Ето го и първото предложение за Великден от мен.Торта
с медени блатове,маслен крем с кондензирано мляко и портокалови корички и гриляж.Приятно ухаеща на мед и портокали.Украсена с малки захарни фигурки и малки шоколадови яйца.Ето и необходимите продукти.
Продукти за блата
1яйце
100гр.захар
60гр.масло
60гр.мед
1ч.л.сода за хляб
1ванилия
250гр.брашно
Продукти за крема
200гр.меко масло
300мл.подсладено кондензирано мляко
настъргана кора на 1 портокал
За гриляжа
1ч.ч.захар
1ч.ч.счукани орехи
В купа поставете яйцето и го разбийте със захарта и заделете на страна.В малка тенджерка сложете маслото и меда.Малко преди да заври сместа прибавете 1ч.л.сода.Сместа започва да се пени и има консистенция на крем.Разбъркайте непрекъснато до получаване на лек карамелен цвят.Махнете съда от котлона и продължете да разбърквате.След като медената смес леко се охлади ,добавете разбитото яйце със захарта и ванилията.Прибавете и пресятото брашно и замесете меко тесто.Тестото трябва да не е твърдо,защото ще се разпада,но да не е и меко,защото ще се обезформят платките и ще залепват при точенето.
Оставете тестото да почине на топло за около 30минути.
Разточете 3, 4 или 6 еднакви кръгли части.Изпечете ги в загряла фурна на 200градуса върху готварска хартия до леко зачервяване при мен за около 8 минути.Блатовете не трябва да се препичат много,за да не станат прекалено твърди.
Пригответе крема,като разбиете с миксер маслото.Прибавете на 2,3 пъти кондензираното мляко и настърганата кора от портокали.
Вземете първия блат и го напоете с меден сироп от 2части мед и 1част вода.Върху блата разпределете,част от крема.Поставете втория блат ,напоете леко със сироп и отново поставете крем.По същият начин поставете и останалото количество блатове и крем до изчерпване на количествата.Приберете тортата в хладилник да се охлади и стегне.
Пригответе гриляжа,като в тенджерка сипете чаша захар и чаша счукани орехи.Карамелизирайте захарта със орехи до карамелен цвят.Разбъркайте сместа, като разклащате съда без да го разбърквате с лъжица за да не се получат бучки.Разстелете карамела върху хартия за печене и охладете.С чукче натрошете гриляжа/крокана/
Извадете тортичката от хладилника намажете я с останалия ви крем и поръсете отстрани с гриляж.Украсете с мини шоколадови или захарни яйца и захарни цветчета.
Сладкиша може да се приготви по два варианта,торта с нормални размери и 4 броя мини тортички.
Приготвената торта приберете в хладилник за няколко часа,а най-добре за една нощ,за да си поеме всички аромат а и е с много по добър вкус.
с медени блатове,маслен крем с кондензирано мляко и портокалови корички и гриляж.Приятно ухаеща на мед и портокали.Украсена с малки захарни фигурки и малки шоколадови яйца.Ето и необходимите продукти.
МЕДЕНА ТОРТИЧКА С ПОРТОКАЛОВ КРЕМ И ГРИЛЯЖ |
1яйце
100гр.захар
60гр.масло
60гр.мед
1ч.л.сода за хляб
1ванилия
250гр.брашно
Продукти за крема
200гр.меко масло
300мл.подсладено кондензирано мляко
настъргана кора на 1 портокал
За гриляжа
1ч.ч.захар
1ч.ч.счукани орехи
В купа поставете яйцето и го разбийте със захарта и заделете на страна.В малка тенджерка сложете маслото и меда.Малко преди да заври сместа прибавете 1ч.л.сода.Сместа започва да се пени и има консистенция на крем.Разбъркайте непрекъснато до получаване на лек карамелен цвят.Махнете съда от котлона и продължете да разбърквате.След като медената смес леко се охлади ,добавете разбитото яйце със захарта и ванилията.Прибавете и пресятото брашно и замесете меко тесто.Тестото трябва да не е твърдо,защото ще се разпада,но да не е и меко,защото ще се обезформят платките и ще залепват при точенето.
Оставете тестото да почине на топло за около 30минути.
Разточете 3, 4 или 6 еднакви кръгли части.Изпечете ги в загряла фурна на 200градуса върху готварска хартия до леко зачервяване при мен за около 8 минути.Блатовете не трябва да се препичат много,за да не станат прекалено твърди.
Пригответе крема,като разбиете с миксер маслото.Прибавете на 2,3 пъти кондензираното мляко и настърганата кора от портокали.
МЕДЕНА ТОРТИЧКА С ПОРТОКАЛОВ КРЕМ И ГРИЛЯЖ |
МЕДЕНА ТОРТИЧКА С ПОРТОКАЛОВ КРЕМ И ГРИЛЯЖ |
Извадете тортичката от хладилника намажете я с останалия ви крем и поръсете отстрани с гриляж.Украсете с мини шоколадови или захарни яйца и захарни цветчета.
Сладкиша може да се приготви по два варианта,торта с нормални размери и 4 броя мини тортички.
Приготвената торта приберете в хладилник за няколко часа,а най-добре за една нощ,за да си поеме всички аромат а и е с много по добър вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар