.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 3 април 2012 г.

ЯГОДИ СЪС СМЕТАНА,БИСКВИТКИ И НЕС КАФЕ

ЯГОДИ СЪС СМЕТАНА,БИСКВИТКИ И НЕС КАФЕ

Ако ви се похапва нещо сладко,а нямате време да приготвите нещо по завъртяно ви предлагам много бърз,вкусен и лесен десерт класика - много приятно съчетание на бисквитка,шоколад,кафе,ягоди и сметана.Време за приготвяне 5минути.

Продукти за 4порции
4 слепени шоколадови бисквитки
200мл.бита сметана със захар
/или друга сметана/
200гр.ягоди
50мл.разтворено нес кафе
3/4капки бренди,ром или водка

Потопете слепените шоколадови бисквитки в разтвореното нес кафе и 3/4 капки бренди.Подредете бисквитките в прозрачни купички.Върху всяка бисквитка сипете сметана и украсете с ягоди и бисквитки.

Е наистина много вкусен, лесен и бърз десерт,нали ?

понеделник, 2 април 2012 г.

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ-СЛАДКИ С ФЪСТЪЦИ И СУСАМ

СЛАДКИ ИЗКУШЕНИЯ-СЛАДКИ С ФЪСТЪЦИ И СУСАМ

 Eдно вкусно предложение за почерпка или просто ей така  да зарадвате любимите си хора с една божествена наслада.Малки дребни но много приятни на вкус сладки с фъстъци и сусам.А ето и рецептата за тези малки бисерчета.

Продукти
125гр.меко масло
100гр.смлени фъстъци
100гр.печен смлян сусам
2яйца
100гр.пудра захар
1/2бакплувер
1ванилия
брашно колкото поеме
за меко и гладко тесто

пудра захар за овалване

От изброените продукти омесете меко и гладко тесто.Направете го на топка и го приберете в хладилник за около 15/20минути.Извадете го,разделете го на 3части за да ви е по лесно.Всяка част оформете на фитил и нарежете малки правоъгълничета,големи колкото голяма маслина.Подредете ги в тава с подслана готварска хартия и ги изпечете в нагряна фурна на 180градуса.Печете ги до много леко порозовяване.Извадете ги от фурната и ги оставете леко да се охладят.Оваляите ги в пудра захар още докато не са изстинали.

Може да направите сладките и по други начини,като разточите тестото върху леко набрашнена повърхност и изрежете с формички по ваш избор.
Сладките се съхраняват в затворена кутия.




ПРОЛЕТНИ ПИТКИ СЪС СЕМЕНА

 ПРОЛЕТНИ ПИТКИ СЪС СЕМЕНА

Кой не обича топли,хрупкави и ароматни малки хлебчета?С приятен аромат на масло и мляко. Чудесни малки питки във формата на цветя поръсени със микс от семена.

Продукти
700гр.брашно
2яйца
350мл.топло прясно мляко
20гр.мая
2ч.л.сол
1и1/2захар
200гр.масло
брашно за доомесване

1жълтък
семена




Разтворете маята в 100мл.топло прясно мляко,добавете захарта и 3с.л.брашно.Оставете закваската на топло за около 15минути.В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете закваската,солта,яйцата и останалото мляко.

Замесете меко тесто и добавяйте на малки порции половината от маслото нарязано на кубчета,като продължават да месите.
Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете да втаса за около час,докато удвои обема си.
Разтопете останалото масло.


Разделете тестото на 3части за да ви е по лесно при разточването.

Всяка част разточете на кора
дебела около 5мм.
С ринг нарежете кръгчета,намажете ги с разтопеното масло и ги поръсете със сусам. Във подходящи кръгли формички намазани с масло и поръсени с брашно подредете във всяка 5кръгчета,като леко се застъпват,като образуват цвете.



Оставете питките да починат за около 40минути.

Изпечете ги в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.
Аз направих 6 малки питки и 1голяма.Голямата питка е намазана със жълтък а малките със масло.

неделя, 1 април 2012 г.

БАКЛАВА С ТАХАН ХАЛВА И ЛОКУМ

БАКЛАВА С ТАХАН ХАЛВА И ЛОКУМ

Продукти
300гр.кори за баница
200гр.разтопено масло
**за плънката
200гр.орехи
3с.л.грис
3с.л захар
щипка канела
200гр.тахан халва
1/2кутийка локум
**за сиропа
0.500мл.вода
1кг.захар
1ванилия
орехи

В купа смесете сухите съставки за
плънката-натрошени орехи,грис,захар,канела.
Намажете  тава с масло и постелете първата кора,намажете с разпопено масло и сложете втора  кора.По този начин подредете половината от кори една върху друга.Разстелете плънката равномерно,накъсайте халвата и я поръсете върху плънката.Нарежете локума на малки парченца и го сложете върху халвата.Покрийте плънката с кори по описаният начин.Нарежете баклавата,намажете я с разтопено масло и я изпечете в нагряна фурна на 200градуса.
След изпичане,оставете баклавата да се охлади и я залейте със топъл захарен сироп.
Поръсете обилно със смлени орехи.
На моята баклава сложих по голямо количество захарен сироп,защото така я харесваме но,когато се напои повече малко се обезформя.Ако искате парченцата да са с идеална форма намалете количеството сироп..Да ви е сладко!

ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ С БИРА,ГРАХ И ГЪБИ

ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ С БИРА,ГРАХ И ГЪБИ

Продукти
300гр.пилешки филе
брашно
100гр.гъби
1малка глава лук
1/2консерва грах
2с.л.сос терияки
1/2зелена пиперка
магданоз
бульон
сол
черен пипер
зехтин


за марината
3с.л.зехтин
150мл.бира
1скилидка счукан чесън
2с.л.светъл соев сос
1с.л.доматено пюре
щипка индийско орехче

Нарежете месото на тънки пържолки леко ги посолете със сол и черен пипер.Направете марината от изброените по горе продукти и мариновайте месото за около два часа.Нарежете лука на ситно,чушката на шайби,гъбите на филийки.
В голям загрят тиган сипете 2с.л.зехтин и пригответе пилешките пържолки,като ги оваляте леко в брашно и ги изпържите до зачервяване.Извадете ги на страна и в същата маслена баня задушете лука,чушката,гъбките,прибавете и граха.Върнете пилешките пържоли в тигана и полейте ястието със маринатата.Добавете и 2с.л.сос терияки,ако е нужно добавете и бульон. Оставете ястието да къкри под капак на слаб огън до сгъстяване на соса.

Сервирайте ястието топло поръсено с магданоз и пармезан.

А за любителите на по пикантните ястия ще ви  предложа да сервирате ястието в подходяща чиния и много леко да полеете ястието с черен горчив шоколад.Ако ви се струва странно,просто отделете малка част от ястието и го полейте леко със шоколад за да опитате.Първата хапка ще ви се стори странна,но следващите...е опитайте сами :)




БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ

БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ


Продукти
400гр.кори
200гр.сирене
1ч.ч.брашно
3яйца
500гр.кисело мляко
200гр.масло
1/2ч.л.сода за хляб
щипка сол

 


Разтопете маслото.Пригответе плънката,като разбиете яйцата,половината от млякото,брашното,щипка сол,натрошено сирене и содата.

Всяка кора намажете с разтопено масло и поръсете от плънката.Завийте на рула и подредете в намазана с масло и поръсена с брашно тава.Намажете баницата с останалото кисело мляко.Изпечете баницата в нагряна фурна на 200градуса около 30минути.След като се е изпекла баницата,напръскайте леко със студена вода и завийте с чиста кърпа.

петък, 30 март 2012 г.

МЕДЕНИ КОШНИЧКИ

МЕДЕНИ КОШНИЧКИ


Продукти за тестото

 средни формички за тарталети
 1яйце
100гр.захар
60гр.масло
60гр.мед
1ч.л.сода за хляб
1ванилия
250гр.брашно


Продукти за крема
250гр.маскарпоне
200мл.сладкарска сметана
1ч/ч.захар
кората на един портокал
100гр.смлени лешници
2белтъка
1/2ч.ч.захар



Яйцето се разбива със захарта.В малка тенджерка сложете маслото и меда.Малко преди да заври сместа се слага 1ч.л.сода.Сместа започва да се пени и има консистенция на крем.Разбъркайте непрекъснато до получаване на лек карамелен цвят.Махнете съда от котлона и продължете да разбърквате.След като медената смес се е леко охладила,добавете разбитото яйце със захарта и ванилията.Прибавете и пресятото брашно и замесете средно твърдо тесто.Оставете тестото да почине на топло за около 30минути.Върху набрашнена повърхност разточете тънка кора.Намажете формичките с разтопено масло и ги поръсете леко с брашно.С ринг изрежете кръгчета.Поставете кръгчетата във формичките,като леко ги притиснете за стените на формите.Надупчете леко с вилица.Изпечете кошничките в нагряна фурна на 200градуса до леко зачервяване.Като ги пипнете леко трябва да са меки.
Пригответе крема,като разбиете сметаната със 1ч.ч.захар.
В отделен съд разбийте маскарпонето до пухкав крем.Добавете и кората на един портокал.
Прибавете сметаната към маскарпонето,като разбърквате леко със шпатула,за да остане пухкав крема.Добавяйте на малки порции смлени печени лешници.Оставете крема да се стегне в хладилник.
Напълнете кошничките с крем и шприцовайте разбит белтък или със сметана.
Украсете кошничките със захарни цветчета с цветни шоколадови бонбони или захарни пръчици.

Опитайте една от кошничките преди да я напълните с крем.Ако сте удължили времето за печене и са ви станали по твърди не се притеснявайте просто ги напоете от вътре със захарен сироп от 2части захар и 1част вода.


ЗА ДОБРО УТРО-ПИРОЖИ СЪС СПАНАК,ПИЛЕШКО И КРЕМА СИРЕНЕ

ЗА ДОБРО УТРО-ПИРОЖКИ СЪС СПАНАК,ПИЛЕШКО И КРЕМА СИРЕНЕ

Продукти за тестото
300гр.брашно
2яйца
200мл.прясно мляко
2с.л.масло
30гр.мая
1ч.л.сол
1с.л.захар

Продукти за плънката
1пилешко филе
200гр.спанак
1малка глава лук
сол черен пипер
100гр.крема сирене
/или сирене за мазане/
олио,1яйце



Разтворете маята в леко затоплено прясно мляко.В купа пресейте брашното,направете кладенче и изсипете маята с млякото.Прибавете яйцата,захарта,солта и меко масло.Замесете средно твърдо тесто.Покрийте го с чиста кърпа и го приберете на топло за около час.Пригответе плънката,като в олио запържите нарязана на ситно малка глава лук.Прибавете нарязано на ситно пилешко филе.Добавете измития и почистен спанак.Посолете с сол и черен пипер и оставете плънката да се задуши за минути.Отстранете от огъня,оставете леко да се охлади изцедете излишната мазнина и добавете крема сиренето. Разточете тестото на тънка кора и изрежете кръгчета със форма пирожки и пелмени.Ако нямате такава просто изрежете кръгчета.

ПИРОЖКИ СЪС СПАНАК,ПИЛЕШКО И КРЕМА СИРЕНЕ
В средата на всяко кръгче сложете по чаена лъжичка от плънката.Намажете краищата на кръгчетата с разбит белтък за да залепнат добре и затворете кръгчетата,като се стараете да се затворят добре за да не изтече плънката.Наредете пирожките в тави постлани с готварска хартия.Набучете ги леко с вилица,намажете ги с разбито яйце и ги оставете да починат за около 20минути.Изпечете пирожките в нагряна фурна на 230градуса за около 20минути или до зачервяване.

ФИЛЕ ОТ ПАНГА СЪС СКАРИДИ,ГРАХ И АСПАРАГУС

ФИЛЕ ОТ ПАНГА СЪС СКАРИДИ,ГРАХ И АСПАРАГУС

Днес приготвих,една испанска манджичка- много приятна,бърза и лека за вечеря или обяд.
Salsa verde-зелена салса заради зехтина и граха.А ето и необходимите продукти за приготвянет.

ФИЛЕ ОТ ПАНГА СЪС СКАРИДИ,ГРАХ И АСПАРАГУС
Продукти
4бр.филета от панга
или друг вид
10 големи скариди/кралски
,лангостини или гамби
1консерва аспержи/аспарагус/
2скилидки чесън
3с.л.брашно
1ч.ч.бяло вино
3с.л.зехтин
сол
черен пипер
1консерва грах
бульон


ФИЛЕ ОТ ПАНГА СЪС СКАРИДИ,ГРАХ И АСПАРАГУС
Почистете и обелете скаридите.Нарежете рибата на парчета около 3/4см.Нарежете чесъна на ситно и го сложете в загняна голям тиган с 3/4с.л. зехтин да се запържи за секунди.Прибавете 3с.л.брашно разбъркайте и полейте с бяло вино.След като бульона заври прибавете грах и оставете да покъкри за 2/3минути.Полейте със бульон.Прибавете рибата към ястието и оставете да покъкри за още 5минути.Добавете аспержите и почистените скариди.Посолете с сол и черен пипер.Оставете ястието да се приготвя на слаб огън да сгъстяване на соса за около 10минути.Поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте.

четвъртък, 29 март 2012 г.

МЕДЕНА ТОРТИЧКА С ПОРТОКАЛОВ КРЕМ И ГРИЛЯЖ

Ето го и първото предложение  за Великден от мен.Торта
с медени блатове,маслен крем с кондензирано мляко и портокалови корички и гриляж.Приятно ухаеща на мед и портокали.Украсена с малки захарни фигурки и малки шоколадови яйца.Ето и необходимите продукти.

МЕДЕНА ТОРТИЧКА С ПОРТОКАЛОВ КРЕМ И ГРИЛЯЖ
Продукти за блата
1яйце
100гр.захар
60гр.масло
60гр.мед
1ч.л.сода за хляб
1ванилия
250гр.брашно

Продукти за крема
200гр.меко масло
300мл.подсладено кондензирано мляко
настъргана кора на 1 портокал

За гриляжа
1ч.ч.захар
1ч.ч.счукани орехи

В купа поставете яйцето и го  разбийте със захарта и заделете на страна.В малка тенджерка сложете маслото и меда.Малко преди да заври сместа прибавете  1ч.л.сода.Сместа започва да се пени и има консистенция на крем.Разбъркайте непрекъснато до получаване на лек карамелен цвят.Махнете съда от котлона и продължете да разбърквате.След като медената смес леко се охлади ,добавете разбитото яйце със захарта и ванилията.Прибавете и пресятото брашно и замесете меко тесто.Тестото трябва да не е твърдо,защото ще се разпада,но да не е и меко,защото ще се обезформят платките и ще залепват при точенето.
Оставете тестото да почине на топло за около 30минути.
Разточете 3, 4 или 6 еднакви кръгли части.Изпечете ги в загряла фурна на 200градуса върху готварска хартия до леко зачервяване при мен за около 8 минути.Блатовете не трябва да се препичат много,за да не станат прекалено твърди.
Пригответе крема,като разбиете с миксер маслото.Прибавете на 2,3 пъти  кондензираното мляко и настърганата кора от портокали.
МЕДЕНА ТОРТИЧКА С ПОРТОКАЛОВ КРЕМ И ГРИЛЯЖ
Вземете първия блат и го напоете с меден сироп от 2части мед и 1част вода.Върху блата разпределете,част от крема.Поставете втория блат ,напоете леко със сироп и отново поставете  крем.По същият начин поставете и останалото количество блатове и крем до изчерпване на количествата.Приберете тортата  в хладилник да се охлади и стегне.
МЕДЕНА ТОРТИЧКА С ПОРТОКАЛОВ КРЕМ И ГРИЛЯЖ
Пригответе гриляжа,като в тенджерка сипете чаша захар и чаша счукани орехи.Карамелизирайте захарта със орехи до карамелен цвят.Разбъркайте сместа, като разклащате съда без да го разбърквате с лъжица за да не се получат бучки.Разстелете карамела върху хартия за печене и охладете.С чукче натрошете гриляжа/крокана/
Извадете тортичката от хладилника намажете я с останалия ви крем и поръсете отстрани с гриляж.Украсете с мини шоколадови или захарни яйца и захарни цветчета.
Сладкиша може да се приготви по два варианта,торта с нормални размери и 4 броя мини тортички.
Приготвената торта приберете в хладилник за няколко часа,а най-добре за една нощ,за да си поеме всички аромат а и е с много по добър вкус.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...