Много рядко си позволявам да приготвя нещо вкусно лично за себе си,ей така без причина и повод.Преди няколко дена прочетох една фраза в един от любимите ми блогове,които посещавам с удоволствие при Снежи ,която някак си ме докосна.
-За моментите без повод, когато просто ти се иска да поръсиш с пудра захар душата.Красиво нали?Е не излапах бонбоните сама споко,споделих ги с приятелчетата у дома,но все пак поръси и аз душата си с пудра захар.
Вкусни и лесни за приготвяне,домашни шоколадови бонбони с маскарпоне,портокалови корички и ядки.Е имат си и един недостатък,бързо се излапват.

ПРОДУКТИ за 15/20бр.
100гр.шоколад
2с.л.с калпаче сирене Маскарпоне
1/3кора от портокал
120гр.сурови ядки микс
по желание шепа стафиди напоени с
ром,бърбън или друг алкохол
За глазура
200гр.шоколад
1/2кафена лъжичка олио
Разтопете на водна баня 100гр.шоколад
оставете го леко да се охлади.В купа разбийте 2с.л.с калпаче маскарпоне, и към него прибавете настъргана кора на 1/3портокал.Прибавете топлия шоколад към маскарпонето и бързичко разбъркайте,защото маскарпонето е студено а шоколада топъл и ако се забавите,ще ви бъде трудно.Получава се гъста смес ,а не лъскава и гладка,заради смесването на топъл шоколад със студено маскарпоне.
Прибавете ситно смлени ядки асорти.Разбъркайте до хомогенна маса и приберете във фризер за около 5минути.
Извадете сместа за бонбони и с ръце оформете малки топчета.По желание по-средата на всяко топче поставете по 2,3стафиди,предварително накиснати в алкохол.Подредете ги в чиния на разстояние едно от друго.Приберете ги за кратко около 5минути в хладилник.
За глазурата
Разтопете на водна баня около 200гр.шоколад с 1/2к.л.олио.
Разбъркайте шоколада,за да се разтопи напълно а и за да е по лъскав при глазирането.
Прехвърлете оформените топчета върху подходяща метална скара,за да може да се оттича излишния шоколад от глазурата.
Полейте всяко топче с шоколад и декорирайте с шоколадови пръчици или захарни фигурки.Приберете бонбоните във хладилник за около 20минути.Може да оваляте бонбоните в подсладено какао,но така няма да се стегнат,както с шоколадова глазура.
Ако разполагате със силиконови формички ги напълнете със разтопен шоколад.
Обърнете формата и с леко почукване изсипете шоколада в купа.С нож оберете излишният шоколад от формата.
По този начин шоколада полепва само по стените на формичките и може да си ги напълните с плънка.В този пост,може да видите стъпка по стъпка,как се приготвят шоколадови бонбони в силиконови форми.
Приберете формата във фризер за около 15/20минути.
Напълнете шоколадовите капсулки с приготвената плънка,загладете и по желание завършете с пласт шоколад.Ако разполагате с книжни капсулки си поставете всяка бонбона в капсулка и ги подредете в подходяща метална или картонена кутия.
Да ви е сладко!
-За моментите без повод, когато просто ти се иска да поръсиш с пудра захар душата.Красиво нали?Е не излапах бонбоните сама споко,споделих ги с приятелчетата у дома,но все пак поръси и аз душата си с пудра захар.
Вкусни и лесни за приготвяне,домашни шоколадови бонбони с маскарпоне,портокалови корички и ядки.Е имат си и един недостатък,бързо се излапват.

ПРОДУКТИ за 15/20бр.
100гр.шоколад
2с.л.с калпаче сирене Маскарпоне
1/3кора от портокал
120гр.сурови ядки микс
по желание шепа стафиди напоени с
ром,бърбън или друг алкохол
За глазура
200гр.шоколад
1/2кафена лъжичка олио
Разтопете на водна баня 100гр.шоколад
оставете го леко да се охлади.В купа разбийте 2с.л.с калпаче маскарпоне, и към него прибавете настъргана кора на 1/3портокал.Прибавете топлия шоколад към маскарпонето и бързичко разбъркайте,защото маскарпонето е студено а шоколада топъл и ако се забавите,ще ви бъде трудно.Получава се гъста смес ,а не лъскава и гладка,заради смесването на топъл шоколад със студено маскарпоне.
Прибавете ситно смлени ядки асорти.Разбъркайте до хомогенна маса и приберете във фризер за около 5минути.
Извадете сместа за бонбони и с ръце оформете малки топчета.По желание по-средата на всяко топче поставете по 2,3стафиди,предварително накиснати в алкохол.Подредете ги в чиния на разстояние едно от друго.Приберете ги за кратко около 5минути в хладилник.
За глазурата
Разтопете на водна баня около 200гр.шоколад с 1/2к.л.олио.
Разбъркайте шоколада,за да се разтопи напълно а и за да е по лъскав при глазирането.
Прехвърлете оформените топчета върху подходяща метална скара,за да може да се оттича излишния шоколад от глазурата.
Полейте всяко топче с шоколад и декорирайте с шоколадови пръчици или захарни фигурки.Приберете бонбоните във хладилник за около 20минути.Може да оваляте бонбоните в подсладено какао,но така няма да се стегнат,както с шоколадова глазура.
Ако разполагате със силиконови формички ги напълнете със разтопен шоколад.
Обърнете формата и с леко почукване изсипете шоколада в купа.С нож оберете излишният шоколад от формата.
По този начин шоколада полепва само по стените на формичките и може да си ги напълните с плънка.В този пост,може да видите стъпка по стъпка,как се приготвят шоколадови бонбони в силиконови форми.
Приберете формата във фризер за около 15/20минути.
Напълнете шоколадовите капсулки с приготвената плънка,загладете и по желание завършете с пласт шоколад.Ако разполагате с книжни капсулки си поставете всяка бонбона в капсулка и ги подредете в подходяща метална или картонена кутия.
Да ви е сладко!