.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

сряда, 11 април 2012 г.

ОГРЕТЕН ОТ ТИКВИЧКИ И ШУНКА

ОГРЕТЕН ОТ ТИКВИЧКИ  И ШУНКА

ПРОДУКТИ
1голяма тиквичка
100гр.шунка
2яйца 1глава лук
2с.л.брашно/или
картофено пюре на прах/
2с.л.олио
100гр.кашкавал
1с.л.галета
черен пипер
сол


Нарежете тиквичката и шунката на по големи кубчета. Нарежете лука на ситно.Разбийте яйцата заедно с брашното,сол и черен пипер.Прибавете яйчената смес към тиквичките и разбъркайте добре.В тавичка сипете 2с.л.олио и я нагрейте го згорещаване на котлона.Може да разпределите тиквичките и в гювечета. Изсипете тиквичките в тавичката и довършете ястието във фурна.
Изпечете ястието в нагряна фурна за около 30 минути на 220градуса.5 минути преди да извадите ястието поръсете с настърган кашкавал овалян в 1с.л.галета.Поднесете огретена със зелена салата.

вторник, 10 април 2012 г.

ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ

ШОКОЛАДОВИ БИСКВИТКИ

ПРОДУКТИ
60гр.брашно
50гр.какао
50гр.масло
60гр.пудра захар
30гр.вода

40гр.масло
30пудра захар
40гр.кондензирано мляко
50гр.смлени орехи

В малка тенджерка сложете водата и 50гр.масло да кипнат.
Смесете брашното,какаото,захарта и ванилията.Изсипете сместа с маслото при сухата смес.Замесете меко и гладко тесто.Приберете в хладилник за около 30 минути.Разточете тестото на тънка кора и с формички изрежете,каквито фигурки ви харесват.Наредете бисквитките в тава с постлана готварска хартия.Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса за около 10/12минути.Оставете ги да се охладят и ги слепете две по две с крем.Украсете ги със шоколад.

А крема се приготвя,като разбиете маслото със захарта до пухкав крем.Добавяйте на тънка струйка кондензираното мляко.Смелете 50 грама орехи и ги добавете към крема.Ако ви се е получил по рядък крем просто добавете още орехи.

ПИЛЕШКА СУПА С ШАФРАН И КЪРИ

ПИЛЕШКА СУПА С ШАФРАН И КЪРИ

ПРОДУКТИ
1пилешко бутче
2морков
1малка глава лук
2картофа средни
шепа тънко фиде
1/2сока на лимон
нарязан на много ситно
магданоз
щипка шафран
щипка къри
черен пипер

1жълтък
1ч.ч.кисело мляко

Сварете пилешкото бутче във подсолена вода.В тенджера сипете 2с.л.олио и запържете леко нарязания на ситно лук и настъргани на едро моркови.Долейте прецедения пилешки бульон и оставете да къкри на слаб огън.Добавете пилешкото месо нарязано на много ситно.Нарежете картофите на кубчета и ги прибавете към супата.Прибавете шафрана и кърито.Малко преди да са готови картофите добавете и шепа много тънко фиде.Оставете да покъкри още около 4/5минути и махнете супата от котлона.Налейте сока на половин лимон.Сипете топъл бульон при застройката от разбити 1жълтък с кисело мляко.
Залейте супата със застройка,опитайте на сол и добавете ако трябва.Поръсете със прясно смлян черен пипер, магданоз и люта чушка разбира се.:)

понеделник, 9 април 2012 г.

ПОНИЧКИ С ШОКОЛАД

ПОНИЧКИ С ШОКОЛАД

Продукти
600/700гр.брашно
ПОНИЧКИ
30гр.мая
250мл.топло мляко
100гр.пудра захар
5яйца
100гр.разтопено масло
щипка сол
2 ванилии
брашно за доомесване

За глазурата
50гр.шоколад
2с.л.прясно мляко
олио


ПОНИЧКИ

В купа сипете 100мл.топло мляко,маята 2с.л.захар и 2с.л.брашно.Оставете закваската на топло за около 10минути.
В купа пресейте брашното пудрата захар и солта.Направете кладенче и в него сипете закваската,останалото мляко,яйцата,маслото и ванилията.Прибавете брашно и замесете меко и гладко тесто.Намажете го с масло,завийте го с чиста кърпа и го приберете на топло докато удвои обема си за час, час и половина.Премесете леко тестото и го разточете на кора.
Пригответе си два ринга един голям и един много малък за дупката по средата.
Изрежете с големия ринг кръгчета и с малкия по средата на всяко кръгче  изрежете по още едно.
Поставете изрязаните понички върху набрашнена готварска хартия и ги оставете да починат за около час.В малка тенджерка загрейте олио.Изпържете поничките една по една,така ще ви е по лесно.Няма да ви отнеме много време защото стават бързо.Изпържете всяка поничка и от двете страни.
ПОНИЧКИ
Извадете ги върху чиния с постлана хартия.
Направете шоколадова глазура и топвайте поничките само от едната страна.Украсете ги по ваш избор.

неделя, 8 април 2012 г.

ПЕЧЕНА РИБИЦА С ПЪЛНЕЖ ОТ НАХУТ,БЕКОН И МАСЛИНИ

ПЕЧЕНА РИБИЦА С ПЪЛНЕЖ ОТ НАХУТ,БЕКОН И МАСЛИНИ

ПРОДУКТИ
2бр.свинска рибица
сол,черен пипер
6 изпържени тънки ленти
ПЕЧЕНА РИБИЦА
от тиквичка

ЗА ПЛЪНКАТА
4с.л.зехтин
1филийка хляб
1малка глава лук
1скилидка чесън
10зелени маслини
1/2червена чушка
50гр.бекон
50гр.шунка
1/2ч.л.червен пипер
сол
черен пипер
1ч.л.доматено пюре
50гр.сварен нахут от консерва
1сварен жълтък

ЗА ОВАЛВАНЕ
2с.л.настърган пармезан
5с.л.галета
сол,черен пипер


Измийте и почистете месото от ципите.Направете разрез по средата на рибицата като внимавате да не одрежете повече.Начукайте месото внимателно със чукче,така че да се получи правоъгълник.Посолете го със сол и черен пипер.
Пригответе плънката,като запържите ситно нарязания лук в 1с.л.зехтин.Прибавете ситно нарязана 1скилидка чесън.Прибавете нарязаната на ситно пиперка и бекона и шунката.Нарежете филийката хляб на кубчета и я прибавете в тигана.Поръсете с червен пипер, сол и черен пипер.Добавете и доматеното пюре.Разбъркайте за да се смесят продуктите и отстранете от котлона.
След като се охлади плънката добавете леко намачкан нахута,зелени маслини нарязани на четвъртинки и сварен жълтък.
Омесете плънката добре.
ПЕЧЕНА РИБИЦА
Наредете върху месото тънки лентички от тиквичка.Сипете от плънката по широката част на месото,която е към вас.Завийте месото на стегнато руло и го увийте със готварски конец.Оваляйте го във сместа с галетата увийте го във фолио и го приберете в хладилник да се стегне.По същия начин направете и другата рибица.
В голям тиган сипете 2с.л.зехтин и  леко запечатайте месата от всички страни.Прехвърлете ги в дълбока продълговата тава полейте ги с 1с.л.зехтин и 100/150мл.бульон.Завийте ги със алуминиево фолио ги запечете във фурна за около час,като 10минути преди да го извадите махнете фолиото за да се препече месото.Проверете леко месото дали се е приготвило добре и ако ви се струва че трябва още да се пече долейте още малко бульон и удължете времето за приготвянето на месото.Не забравяйте да махнете конците,че...:) :) :)
 Сервирайте рибиците нарязани на по дебели филийки със гарнитура от зелена салата и пържени картофи. 


събота, 7 април 2012 г.

МЪФИНИ С ПАРЧЕНЦА ШОКОЛАД И ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ

МЪФИНИ С ПАРЧЕНЦА ШОКОЛАД И ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ

Продукти
150гр.брашно
1/2бакплувер
1ванилия
30гр.парченца шоколад
или шоколадови пръчици

1яйце
80гр.захар
60гр.меко масло
60мл.газирана вода или лимонада
50мл.прясно мляко
50гр.сушени червени боровинки
1/3ч.ч.бренди

