Фасул с ориз и зеленчуци
200гр.фасул
200гр.ориз
2глава лук
2моркова
1зелена пиперка
1червена пиперка
олио
пресен или сух
джоджен,
1к.л.червен пипер
черен пипер,сол
Сварете зрелият фасул с една глава ситно нарязан лук,морковите нарязани на колелца и 2с.л.олио.
Нарежете на лентички зелената и червена пиперка и прибавете половината количество към фасула.
В тиган с 2с.л.олио задушете една глава лук,нарязан на ситно,нарязаните на лентички пиперки.Прибавете червеният пипер,нарязаният на ситно пресен джоджен/или сух/,измитият ориз.
В подходяща тава за предпочитане глинена или гювечета смесете свареният фасул и задушеният ориз.Размесете ястието ,посолете със сол и смлян черен пипер,долейте бульон от вареният фасул и запечете ястието във нагряна фурна на 200градуса до приготвянето на ориза.
ПИТА
700гр.брашно
20/30гр.мая за хляб
3с.л.олио
2ч.л.сол
4ч.л.захар,
200гр.фасул
200гр.ориз
2глава лук
2моркова
1зелена пиперка
1червена пиперка
олио
пресен или сух
джоджен,
1к.л.червен пипер
черен пипер,сол
Сварете зрелият фасул с една глава ситно нарязан лук,морковите нарязани на колелца и 2с.л.олио.
Нарежете на лентички зелената и червена пиперка и прибавете половината количество към фасула.
В тиган с 2с.л.олио задушете една глава лук,нарязан на ситно,нарязаните на лентички пиперки.Прибавете червеният пипер,нарязаният на ситно пресен джоджен/или сух/,измитият ориз.
В подходяща тава за предпочитане глинена или гювечета смесете свареният фасул и задушеният ориз.Размесете ястието ,посолете със сол и смлян черен пипер,долейте бульон от вареният фасул и запечете ястието във нагряна фурна на 200градуса до приготвянето на ориза.
ПИТА
700гр.брашно
20/30гр.мая за хляб
3с.л.олио
2ч.л.сол
4ч.л.захар,
2 ч.ч.хладка вода
брашно за доомесване и
разточване
олио за намазване
мак,орехи
Направете закваската за питата,като в купичка разтворете маята с около 50мл.хладка вода,щипка захар и 2,3с.л.брашно.
Покрийте купичката с чиста кърпа и я приберете на топло за да удвои обема си/за около 15минути/
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,3с.л.олио,солта и захарта и водата.
От изброените продукти замесете меко и гладко тесто,намажете го с 1с.л.олио,покрийте купата с чиста кърпа и приберете тестото да удвои обема си за около 30/40минути.
Разделете тестото на 3части.
Разточете едната част на правоъгълна кора.
Намажете с олио/или разтопено масло/ и навийте на руло.
Нарежете рулото на малки парченца с големина около 1см. и ги подредете по краищата на малка тавичка/форма за печене/ с отделящо се дъно,предварително намаслена и поръсена с брашно.
От втората част на тестото оформете едно голямо топче за среда на питката и четири по малки.
Третата част на тестото разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.
Намажете с олио или разтопено масло по желание поръсете с смлени орехи и навийте на руло.
Намажете рулото с мазнина и оваляйте в мак.
С ножица нарежете рулото,както е показано на снимката.
Прехвърлете внимателно тестото в тавата за печене и оформете.
Оставете питата да втаса за около десет минути и я намажете с смес от 1с.л.вода,1ч.л.олио и 1/2ч.л.мед или с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък.
Поръсете питата по средата с едро смлени орехи.
Оставете питата да почине за още 10/15минути и я изпечете в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.
По ваша преценка за да не почернее прекалено,5минутки преди да я извадите от фурната я покрийте с алуминиево фолио.
Оставете питата да се охлади преди да я извадите от формата.
Да ви е сладко!
брашно за доомесване и
разточване
олио за намазване
мак,орехи
Направете закваската за питата,като в купичка разтворете маята с около 50мл.хладка вода,щипка захар и 2,3с.л.брашно.
Покрийте купичката с чиста кърпа и я приберете на топло за да удвои обема си/за около 15минути/
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,3с.л.олио,солта и захарта и водата.
От изброените продукти замесете меко и гладко тесто,намажете го с 1с.л.олио,покрийте купата с чиста кърпа и приберете тестото да удвои обема си за около 30/40минути.
Разделете тестото на 3части.
Разточете едната част на правоъгълна кора.
Намажете с олио/или разтопено масло/ и навийте на руло.
Нарежете рулото на малки парченца с големина около 1см. и ги подредете по краищата на малка тавичка/форма за печене/ с отделящо се дъно,предварително намаслена и поръсена с брашно.
От втората част на тестото оформете едно голямо топче за среда на питката и четири по малки.
Третата част на тестото разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора.
Намажете с олио или разтопено масло по желание поръсете с смлени орехи и навийте на руло.
Намажете рулото с мазнина и оваляйте в мак.
С ножица нарежете рулото,както е показано на снимката.
Прехвърлете внимателно тестото в тавата за печене и оформете.
Оставете питата да втаса за около десет минути и я намажете с смес от 1с.л.вода,1ч.л.олио и 1/2ч.л.мед или с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък.
Поръсете питата по средата с едро смлени орехи.
Оставете питата да почине за още 10/15минути и я изпечете в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.
По ваша преценка за да не почернее прекалено,5минутки преди да я извадите от фурната я покрийте с алуминиево фолио.
Оставете питата да се охлади преди да я извадите от формата.
Да ви е сладко!
Танче, честита нова година! Много здрава и късметлииска да е за теб!Вкусно и ароматно е при теб!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за комплиментите и хубавите пожелания Марянка.
ИзтриванеСкоро не съм правила фасул с ориз, а го обичам! Добре че ме подсети:)
ОтговорИзтриванеОформянето на питата е много интересно и ефектно !
Въобще всичко е приготвено и поднесено перфектно!
Поздрави и успешна седмица!
Радвам се,че ти харесва оформянето на питата Тили.А фасула с ориз го обичаме много и го приготвям честичко.Пипкаво ястие си е ама децата го харесват много.Хубава Неделна вечер ти желая Тили!
ИзтриванеТанче фасул с ориз никога не съм правила и ще се прави при този вид и рецепта който си ни поднесла, много апетитно!
ОтговорИзтриванеПитката ти е божествена!!!
Силни прегръдки от мен!
Здравче много е вкусно ястието.Приготви го няма да съжаляваш.А и с прясна ароматна питка към ястието...вкусотия.
ИзтриванеСърдечни поздрави и весел празник Здравче!
Много интересен боб с ориз, а питката е невероятна!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ти харесва питката Траянче.А ястието е много вкусно трябва да го опиташ.Хубава вечер ти желая Траянче!
ИзтриванеПърво, Честита Нова година Танче!
ОтговорИзтриванеПропуснала съм да те поздравя май ?
Здраве и бладенствие ти желая от сърце!Мирна и щастлива да е годината и за теб и за тези които обичаш!
Погачата ти е разкошна, трапезата ти е била празнична! Всичко по български и с тертип!
Поздравления мила!