Торта със сиропиран маслен блат с аромат и вкус на мед и портокали,шоколадова глазура и крем от маскарпоне,портокалови кори,сметана,бадеми,натрошени целувки и много приятна кисела нотка от пресни малини.
ПРОДУКТИ
За блата
*150гр.меко масло
1/2 ч.ч. мед/чаша с вместимост 300мл.
4 жълтъка
кората на 1/3 портокал
1/2 ч.ч. портокалов сок/чаша с вместимост 300мл.
170гр.брашно
8гр.бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
80гр.натурално царевично нишесте
*4 белтъка
40гр.захар
*300мл.захарен сироп за сиропиране на блата
*7,8 бр.дребни целувки за пълнеж
За крема
200мл.сладкарска сметана
30гр.захар
250гр.Маскарпоне
кората на 1/3 портокал
1 супена лъжица бадемово пюре или бадемов тахан
2 супени лъжици мед
*100гр.малини
1,2 супени лъжици вода
2 супени лъжици захар
За глазура
200мл.течна сладкарска сметана
200мл.вода
150гр.захар
100гр.подсладено какао
5 лентички желатин/около 10гр./
За декорация
филирани бадеми
малини
целувки
ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА
1.Разбийте с миксер белтъците с 40гр.захар и ги заделете на страна.
2.Разбийте с миксер маслото с половин чаена чаша мед.Прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате.
3.Към сместа прибавете,настърганата портокалова кора и половин чаена чаша портокалов сок.
4.В купа пресейте брашното,царевичното нишесте,бакпулвера и содата.Прибавете сухите съставки,към тестото.Разбийте с миксер до хомогенна маса.
5.С помощта на шпатула или дървена лъжица,прибавете на 2,3 пъти разбитите белтъци,към тестото.Разбърквайте леко,за да остане пухкаво тестото.
6.Намажете с масло обла форма с отделящо се дъно с диам.26см.Поставете хартия за печене във формата и пресипете тестото.Загладете с помощта на лъжица.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 35минути.
След изпичане оставете блата да се охлади, обърнете върху метална скара и отстранете хартията за печене.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Разбийте с миксер 200мл.течна сладкарска сметана с 30гр.захар и я заделете на страна.
2.Разбийте с миксер 250гр.маскарпоне Прибавете настъргана кора на 1/3 портокал,1 суп.лъж. бадемово пюре/бадемова паста,бадемов тахан/
3.Към маскарпонето прибавете на 2,3 пъти битата сметана.
4.Поставете в касерола малините,2 суп.лъжици захар и 1,2 суп.лъжици вода.Кипнете на котлон за около минута,две.Отстранете малините от котлона и ги оставете да се охладят.
Прибавете малините,към крема,като разбъркате за кратко,колкото да се смесят малините с крема.
СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
1.Нарежете блата на две еднакви хоризонтални части.Поставете едната част върху картонена подложка за торти или подходяща чиния с размер на тортата.Поставете около блата метален ринг за стягане на торти.
Сиропирайте блата със захарен сироп и разпределете крема равномерно.
Върху крема натрошете 7,8 целувки,може и повече.
2.Поставете вторият блат и го сиропирайте.Стегнете тортата с металният ринг и я приберете във фризера за 2,3 часа.
НАПРАВА НА ГЛАЗУРА
1.В тенджера сипете 200мл.течна сладкарска сметана,200мл.вода и 150гр.захар.Кипнете смета на котлон и прибавете 100гр.какао.Оставете сместа да къкри на слаб котлон,като разбърквате от време на време,докато леко се сгъсти за около 5 минути.
2.Накиснете лентичките желатин в студена вода за да набъбнат.С ръце отцедете желатина,до колкото е възможно и го прибавете,към топлата глазура.Разбъркайте за да се разтвори желатина и да се смеси с глазурата.***Желатина може да се замени с агар-агар.
Оставете глазурата да се охлади,като я разбърквате за да не хване коричка.
3.Извадете тортата от фризера и отстранете ринга.
Върху обла тава по средата поставете купа с размер по-малък от тортата.Поставете върху купата тортата.Това е най-лесният и най-чистият начин да се полее тортата с глазурата.
4.Полейте обилно тортата с глазурата.С шпатула бързо/преди да се стегне глазурата/ отстранете отгоре излишната глазура за да се получи тънък пласт.
.С нож оберете по края на тортата капките глазура и с ръце полепете филирани бадеми,около борда на тортата.
*** Останалата глазура,може да използвате за декорация на тортата.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа а най-добре за една нощ.
Преди да я сервирате я декорирайте с пресни малини и няколко целувки.
ПРОДУКТИ
За блата
*150гр.меко масло
1/2 ч.ч. мед/чаша с вместимост 300мл.
4 жълтъка
кората на 1/3 портокал
1/2 ч.ч. портокалов сок/чаша с вместимост 300мл.
170гр.брашно
8гр.бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
80гр.натурално царевично нишесте
*4 белтъка
40гр.захар
*300мл.захарен сироп за сиропиране на блата
*7,8 бр.дребни целувки за пълнеж
За крема
200мл.сладкарска сметана
30гр.захар
250гр.Маскарпоне
кората на 1/3 портокал
1 супена лъжица бадемово пюре или бадемов тахан
2 супени лъжици мед
*100гр.малини
1,2 супени лъжици вода
2 супени лъжици захар
За глазура
200мл.течна сладкарска сметана
200мл.вода
150гр.захар
100гр.подсладено какао
5 лентички желатин/около 10гр./
За декорация
филирани бадеми
малини
целувки
ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА
1.Разбийте с миксер белтъците с 40гр.захар и ги заделете на страна.
2.Разбийте с миксер маслото с половин чаена чаша мед.Прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате.
3.Към сместа прибавете,настърганата портокалова кора и половин чаена чаша портокалов сок.
4.В купа пресейте брашното,царевичното нишесте,бакпулвера и содата.Прибавете сухите съставки,към тестото.Разбийте с миксер до хомогенна маса.
5.С помощта на шпатула или дървена лъжица,прибавете на 2,3 пъти разбитите белтъци,към тестото.Разбърквайте леко,за да остане пухкаво тестото.
6.Намажете с масло обла форма с отделящо се дъно с диам.26см.Поставете хартия за печене във формата и пресипете тестото.Загладете с помощта на лъжица.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 35минути.
След изпичане оставете блата да се охлади, обърнете върху метална скара и отстранете хартията за печене.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
1.Разбийте с миксер 200мл.течна сладкарска сметана с 30гр.захар и я заделете на страна.
2.Разбийте с миксер 250гр.маскарпоне Прибавете настъргана кора на 1/3 портокал,1 суп.лъж. бадемово пюре/бадемова паста,бадемов тахан/
3.Към маскарпонето прибавете на 2,3 пъти битата сметана.
4.Поставете в касерола малините,2 суп.лъжици захар и 1,2 суп.лъжици вода.Кипнете на котлон за около минута,две.Отстранете малините от котлона и ги оставете да се охладят.
Прибавете малините,към крема,като разбъркате за кратко,колкото да се смесят малините с крема.
СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА
1.Нарежете блата на две еднакви хоризонтални части.Поставете едната част върху картонена подложка за торти или подходяща чиния с размер на тортата.Поставете около блата метален ринг за стягане на торти.
Сиропирайте блата със захарен сироп и разпределете крема равномерно.
Върху крема натрошете 7,8 целувки,може и повече.
2.Поставете вторият блат и го сиропирайте.Стегнете тортата с металният ринг и я приберете във фризера за 2,3 часа.
НАПРАВА НА ГЛАЗУРА
1.В тенджера сипете 200мл.течна сладкарска сметана,200мл.вода и 150гр.захар.Кипнете смета на котлон и прибавете 100гр.какао.Оставете сместа да къкри на слаб котлон,като разбърквате от време на време,докато леко се сгъсти за около 5 минути.
2.Накиснете лентичките желатин в студена вода за да набъбнат.С ръце отцедете желатина,до колкото е възможно и го прибавете,към топлата глазура.Разбъркайте за да се разтвори желатина и да се смеси с глазурата.***Желатина може да се замени с агар-агар.
Оставете глазурата да се охлади,като я разбърквате за да не хване коричка.
3.Извадете тортата от фризера и отстранете ринга.
Върху обла тава по средата поставете купа с размер по-малък от тортата.Поставете върху купата тортата.Това е най-лесният и най-чистият начин да се полее тортата с глазурата.
4.Полейте обилно тортата с глазурата.С шпатула бързо/преди да се стегне глазурата/ отстранете отгоре излишната глазура за да се получи тънък пласт.
*** Останалата глазура,може да използвате за декорация на тортата.
Приберете тортата в хладилник за няколко часа а най-добре за една нощ.
Преди да я сервирате я декорирайте с пресни малини и няколко целувки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар