Един от любимите сладкиши на моето семейство е невероятно вкусният Ябълков пай.Аз го приготвям с ябълки,много орехи и една от важните съставки е домашно сладко от сини сливи.Някой ще каже и какво ако не е домашно.Няма нищо лошо,ама аз не можах да намеря из испанските магазини хубаво сладко от сливи.И така малко по малко в домашни условия си приготвям сладко от сини сливи с прекрасен аромат и нежен цвят.Толкова много им се радвам на бурканчетата,че чак си ги украсявам все едно са нещо много ценно и важно.:) :) :)
Какво по хубаво от това да си направиш домашно сладко.Невероятното ухание на топло току що приготвено сладко не може да се сравни с нищо.Дъщеря ми Мариянка ме гледа в недоумение как се радвам на някакво си сладко.Е опитах се да и обясня,че ми
навява толкова приятни и незабравими спомени от отминалото ми детство.
Намазах и една филийка с още топло сладко и с носталгия се пренесох в детските ми години,когато баба ми приготвяше какви ли не сладка,компоти и какви ли не зимнини,туршии,лютеница,
която всъщност не обичах а сега търся този чудесен аромат под дърво и камък.Бабето все ме гонеше по улицата с някоя филия намазана с нещо домашно приготвено.Е няма как да не спомена и луканките разбира се... терасите на всяко домакинство окичени като гирлянди с прътове луканки и Бургаските крадливи гларуси навъртащи се край тях.В последните години гларусите са станали спецове по крадене.
Могат да ти вземат закуската от ръцете и да си хапнат заедно с теб кебапчета на някое бургаско капанче.
Ехххх едно простичко сладко от сливи а толкова
стоплящи душата хиляди спомени.Е стига съм ви досаждала а да ви споделя и рецептата за моето домашно сладко от сливи а предполагам и любимо на хиляди домакини, с което дай боже да приготвя много сладкиши.
Разбира се забърках и едно бързо сладкишче за проба та да опитаме новото сладко.
А ето как аз си приготвям сладко от сливи.
ПРОДУКТИ
3кг.сини сливи
1,5/2кг.захар
1пръчица канела
по желание 1/2к.л.лимонена киселина
Измийте и почистете сливите.Нарежете ги на малки парченца и ги поръсете с захарта.
***Количеството на захарта може да се увеличи в зависимост от сладостта на плодовете.В случая моите сливи са много сладки.
Оставете нарязаните сливи да престоят няколко часа а най-добре за една нощ.
Присипете сливите в подходяща тава,сложете пръчица канела и сложете сливите в нагряна фурна на 200градуса.
Печете сладкото приблизително два часа.Като разбърквате от време на време.
Времето на печене зависи и от зрелостта на плодовете така,че наблюдавайте сладкото.Не трябва да се сгъстява прекалено много защото след като се охлади ще се стегне допълнително.По желание добавете и 1/2к.л.лимонена киселина.
След като сладкото ви е готово,махнете канелата и още топло си го присипете в сухи и добре измити бурканчета.
Затворете бурканчетата и ги обърнете с капачката на долу по този начин бурканите се запечатват и няма никаква опасност да се развалят.
ПРОДУКТИ ЗА СЛАДКИША
1яйце
60гр.меко масло
1/2ч.л.прясно мляко
1ч.л.сода бикарбонат
1ч.ч.захар
1ванилия
2и1/2ч.ч.брашно
сладко от сливи
В купа разбийте яйцето със захарта.Прибавете маслото,като продължавате да разбивате.
Сипете на струйка прясното мляко.Прибавете брашното размесено с една чаена лъжичка сода и една ванилия.За съжаление не мога със сигурност да кажа количеството брашно. :) :) :)няма да ми се сърдите ама малко се отнесох и затова не казвам точно количество брашно.Тестото трябва да ви се получи с гъстота на средно твърдо тесто.
Отделете малка част от тестото и го доомесете с още брашно.Отделената част по късно ще ви потрябва за настъргване.
Разстелете равномерно тестото в малка правоъгълна форма с постлана хартия за печене.
Изпечете в нагряна фурна на 200градуса до порозовяване.
След като сладкиша се е изпекъл го оставете да се охлади.
Намажете го обилно със сладко от сливи и настържете на едро ренде тестото което отделихте.
Допечете сладкиша до порозовяване.
Оставете сладкиша да се охлади и го поднесете полят със сладко или нежно поръсен с пудра захар.
Друго предложение за:
Мармалад от сини сливи,пестил и пурички с мая.
Какво по хубаво от това да си направиш домашно сладко.Невероятното ухание на топло току що приготвено сладко не може да се сравни с нищо.Дъщеря ми Мариянка ме гледа в недоумение как се радвам на някакво си сладко.Е опитах се да и обясня,че ми
навява толкова приятни и незабравими спомени от отминалото ми детство.
Намазах и една филийка с още топло сладко и с носталгия се пренесох в детските ми години,когато баба ми приготвяше какви ли не сладка,компоти и какви ли не зимнини,туршии,лютеница,
която всъщност не обичах а сега търся този чудесен аромат под дърво и камък.Бабето все ме гонеше по улицата с някоя филия намазана с нещо домашно приготвено.Е няма как да не спомена и луканките разбира се... терасите на всяко домакинство окичени като гирлянди с прътове луканки и Бургаските крадливи гларуси навъртащи се край тях.В последните години гларусите са станали спецове по крадене.
Могат да ти вземат закуската от ръцете и да си хапнат заедно с теб кебапчета на някое бургаско капанче.
Ехххх едно простичко сладко от сливи а толкова
стоплящи душата хиляди спомени.Е стига съм ви досаждала а да ви споделя и рецептата за моето домашно сладко от сливи а предполагам и любимо на хиляди домакини, с което дай боже да приготвя много сладкиши.
Разбира се забърках и едно бързо сладкишче за проба та да опитаме новото сладко.
А ето как аз си приготвям сладко от сливи.
ПРОДУКТИ
3кг.сини сливи
1,5/2кг.захар
1пръчица канела
по желание 1/2к.л.лимонена киселина
Измийте и почистете сливите.Нарежете ги на малки парченца и ги поръсете с захарта.
***Количеството на захарта може да се увеличи в зависимост от сладостта на плодовете.В случая моите сливи са много сладки.
Оставете нарязаните сливи да престоят няколко часа а най-добре за една нощ.
Присипете сливите в подходяща тава,сложете пръчица канела и сложете сливите в нагряна фурна на 200градуса.
Печете сладкото приблизително два часа.Като разбърквате от време на време.
Времето на печене зависи и от зрелостта на плодовете така,че наблюдавайте сладкото.Не трябва да се сгъстява прекалено много защото след като се охлади ще се стегне допълнително.По желание добавете и 1/2к.л.лимонена киселина.
След като сладкото ви е готово,махнете канелата и още топло си го присипете в сухи и добре измити бурканчета.
Затворете бурканчетата и ги обърнете с капачката на долу по този начин бурканите се запечатват и няма никаква опасност да се развалят.
ПРОДУКТИ ЗА СЛАДКИША
1яйце
60гр.меко масло
1/2ч.л.прясно мляко
1ч.л.сода бикарбонат
1ч.ч.захар
1ванилия
2и1/2ч.ч.брашно
сладко от сливи
В купа разбийте яйцето със захарта.Прибавете маслото,като продължавате да разбивате.
Сипете на струйка прясното мляко.Прибавете брашното размесено с една чаена лъжичка сода и една ванилия.За съжаление не мога със сигурност да кажа количеството брашно. :) :) :)няма да ми се сърдите ама малко се отнесох и затова не казвам точно количество брашно.Тестото трябва да ви се получи с гъстота на средно твърдо тесто.
Отделете малка част от тестото и го доомесете с още брашно.Отделената част по късно ще ви потрябва за настъргване.
Разстелете равномерно тестото в малка правоъгълна форма с постлана хартия за печене.
Изпечете в нагряна фурна на 200градуса до порозовяване.
След като сладкиша се е изпекъл го оставете да се охлади.
Намажете го обилно със сладко от сливи и настържете на едро ренде тестото което отделихте.
Допечете сладкиша до порозовяване.
Оставете сладкиша да се охлади и го поднесете полят със сладко или нежно поръсен с пудра захар.
Друго предложение за:
Мармалад от сини сливи,пестил и пурички с мая.
Привет,Танче!По същия начин както теб приготвям сладкото от сини сливи /едно от любимите ми:)/, идеята за пръчица канела при печене ми допада много и следващия път ще пробвам така!Сладкишът ти е неустоим!:)Желая ти един чудесен месец август с много усмивки!:):*
ОтговорИзтриванеЗдравей Нуше.:) :) :) Благодаря за хубавият комплимент и хубавите пожелания много ме зарадва.Сладкишът стана чудесен,много простичък а вкусен.А сладкото е много ароматно с канела.
ИзтриванеСърдечни поздрави и много прегръдки и целувки за теб Нуше.
Обичам сладко от сини сливи!
ОтговорИзтриванеДетски спомен!
Не се съмнявам, че е станало много ароматно!
Поздрави!
И аз много хубави и незабравими детски спомени имам. Баба бог да я прости правеше сладко в един голям казан с една голяма дървена лъжица,като лопата а не като мене днес 5 бурканчета утре 5буркнчета.Поздрави и от мен Дани и ти желая хубава вечер.
ИзтриванеЧак тук в Бургас се долавя аромата на това сладко и на този прекрасен сладкиш! Как да не му се прияде на човек и да не си спретне в домашни условия! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕй Надеее как е там на нашето моренце.Как ми липсва да знаеш.Вчера се сетих за тебе и си викам Надето сега си пие биричка със цацкаааа.:) :) :)Радвам се,че мирише на сладко чак до Бургас.:) :) :)Аиде поздрави и приказно лято Наде.
ОтговорИзтриванеНай-вкусното сладко от сини сливи - печени на фурна и с канела! Страхотен аромат!
ОтговорИзтриванеА сладкишчето е толкова изкушаващо ...:)
Благодаря Тилиа това сладко си ми е слабост.Ами то май всичко домашно приготвено в бурканчета ми е слабост:) :) :)А сладкишчето беше много вкусно.
ИзтриванеПоздрави и лека вечер.
Таня ,чудесно е сладкото ти :) ! И аз се прехласвам :) така по бурканчетата със сладко ...наскоро правих с горски плодове :) ! А от сини сливи ми е любим и мармалада е разкош ,но не се наемам да го правя ..то там едно бъркане пада - не ти е работа :)) !
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав четвъртък утре !
Благодаря Ванче.Пипкава работа си е варенето ама си заслужава.Тъкмо ти бях на гости и много се накефих на купона дето сте си спретнали.Все така да сте Ванче.
ИзтриванеСърдечни поздрави и от мен Ванче.
Ооо приказно чудно сладко а сладкишчето на тия хубави снимки ...красота.Ама си украсила и бурканчетата,как да не му се прияде на човек.Ха ха а за гларусите, посмях се като се сетих за тях.На мен последно като си бяхме в къщи ми взеха една странжанка от ръцете гадините мафия страшна са.Вече не бъркат по кофите а направо действат.А луканките ехххх..хубави безгрижни времена бяха.Много целувки Таничка.
ОтговорИзтриванеЕ как без украса на бурканчетата:) :) :)Еее ако знаеш кам ми липсвашшшш.Много целувки и от мен за всичкиии:) :) :)
Изтриване