ПРОДУКТИ
100гр.меко масло
60гр.кафява захар
110гр.мед /5с.л. с калпаче/
2яйца
350гр.брашно за тестото +
брашно за замесване и разточване
1ч.л.бакпулвер
1ванилия
1ч.л.канела
1/2ч.л.джинджифил на прах
За глазура и за пълнеж
200/250 гр.шоколад
1ч.л.олио
мармалад от сини сливи или шипки
1.В купичка сложете кафявата захар,половината масло и меда и загрейте на водна баня,докато се разтопят захарта и маслото.Отстранете сместа от котлона и охладете на стаена температура.
2.В купа пресипете маслено-медената смес,прибавете останалото масло и разбийте.
3.Към сместа прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.
4.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера ванилията,канелата и джинджифила.Прибавете на 2,3 пъти брашното към сместа за меденките.Получава се лепнещо тесто. Пресипете тестото върху набрашнен,кухненски плот и замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.Количеството допълнително брашно при замесването е около 100/200гр.
5.Приберете тестото в хладилник за около 20минути.
От приготвеното тесто, може да си направите два вида меденки.
***Единият вид е меденки изрязани с резец/формичка елха/,слепени две по две с мармалад от сини сливи или шипки и шоколадова глазура.От тестото се получават,около 25/28бр. меденки.
Пригответе ги,като върху набрашнен плот разточите тестото на кора с дебелина около 5мм.
Потапяйте резеца/формичката/в брашно и изрежете елхички.Подредете изрязаните меденки в тава,постлана с хартия за печене.Изпечете меденките в нагряна фурна на 190градуса за около 5,6минути или до леко зачервяване.
Охладете меденките на стаена температура и ги слепете две по две.
Разтопете на водна баня шоколад за сладкиши с 1ч.л.олио.
Поставете меденките върху метална скара,за да се оттича излишният шоколад и ги полейте с глазурата.С леки потупвания на скарата и с нож,отстранете шоколада,за да не се получи прекалено дебел слой шоколад.Поставете глазираните меденки,върху хартия за печене.След като се стегне шоколада,с помощта на лъжичка от останалият шоколад,направете линийки и поръсете със захарни цветни перли.
Съхранявайте меденките в кутия на стаена температура.
***Оформяна на меденки 2
Извадете от хладилника охладеното тесто и с ръце късайте и оформете топчета с големина на орех.Ако ви лепне тестото потопете ръцете си в брашно.
Подредете топчетата в тава,постлана с хартия за печене на разстояние едно от друго.Сплескайте леко топчетата с ръце.
Изпечете меденките в нагрята фурна на 180градуса за около9/10минути или до леко зачервяване.Охладете меденките на стаена температура и ги слепете две по две.Подведете меденките върху метална скара и ги полейте с разтопен шоколад.
Съхранявайте меденките в кутия на стаена температура.
***Меденките са най-вкусни,ако ги приготвите 3,4 дена преди Коледа.
100гр.меко масло
60гр.кафява захар
110гр.мед /5с.л. с калпаче/
2яйца
350гр.брашно за тестото +
брашно за замесване и разточване
1ч.л.бакпулвер
1ванилия
1ч.л.канела
1/2ч.л.джинджифил на прах
За глазура и за пълнеж
200/250 гр.шоколад
1ч.л.олио
мармалад от сини сливи или шипки
1.В купичка сложете кафявата захар,половината масло и меда и загрейте на водна баня,докато се разтопят захарта и маслото.Отстранете сместа от котлона и охладете на стаена температура.
2.В купа пресипете маслено-медената смес,прибавете останалото масло и разбийте.
3.Към сместа прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате.
4.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера ванилията,канелата и джинджифила.Прибавете на 2,3 пъти брашното към сместа за меденките.Получава се лепнещо тесто. Пресипете тестото върху набрашнен,кухненски плот и замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.Количеството допълнително брашно при замесването е около 100/200гр.
5.Приберете тестото в хладилник за около 20минути.
От приготвеното тесто, може да си направите два вида меденки.
***Единият вид е меденки изрязани с резец/формичка елха/,слепени две по две с мармалад от сини сливи или шипки и шоколадова глазура.От тестото се получават,около 25/28бр. меденки.
Пригответе ги,като върху набрашнен плот разточите тестото на кора с дебелина около 5мм.
Потапяйте резеца/формичката/в брашно и изрежете елхички.Подредете изрязаните меденки в тава,постлана с хартия за печене.Изпечете меденките в нагряна фурна на 190градуса за около 5,6минути или до леко зачервяване.
Охладете меденките на стаена температура и ги слепете две по две.
Разтопете на водна баня шоколад за сладкиши с 1ч.л.олио.
Поставете меденките върху метална скара,за да се оттича излишният шоколад и ги полейте с глазурата.С леки потупвания на скарата и с нож,отстранете шоколада,за да не се получи прекалено дебел слой шоколад.Поставете глазираните меденки,върху хартия за печене.След като се стегне шоколада,с помощта на лъжичка от останалият шоколад,направете линийки и поръсете със захарни цветни перли.
Съхранявайте меденките в кутия на стаена температура.
***Оформяна на меденки 2
Извадете от хладилника охладеното тесто и с ръце късайте и оформете топчета с големина на орех.Ако ви лепне тестото потопете ръцете си в брашно.
Подредете топчетата в тава,постлана с хартия за печене на разстояние едно от друго.Сплескайте леко топчетата с ръце.
Изпечете меденките в нагрята фурна на 180градуса за около9/10минути или до леко зачервяване.Охладете меденките на стаена температура и ги слепете две по две.Подведете меденките върху метална скара и ги полейте с разтопен шоколад.
Съхранявайте меденките в кутия на стаена температура.
***Меденките са най-вкусни,ако ги приготвите 3,4 дена преди Коледа.
Медени и шоколадови! Красиви и нежни! Грабвам си едничка за десерт!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мерси,Габи.Радвам се,че ти допадат :) Поздрави и весели празници ти желая!
ОтговорИзтриванеТаничка, тези елхички са сигурно най-красивите меденки, които съм виждала! Прекрасни са, браво! :)
ОтговорИзтриванеСветли празници ти желая!
Благодаря,за комплиментите,слънчице.Сполучливи си станаха меденките,но не оцеляха :) Здраве да е,утре ще приготвя двойна доза,че да останат и за Коледа.Светли празници и на теб миличка!
ИзтриванеЗначи наистина са били най-прекрасните меденки! Виж как усетих аз. :) Прегръдки, Танче!
Изтриване