.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 17 май 2016 г.

Ягодов кейк

ПРОДУКТИ
*За блата
3яйца
140гр.захар
1ванилия
100мл.олио
100мл.прясно мляко
220гр.царевично нишесте
8гр.бакпулвер
*За крема
250гр.Маскарпоне
3,4 суп.лъж.мед
за заквасена сметана
200мл.течна сладкарска сметана
1/2 кафена лъжичка лимонена киселина/лимонтозу
*За ягодово желе
150/200гр.пресни ягоди
100гр.захар
100мл.вода
1ванилия
6гр.желатин
За декорация пресни ягоди

1.Разбийте 3 яйца с 140гр.захар.Прибавете на тънка струйка 100мл.олио,като продължавате да разбивате.Към сместа прибавете 100мл.прясно мляко.Пресейте 220гр.царевично нишесте,смесете го с бакпулвера и ванилията и го прибавете,към останалите продукти.
Разбъркайте с бъркалка или лъжица до хомогенна смес.
Постелете с хартия за печене намазана с олио обла форма с отделящо се дъно 26см. Пресипете тестото и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 20минути.
След изпичане на блата го оставете да се охлади,обърнете го върху метална скара и отстранете хартията.
2.Направете домашната заквасена сметана,като в купичка сипете 200мл.охладена ,течна сладкарска сметана.Към сметаната прибавете на два пъти половин лъжичка лимонена киселина,като разбърквате енергично с лъжица.След 2,3 минути разбъркване,течната сметана се сгъстява.Приберете сметаната в хладилник.
Разбийте маскарпонето с 3 или 4 суп.лъж. мед.Към маскарпонето на 2,3 пъти прибавете заквасената сметана.Разбъркайте леко с лъжица,колкото да се смесят съставките.Приберете крема в хладилник.
3.Измийте,почистете и нарежете ягодите на малки парченца.Сложете ягодите в тенджера и към тях прибавете захарта,водата и ванилията.Кипнете на котлон ягодите и ги оставете да къкрят на слаб котлон,колкото да омекнат ягодите за около 5 минути.С помощта на лъжица отпенвайте сладкото.Пасирайте ягодовото сладко и го прецедете през цедка.
Накиснете желатина в студена вода и го прибавете,към топлото ягодово пюре.Ако не е достатъчно топло го затоплете на котлон,без да кипва.
Оставете ягодовото пюре да се охлади и го приберете в хладилник за кратко,като го наблюдавате да не се желира.
4.**Блатът може да се разреже на две хоризонтални части,като разпределите крема между частите.
Оформете и изрежете краищата на блата и го поставете  в подходяща чиния за сервиране.Около блата поставете ринг за стягане и пластмасови  лентички за оформяне ,ако разполагате с такива.***По желание блатът може да се сиропира.
Разпределете крема върху блата и загладете.Върху крема излейте ягодовата смес,преди да се е желирала.Декорирайте с пресни ягоди.Приберете в хладилник сладкиша докато се стегне ягодовото желе.

1 коментар:

  1. Танче,
    прекрасна ягодова изненада.Много отдавна не съм правила подобни сладкиши със сметана.Но този кейк изглежда великолепно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...