ДЪРПАНА НАДУТА ВИТА БАНИЦА
Продукти за тестото
1кг.брашно
30гр.мая
3ч.ч.вода
3с.л.сол
1с.л.захар
олио
За плънката
300гр.сирене
4яйца
20гр.масло
щипка шарена сол
1жълтък за намазване
Разтворете маята в леко топла вода.В купа смесете всички продукти за тестото без олиото.Замесете средно твърдо тесто,като за хляб.Намажете тестото с 1с.л.олио и както е в купата го покрийте с чиста кърпа и приберете на топло да втаса за около 40минути.
След като тестото е удвоило обема си го премесете и разделете на равни части.Оформете частите на топчета.Разточете първото топче на обла кора.Полейте плота си и кората с няколко супени лъжички олио и започнете да издърпвате краищата и да приглаждате с длани от средата на кората към краищата на кората.Като със всяко дърпане и приглаждане кората става все по голяма и по голяма.Не забравяйте мазнината е много важна.Ако е нужно добавяйте още.От нея кората става мека и податлива на разтягане.
Ако случайно ви се прокъса на места,не се притеснявайте не е фатално.Наръсете върху кората от предварително направената плънка от яйца и сирене.Завийте кората на руло и го усучете леко.В намаслена и набрашнена тавичка прехвърлете готовото фитилче.Пригответе и останалите кори по същия начин до запълването на тавата.Намажете с разбит жълтък,тук там напускайте масалце и поръсете със щипка шарена сол. Оставете баницата да почине за около 10минути.Изпечете я в нагряна фурна на 180градуса около 40минути или до зачервяване.10 минути преди да я извадите от фурната,може да я поръсите със настърган кашкавал или пък...с моцарела,защо пък не ;-)
Ако искате да остане хрупкава,просто я оставете да охлади.Ако пък ви се хапва мека и пухкава баничка,просто я напръскаите леко с вода и я завийте с чиста кърпа.
Е това е моята дърпана баничка. :) :) :) да ви е сладко!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар