ПРОДУКТИ
400 гр.телешко филе
250 гр.свинско филе
240 гр.пилешки дробчета
1 праз-лук бялата част/120гр./
130гр.пресни печурки
1,2 моркова
2 глави лук
1 глава чесън
1 зелена пиперка
150 мл.доматен сок/пюре/
1ч.л.червен пипер
прясна целина
магданоз
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
олио
алуминиево фолио
1.Измийте, почистете от ципите пилешките дробчета, оваляйте ги в брашно и ги заделете на страна.
2.Измийте и подсушете телешкото и свинското месо.Нарежете месата на порцийки.Леко посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
3.Измийте и нарежете праза,лука,пиперката,моркова на колелца.Почистете и измийте печурките,ако са по-големи ги нарежете на две ,ако са по-малки ги оставете цели.
4.Обелете чесъна без да отделяте скилидките и с остър нож отрежете само връхчетата.
5.Загрейте на котлон тенджерка с 2,3 с.л.олио.Поставете телешкото месо и го запържете,колкото да се запечата.Извадете месото и го поставете в глинена тавичка.
6.В същата мазнина запържете за кратко свинското месо,колкото да се запечата/леко да побелее/.
7.Извадете месото и го прибавете,към телешкото месо.
8.В същата тенджерка задушете за кратко зеленчуците.Ако е нужно добавете 2,3 с.л.олио.Задушете първо нарязаният лук,праза,нарязаната на колелца чушка,нарязаните на шайбички моркови,прибавете и главата чесън и измитите и почистени цели гъби.
9.Към зеленчуците прибавете около чаена лъжичка червен пипер и доматено пюре/сок/
10.Полейте зеленчуците с вода /около 250мл./ и ги оставете за кратко,колкото да кипне.
11.Посолете зеленчуците,поръсете с прясно смлян черен пипер.По желание може да добавите и 1,2 листа дафинов лист.
12.Изсипете зеленчуците при месата,прибавете целина и магданоз,разбъркайте ястието за да се размесят продуктите,покрийте съда с алуминиево фолио или капак и сложете тавата във студена фурната да се пече на температура около 200/220 градуса за около 1,40минути.
Поднесете ястието топло с подходяща прясна ,сезонна салата или туршия.А които обича люто,мариновани пукани люти чушлета най-отиват на това вкусно ястие.
ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШКИ/за свекърви и тъщи/
люти чушки/чорбаджийски,рибки,
шипка или др, зелени злодейки
марината за 1 буркана
1ч.ч.оцет винен
1/3ч.ч.олио
2ч.л.захар
1ч.л.мед
2ч.л.сол
1/2ч.ч.вода
2ск.чесън
1/2морков
магданоз
Количеството марината е за приготвянето на 1 буркан/с вместимост 500гр./ пукани чушки/около 350гр. за 1 буркан/
Измийте и подсушете чушките.Отрежете дръжките.
Опукайте на котлон чушките и топли го подреждайте в буркан,като помежду им слагате скилидки чесън,морков нарязан на колелца и пресен магданоз.
Направете маринатата,като кипнете на котлон оцета,олиото,захарта,солта,меда.
С горещата марината полейте чушките,затворете с капачка и обърнете буркана за да се запечата от топлината.
400 гр.телешко филе
250 гр.свинско филе
240 гр.пилешки дробчета
1 праз-лук бялата част/120гр./
130гр.пресни печурки
1,2 моркова
2 глави лук
1 глава чесън
1 зелена пиперка
150 мл.доматен сок/пюре/
1ч.л.червен пипер
прясна целина
магданоз
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
олио
алуминиево фолио
1.Измийте, почистете от ципите пилешките дробчета, оваляйте ги в брашно и ги заделете на страна.
2.Измийте и подсушете телешкото и свинското месо.Нарежете месата на порцийки.Леко посолете със сол и прясно смлян черен пипер.
3.Измийте и нарежете праза,лука,пиперката,моркова на колелца.Почистете и измийте печурките,ако са по-големи ги нарежете на две ,ако са по-малки ги оставете цели.
4.Обелете чесъна без да отделяте скилидките и с остър нож отрежете само връхчетата.
5.Загрейте на котлон тенджерка с 2,3 с.л.олио.Поставете телешкото месо и го запържете,колкото да се запечата.Извадете месото и го поставете в глинена тавичка.
6.В същата мазнина запържете за кратко свинското месо,колкото да се запечата/леко да побелее/.
7.Извадете месото и го прибавете,към телешкото месо.
8.В същата тенджерка задушете за кратко зеленчуците.Ако е нужно добавете 2,3 с.л.олио.Задушете първо нарязаният лук,праза,нарязаната на колелца чушка,нарязаните на шайбички моркови,прибавете и главата чесън и измитите и почистени цели гъби.
9.Към зеленчуците прибавете около чаена лъжичка червен пипер и доматено пюре/сок/
10.Полейте зеленчуците с вода /около 250мл./ и ги оставете за кратко,колкото да кипне.
11.Посолете зеленчуците,поръсете с прясно смлян черен пипер.По желание може да добавите и 1,2 листа дафинов лист.
12.Изсипете зеленчуците при месата,прибавете целина и магданоз,разбъркайте ястието за да се размесят продуктите,покрийте съда с алуминиево фолио или капак и сложете тавата във студена фурната да се пече на температура около 200/220 градуса за около 1,40минути.
Поднесете ястието топло с подходяща прясна ,сезонна салата или туршия.А които обича люто,мариновани пукани люти чушлета най-отиват на това вкусно ястие.
ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШКИ/за свекърви и тъщи/
люти чушки/чорбаджийски,рибки,
шипка или др, зелени злодейки
марината за 1 буркана
1ч.ч.оцет винен
1/3ч.ч.олио
2ч.л.захар
1ч.л.мед
2ч.л.сол
1/2ч.ч.вода
2ск.чесън
1/2морков
магданоз
Количеството марината е за приготвянето на 1 буркан/с вместимост 500гр./ пукани чушки/около 350гр. за 1 буркан/
Измийте и подсушете чушките.Отрежете дръжките.
Опукайте на котлон чушките и топли го подреждайте в буркан,като помежду им слагате скилидки чесън,морков нарязан на колелца и пресен магданоз.
Направете маринатата,като кипнете на котлон оцета,олиото,захарта,солта,меда.
С горещата марината полейте чушките,затворете с капачка и обърнете буркана за да се запечата от топлината.
Много богата и вкусна кавърма!
ОтговорИзтриванеНе отстъпват на вкус и пуканите чушлета!
Поздрави!
Благодаря,Инче.Радвам се,че ти допада кавърмата.Поздрави!
ИзтриванеХубава рецепта... ОБАЧЕ!...
ОтговорИзтриванеВ сайта blogovoditel.com има категория Българска национална кухня, за създаването на която лично писах на собствениците, че е недопустимо да я няма, И те се съгласиха с мен и я създадоха. Редно е да зачитаме повече националната си кухня и да определим едно такова типично българско ястие в категорията "Българска кухня", а не в безличното Празници"...
Поздрави!
Да,права си Валентина.За съжаление в blogovoditel.com освен рецептата и снимката не може да се редактира нищо друго или може би аз не успявам.Ще напиша писмо,за да коригират категорията ,като се надявам този път да получа отговор.Хубав ден,Валентина!
Изтриване