В купа смесете брашното,бакпулвера,парченцата шоколад и ванилията.Накиснете боровинките в бренди за около 30 минути докато удвоят обема си.
В друга купа разбийте яйцето със захарта.Добавете мекото масло.Прибавете и газираната вода и прясното мляко.Разбъркайте добре и прибавете изцедените от алкохола боровинки.Прибавете брашнената смес и разбъркайте добре докато се смесят продуктите.
Загрейте фурната на 180градуса.
Напълнете формички малко над средата на формичката.Изпечете ги до леко порозовяване около 30 минути.
Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят.
Намажете малките вкусни мъфини с различни глазури.
С 2с.л.масло и 60гр.пудра захар се разбъркват на котлона без да завира сместа.
шоколадова глазура- 2с.л.прясно мляко и 50 гр. шоколад се разтапят на водна баня
Може да си оцветите глазурите със 2/3 капки сладкарска боя.


Намажете малите кексчета с глазура и поръсете със захарни пръчици,ядки,парченца шоколад,захарни перлички сърчица и какво ли още не.

ПЕЧЕНО ПИЛЕ С КОРНФЛЕЙКС И ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

 ПИЛЕ С КОРНФЛЕЙКС И ОРИЗ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Продукти за пилето
1средно пиле
2с.л.сос терияки
2с.л.светъл соев сос
щипка червен пипер
щипка черен пипер
2с.л.олио

За панировката
200гр.картофено пюре/на прах/
200гр.натурален корнфлейкс
сол,черен пипер,щипка индийско орехче

150мл.бира

За ориза
200гр.ориз
150гр.пилешки воденички
1/2червена чушка
1/2зелена чушка
1глава лук
50гр.сушени горски гъби
1/2бяло вино
щипка къри
2с.л.доматен сок
1резен ананас

Измийте, почистете и подсушете пилето. Смесете соевия сос,соса терияки и щипка индийско орехче.Поръсете пилето с червен пипер,черен пипер и намажете със сместа със сосовете.Оставете пилето за час да се маринова,като от време на време го овалвате във маринатата.
Смесете сухото картофено пюре,натрошения на ситно корнфлейкс,щипка сол и  щипка индийско орехче.Полейте пилето леко с олио.Оставете го за 10/15 минути да засъхне панировката.
Поставете внимателно пилето в тавичка и сипете половин бира.Завийте пилето във алуминиево фолио и печете пилето за около час на 230градуса.След като е минал час махнете фолиото и оставете пилето да се запече до леко златист цвят.
Пригответе ориза,като сварите воденичките в подсолена вода за около 50 минути.
Накиснете сухите гъби във студена вода за около 30минути.Можете да сложите и други пресни гъби но на мен тези са ми любими.Купувам си ги от едно селце по път за Андора от един дядо,който срещу усмивка и добър ден ми избира най-хубавите.:)
Нарежете лука на ситно,чушките на ивички,морковите на лентички.
Нарежете на ситно вече сварените воденички и ги запържете до леко зачервяване в маслена баня.
Извадете ги в чинийка и в същата мазнина задушете,както следва лука,морковите,чушките.Изцедете гъбите от водата и прибавете към зеленчуците.Върнете воденичките в тигана при зеленчуците.Прибавете и ананаса нарязан на малки топчета.Добавете ориза ,разбърквайте за около минута и полейте със 1/2ч.ч бяло вино.Оставете ястието да покъкри за около5 минути и долейте бульон около 400мл.Оставете ястието да покъкри за още 5 минути.
Прехвърлете ориза със зеленчуците в тавичка и догответе ястието във фурна,докато се сгъсти и до приготвянето на ориза.
В подходящо плато леко поставете пилето.

Соса,който остана от печенето на пилето е страхотен,сгъстил се е от картофеното пюре.Просто го пасирайте,прецедете го през цедка и лекичко полейте пилето.Със помоща на ринг оформете ориза около пилето.Поднесете пилето и ориза топли със салата Балкантурист /шопска салата :) :)




петък, 6 април 2012 г.

ПИКАНТНА РАЗЯДКА

ПИКАНТНА РАЗЯДКА
Много вкусна и приятна разядка,подходяща е и за консумация с месо или просто намазана на филийка хляб!!!

Продукти
200гр.сирене
2жълтъка
150гр.майонеза
2скилидки смлян чесън
100гр.маринована капия

Нарежете на лентички половината количество от маринованите чушки.

В висока купа сипете сиренето,сварените жълтъци,майонезата, чесъна и другата половина от чушките.Пасирайте с пасатора за около 15 секунди.Добавете и нарязаните на лентички чушки и разбъркайте разядката.Сервираите разядката със нарязани на четвъртини варени яйца и препечена франзела.

