИ И НЕС КАФЕ

Ако ви се похапва нещо сладко,а нямате време да приготвите нещо по завъртяно ви предлагам много бърз,вкусен и лесен десерт класика - много приятно съчетание на бисквитка,шоколад,кафе,ягоди и сметана.Време за приготвяне 5минути.

Продукти за 4порции
4 слепени шоколадови бисквитки
200мл.бита сметана със захар
/или друга сметана/
200гр.ягоди
50мл.разтворено нес кафе
3/4капки бренди,ром или водка

Потопете слепените шоколадови бисквитки в разтвореното нес кафе и 3/4 капки бренди.Подредете бисквитките в прозрачни купички.Върху всяка бисквитка сипете сметана и украсете с ягоди и бисквитки.

Е наистина много вкусен, лесен и бърз десерт,нали ?

понеделник, 2 април 2012 г.

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ-СЛАДКИ С ФЪСТЪЦИ И СУСАМ

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ-СЛАДКИ С ФЪСТЪЦИ И СУСАМ

 Eдно вкусно предложение за почерпка или просто ей така  да зарадвате любимите си хора с една божествена наслада.Малки дребни но много приятни на вкус сладки с фъстъци и сусам.А ето и рецептата за тези малки бисерчета.

Продукти
125гр.меко масло
100гр.смлени фъстъци
100гр.печен смлян сусам
2яйца
100гр.пудра захар
1/2бакплувер
1ванилия
брашно колкото поеме
за меко и гладко тесто

пудра захар за овалване

От изброените продукти омесете меко и гладко тесто.Направете го на топка и го приберете в хладилник за около 15/20минути.Извадете го,разделете го на 3части за да ви е по лесно.Всяка част оформете на фитил и нарежете малки правоъгълничета,големи колкото голяма маслина.Подредете ги в тава с подслана готварска хартия и ги изпечете в нагряна фурна на 180градуса.Печете ги до много леко порозовяване.Извадете ги от фурната и ги оставете леко да се охладят.Оваляите ги в пудра захар още докато не са изстинали.

Може да направите сладките и по други начини,като разточите тестото върху леко набрашнена повърхност и изрежете с формички по ваш избор.
Сладките се съхраняват в затворена кутия.




ПРОЛЕТНИ ПИТКИ СЪС СЕМЕНА

 ПРОЛЕТНИ ПИТКИ СЪС СЕМЕНА

Кой не обича топли,хрупкави и ароматни малки хлебчета?С приятен аромат на масло и мляко. Чудесни малки питки във формата на цветя поръсени със микс от семена.

Продукти
700гр.брашно
2яйца
350мл.топло прясно мляко
20гр.мая
2ч.л.сол
1и1/2захар
200гр.масло
брашно за доомесване

1жълтък
семена




Разтворете маята в 100мл.топло прясно мляко,добавете захарта и 3с.л.брашно.Оставете закваската на топло за около 15минути.В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете закваската,солта,яйцата и останалото мляко.

Замесете меко тесто и добавяйте на малки порции половината от маслото нарязано на кубчета,като продължават да месите.
Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете да втаса за около час,докато удвои обема си.
Разтопете останалото масло.


Разделете тестото на 3части за да ви е по лесно при разточването.

Всяка част разточете на кора
дебела около 5мм.
С ринг нарежете кръгчета,намажете ги с разтопеното масло и ги поръсете със сусам. Във подходящи кръгли формички намазани с масло и поръсени с брашно подредете във всяка 5кръгчета,като леко се застъпват,като образуват цвете.



Оставете питките да починат за около 40минути.

Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.
Аз направих 6 малки питки и 1голяма.Голямата питка е намазана със жълтък а малките със масло.

неделя, 1 април 2012 г.

БАКЛАВА С ТАХАН ХАЛВА И ЛОКУМ

БАКЛАВА С ТАХАН ХАЛВА И ЛОКУМ

Продукти
300гр.кори за баница
200гр.разтопено масло
**за плънката
200гр.орехи
3с.л.грис
3с.л захар
щипка канела
200гр.тахан халва
1/2кутийка локум
**за сиропа
0.500мл.вода
1кг.захар
1ванилия
орехи

В купа смесете сухите съставки за
плънката-натрошени орехи,грис,захар,канела.
Намажете  тава с масло и постелете първата кора,намажете с разпопено масло и сложете втора  кора.По този начин подредете половината от кори една върху друга.Разстелете плънката равномерно,накъсайте халвата и я поръсете върху плънката.Нарежете локума на малки парченца и го сложете върху халвата.Покрийте плънката с кори по описаният начин.Нарежете баклавата,намажете я с разтопено масло и я изпечете в нагряна фурна на 200градуса.
След изпичане,оставете баклавата да се охлади и я залейте със топъл захарен сироп.
Поръсете обилно със смлени орехи.
На моята баклава сложих по голямо количество захарен сироп,защото така я харесваме но,когато се напои повече малко се обезформя.Ако искате парченцата да са с идеална форма намалете количеството сироп..Да ви е сладко!

ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ С БИРА,ГРАХ И ГЪБИ

ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ С БИРА,ГРАХ И ГЪБИ

Продукти
300гр.пилешки филе
брашно
100гр.гъби
1малка глава лук
1/2консерва грах
2с.л.сос терияки
1/2зелена пиперка
магданоз
бульон
сол
черен пипер
зехтин


за марината
3с.л.зехтин
150мл.бира
1скилидка счукан чесън
2с.л.светъл соев сос
1с.л.доматено пюре
щипка индийско орехче

Нарежете месото на тънки пържолки леко ги посолете със сол и черен пипер.Направете марината от изброените по горе продукти и мариновайте месото за около два часа.Нарежете лука на ситно,чушката на шайби,гъбите на филийки.
В голям загрят тиган сипете 2с.л.зехтин и пригответе пилешките пържолки,като ги оваляте леко в брашно и ги изпържите до зачервяване.Извадете ги на страна и в същата маслена баня задушете лука,чушката,гъбките,прибавете и граха.Върнете пилешките пържоли в тигана и полейте ястието със маринатата.Добавете и 2с.л.сос терияки,ако е нужно добавете и бульон. Оставете ястието да къкри под капак на слаб огън до сгъстяване на соса.

Сервирайте ястието топло поръсено с магданоз и пармезан.

А за любителите на по пикантните ястия ще ви  предложа да сервирате ястието в подходяща чиния и много леко да полеете ястието с черен горчив шоколад.Ако ви се струва странно,просто отделете малка част от ястието и го полейте леко със шоколад за да опитате.Първата хапка ще ви се стори странна,но следващите...е опитайте сами :)




БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ

БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ


Продукти
400гр.кори
200гр.сирене
1ч.ч.брашно
3яйца
500гр.кисело мляко
200гр.масло
1/2ч.л.сода за хляб
щипка сол

 


Разтопете маслото.Пригответе плънката,като разбиете яйцата,половината от млякото,брашното,щипка сол,натрошено сирене и содата.

Всяка кора намажете с разтопено масло и поръсете от плънката.Завийте на рула и подредете в намазана с масло и поръсена с брашно тава.Намажете баницата с останалото кисело мляко.Изпечете баницата в нагряна фурна на 200градуса около 30минути.След като се е изпекла баницата,напръскайте леко със студена вода и завийте с чиста кърпа.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...