ПРОДУКТИ за 10/12бр.
160гр. брашно
150гр.пшеничен грис
100гр.сварени картофи
180мл.хладка вода
1ч.л.сол
2с.л.зехтин
15гр.прясна мая за хляб
За пълнежа
1глава лук,маслини
или 1 домат
2с.л.зехтин
щипка сол
риган,босилек
1.Сварете картофите,оставете ги да се охладят и ги пасирайте.
2.В купа сипете брашното,грис,сол,сварените и пасирани картофи.Разтворете маята в 180мл.леко топла вода и я сипете в купата.Прибавете и 2с.л.зехтин.
3.Замесете меко и гладко тесто,завийте го с чиста кърпа и го приберете на топло за около час.
4.След като тестото е удвоило обема си,поръсете плота с брашно,поръсете брашно и върху тестото и го разточете на кора с дебелина около 1,5см.С помощта на ринг или чаша изрежете кръгчета и ги подредете в тава с постлана хартия за печене.Оставете питчиците да починат за около 30 минути.
5.За фокачини с лук.В тиган с 2с.л.зехтин задушете за около минута нарязаният на полумесеци лук,колкото леко да си промени цвета.Отстранете тигана от котлона и оставете лука да се охлади.С мека четка намажете питките със зехтин и разпределете лука.Поръсете със сол,риган и босилек.Може да прибавите и маслини.
За фокачини с домати.Обелете домата,отстранете семенната част.Нарежете домата на малки кубчета.Намажете фокачините със зехтин и разпределете кубчетата домати.Поръсете със сол,риган и босилек.
6.Изпечете фокачините в нагряна фурна на 180градуса за около 15минути.
Поднесете фокачините топли.
Да ви е сладко!
Прекрасната рецепта е адаптирана от Dolce e Salato de Miky
160гр. брашно
150гр.пшеничен грис
100гр.сварени картофи
180мл.хладка вода
1ч.л.сол
2с.л.зехтин
15гр.прясна мая за хляб
За пълнежа
1глава лук,маслини
или 1 домат
2с.л.зехтин
щипка сол
риган,босилек
2.В купа сипете брашното,грис,сол,сварените и пасирани картофи.Разтворете маята в 180мл.леко топла вода и я сипете в купата.Прибавете и 2с.л.зехтин.
4.След като тестото е удвоило обема си,поръсете плота с брашно,поръсете брашно и върху тестото и го разточете на кора с дебелина около 1,5см.С помощта на ринг или чаша изрежете кръгчета и ги подредете в тава с постлана хартия за печене.Оставете питчиците да починат за около 30 минути.
5.За фокачини с лук.В тиган с 2с.л.зехтин задушете за около минута нарязаният на полумесеци лук,колкото леко да си промени цвета.Отстранете тигана от котлона и оставете лука да се охлади.С мека четка намажете питките със зехтин и разпределете лука.Поръсете със сол,риган и босилек.Може да прибавите и маслини.
За фокачини с домати.Обелете домата,отстранете семенната част.Нарежете домата на малки кубчета.Намажете фокачините със зехтин и разпределете кубчетата домати.Поръсете със сол,риган и босилек.
6.Изпечете фокачините в нагряна фурна на 180градуса за около 15минути.
Поднесете фокачините топли.
Да ви е сладко!
Прекрасната рецепта е адаптирана от Dolce e Salato de Miky
Интересна рецепта, Танче! Ще я пробвам задължително!
ОтговорИзтриванеПоздрави от Бургас! :)))
Пробвай я Наде,на мен ми допаднаха много,ако имаха и повече плънка,щяха да са още по-вкусни.Приемам поздравите с голяма усмивка на уста.:)Хубав уикенд ти желая!
ИзтриванеЗа пореден път съжалявам, че все още не съм опитвала хляб с картофи, а знам, че се получава прекрасно. Засега ще се радвам на твоя чудесен резултат, Танче, браво! :) Ей, златни ръце имаш, да знаеш! Прегръдки от мен. :)
ОтговорИзтриванеМного ми харесаха тия хрупкави грисо- картофелки :) Като си ги хапнахме малко ме хвана яд защо не сложих по-обилно плънка а и по-дебелки щяха да са по-хубави.Здраве да е туй да ми са кахърите :) Прегръдки слънчице и хубав уикенд ти желая!
ИзтриванеЧудни хлебчета, Танче! И аз не съм приготвяла, но съм яла купешки хляб с картофи. Интересен беше и смятах да направя домашен. Със сигурност вкусът не може и да се сравнява, но все не ми стига времето за всичко.
ОтговорИзтриванеПоздрави и благодаря, че ми припомни, че хлебчета с картофи са ми в списъка за приготвяне. :)
Мерси Светле,радвам се,че ти допадат хлебчетата.Хляб с картофи все още не съм опитвала, баница с плънка от картофи съм опитвала,но определено не ми допадна вкусът.Тия хлебчетата ми харесаха много,хрупкави и ароматни,чудни са.Хубав уикенд ти желая,Светле!
ИзтриванеИнтересно предложение! Съчетанието на брашно, грис и картофи ми допада и ще пробвам!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Таня!
Опитай ги Инче на мен ми допаднаха много.С повече плънка,ще са още по-вкусни.Хубава вечер ти желая,Инче!
ИзтриванеОпределено мисля, че ще ми харесат. Правила съм пърленки с картофи, а твоите питчици от монитора дори усещам колко са вкусни!!
ОтговорИзтриванеПоздрави Танче и усмихната седмица!!