ПРОДУКТИ
За тестото
600гр.брашно
1пак.суха мая
700мл.топла вода
2 и 1/3ч.л.сол
2с.л.захар
За овалване и плънка
30/40мл.олио
1яйце
100гр.галета
80гр.кашкавал/или сирене
риган
1.В купа пресейте брашното,размесете го с маята,солта и захарта,направете кладенче и в него сипете 700мл.топла вода.
Замесете рядко и лепкаво тесто, покрийте го с чиста кърпа и го приберете в хладилник за няколко часа,докато удвои обема си,най-добре да го замесите от вечерта и на сутринта,ще е удвоило обема си.
2.Сипете в купичка олио,потапяйте си ръцете и късайте топчета с големина на орех.Потопете всяко топче в разбито яйце и го оваляйте в галета.Оформете на топчетата,до колкото е възможно,поради факта,че тестото е доста меко.
3.В тавичка подредете топчетата едно до друго.
4.Поръсете питата с обилно количество кашкавал или сирене а най-добре и двете.Поръсете с щипка сух риган.
5.Загрейте фурната на 200 градуса и на дъното и поставете малка метална купичка с гореща вода,за овлажняване на въздуха във фурната.Печете питата първоначално на 200градуса за около 10минути а после намалете градусите на 180 и печете още около 20минути или до зачервяване.
След изпичане оставете питата леко да се охлади на стаена температура и я сервирайте топла.
Да ви е сладко!
За тестото
600гр.брашно
1пак.суха мая
700мл.топла вода
2 и 1/3ч.л.сол
2с.л.захар
За овалване и плънка
30/40мл.олио
1яйце
100гр.галета
80гр.кашкавал/или сирене
риган
1.В купа пресейте брашното,размесете го с маята,солта и захарта,направете кладенче и в него сипете 700мл.топла вода.
Замесете рядко и лепкаво тесто, покрийте го с чиста кърпа и го приберете в хладилник за няколко часа,докато удвои обема си,най-добре да го замесите от вечерта и на сутринта,ще е удвоило обема си.
2.Сипете в купичка олио,потапяйте си ръцете и късайте топчета с големина на орех.Потопете всяко топче в разбито яйце и го оваляйте в галета.Оформете на топчетата,до колкото е възможно,поради факта,че тестото е доста меко.
3.В тавичка подредете топчетата едно до друго.
4.Поръсете питата с обилно количество кашкавал или сирене а най-добре и двете.Поръсете с щипка сух риган.
5.Загрейте фурната на 200 градуса и на дъното и поставете малка метална купичка с гореща вода,за овлажняване на въздуха във фурната.Печете питата първоначално на 200градуса за около 10минути а после намалете градусите на 180 и печете още около 20минути или до зачервяване.
След изпичане оставете питата леко да се охлади на стаена температура и я сервирайте топла.
Да ви е сладко!
Грабвам си едно топче от последната снимка!
ОтговорИзтриванеТанче, чудесна е питката!
Грабвай Инче,радвам се,че ти допада.:)
ОтговорИзтриванеЧудесна е станала! Какво е ригън?
ОтговорИзтриванеТраянче,ригън е подправка,която по аромат наподобява нашата чубрица.Позната е най-вече като подправка за пици.
ИзтриванеБлагодаря! Само се обърках, защото се пише ригАн:), а пишеше ръган, явно в бързината се е объркало:)
ИзтриванеДа така е ръган съм записала в заглавието.Грешка човешка,здраве да е.Стана ми малко тъжно,че рецептата за няколко часа е видяна от 2800човека сред тях и блогъри а никой не е пожелал да ме поправи.
ИзтриванеОлеле, Таничка, чудна е станала! Таничка, при нас ригЪн-а е известен като ригАн, за това може би Траянчето пита какво е. при вас предполагам се произнася така, от там е и разликата. Страхотна е питката, много вкусна, пухкава, разкош! Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеМерси,Катенце.Радвам се,че ти допада.Ригън,риган,орегано си е едно и също нещо.Сега проверих,как се пише думата,ще я поправя,благодаря ти,че ми каза.А се надявам Траянчето да не е попитала,каква е тази подправка като на майтап,да кажем.Прегръдки бонбонче!
Изтриване