ПИЛЕШКО ФИЛЕ С БАДЕМИ И СМЕТАНОВ СОС

ПИЛЕШКО ФИЛЕ С БАДЕМИ И СМЕТАНОВ СОС

Продукти
3бр.пилешки гърди
50гр.печени белени бадеми
1ч.ч.галета
2яйца
1ч.ч.брашно
сол,черен пипер
щипка индийско орехче
олио

за соса
1малка глава лук
1/2червена капия
100гр.гъби
4 с.л.сметана готварска
1/2ч.ч.бяло вино
1скилидка чесън
1/2сока на един лимон
зеленчуков бульон
магданоз

В купа сипете брашното.В втора разбийте яйцата. Начукайте печените бадеми и смесете в трета купа заедно с галетата.
Нарежете пилешките филета на тънки пържоли.Посолете ги със сол,черен пипер и щипка индийско орехче.Потопете пилешкото първо в брашно,после в разбити яйца и накрая оваляйте в сместа от галета и бадеми.Притиснете леко за да полепне добре панировката.Подредете филенцата в чиния и приберете в хладилник за да се стегне панировката.30 минути са достатъчни.
Загрейте тефлонов тиган със 3с.л.олио.Изпържете до златисто пилешките филета.Извадете ги върху чиния с постлана попивателна хартия.
Излейте излишната мазнина от тигана и запържете ситно нарязания лук,една цяла скилидка чесън,чушката нарязана на лентички и гъбите на филийки.Полейте зеленчуците със 1/2 ч.ч. бяло вино.След като заври соса прибавете 4с.л.сметана и 100мл.бульон и сока на половин лимон. Върнете филетата в тигана и посолете ястието.Оставете ястието да си покъкри на слаб огън като го разбърквате от време на време до сгъстяване на соса за около 10минути.Сервираите ястието топло.Поръсете със накълцан магданоз и поднесете със топла гарнитура от варени овкусени картофи със зехтин,копър и балсамов оцет или със зелена салата.

четвъртък, 5 април 2012 г.

КЮФТЕНЦА С МОЦАРЕЛА И ШУНКА В ДОМАТЕН СОС

КЮФТЕНЦА С МОЦАРЕЛА И ШУНКА В ДОМАТЕН СОС

Продукти за кюфтенцата
500гр.кайма
1/2нарязана на ситно малка глава лук
3с.л.галета
1с.л.горчица
щипка къри
щипка кимион
щипка чубрица
сол,черен пипер

1/2 разбито яйце
1с.л.прясно мляко
магданоз накълцан

60гр.моцарела
60гр.шунка
олио за пържена

За соса
1консерва домати белени
1с.л.зехтин
1дафинов лист
сол,черен пипер
1/2глава лук
1скилидка чесън
зеленчуков бульон
магданоз
ситно нарязан пресен чесън

В купа сложете каймата и всички продукти необходими за кюфтенцата.Омесете добре каймата заедно с подправките.Нарежете моцарелата на кубчета.Шунката на лентички.Оформете кюфтенцата,като по средата слагате от моцарелата и шунката.Изпържете кюфтенцата в олио от всички страни до зачервяване.Извадете ги в чинийка с подслана  попивателна хартия.
Пригответе соса,като нарежете на ситно доматите,лука и 1скилидка чесън.През лятото доматите от консерва се заменят със пресни слънчеви доматки.В тиган с малко зехтин запържете леко лука и чесъна. Добавете доматите долейте малко бульон,посолете със сол и черен пипер.Добавете дафинов лист.Прибавете кюфтенцата в тигана,захлупете с капак и оставете ястието да покъкри на слаб огън за около 10/15минути до сгъстяване на соса.Поръсете готовото ястие със ситно нарязани пера на пресен чесън.
Сервираите ястието със зелена салата или някакъв вид паста.Аз ги сервирам със  талярини,които се приготвят като се сварят във вряща подсолена вода,изцеждат се от излишната вода и леко се разбъркват в нагрят тиган със зехтин или масло.Не им трябва нищо повече зехтина им е достатъчен.
Е на това много вкусно ястие му липсва само едно нещо.Хубаво леко изстудено червено вино.Да ви е сладко.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...