.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Шоколадова торта с маскарпоне и портокалови корички

Преди два дена имах повод да почерпя, имах си рожденничка у дома.От седмици се позамислях каква торта да и спретна,въртяха ми се из главата първоначално много идеи,някакви въображаеми красиви торти, розова фонданова с цветя,бродерии,като за момиче,тортичка с еклери и много,много крем,детска торта с къщичка,пеперуди,гъбки и животинчета,никога не съм правила и имах голям мерак да направя такава детска приказка...ама къде ти то детето е 15 годишна млада дама,която си пожела шоколадова торта,но да не била обикновена а с много шоколад.А аз се постарах и да е малко кичозна като добавих и фонданови цветя,направени с помощта на фондан от  др.Йоткер и подръчни материали и инструменти.Ето я шоколадовата тортичка за моята щерка,която остана очарована от съчетанието на шоколад,портокалови корички и сочни медени блатове.
Продукти
За блата
4яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.с калпаче брашно
1ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода бикарбонат
2ванилии
   За крема
300гр.черен шоколад
или шоколад за глазури
350мл.течна сладкарска сметана
100гр.захар
250гр.маскарпоне
кората на 1/2портокал
3жълтъка
за напояване захарен или меден сироп
   За глазура
200гр.шоколад
200мл.течна сладкарска сметана
фонданови цветя за декорация

В купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера,содата и ванилията.
Прибавете брашното на порции към яйчената смес.
Пресипете тестото за блата във форма с отделящо се дъно с диаметър около 24см,постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за 30минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го нарежете на 3 хоризонтални части.
Приготвяне на шоколадовият крем
1.Кипнете на котлон 200мл.течна сладкарска сметана.Отстранете от огъня сметаната и към нея прибавете 300гр.тъмен шоколад,оставете шоколада да се отпусне за около минута и разбъркайте  с лъжица до хомогенна маса.
Оставете шоколада да се охлади,като от време на време разбърквате за да не хване коричка.
2.Разбийте до побеляване жълтъците с 50гр.захар.Оставете разбитите жълтъци да се охладят.
3.В купа разбийте 150мл.течна сладкарска с останалите 50гр.захар.
4.В купа разбийте сиренето с миксер за да не остане на бучки при приготвянето на крема.
5.Към Маскарпонето прибавете настъргана кора на половин портокал.
6.Добавете на порции охладените жълтъци.
Към крема прибавете и разтопеният и охладен шоколад.
7.Разбърквайте с дървена лъжица а не с миксер за да остане пухкав крема.
8.Прибавете крема в хладилник за около 30/40минути за да се стегне.
9.Извадете крема от хладилника и към него добавете на порции 150гр. битата сметана .
Приберете шоколадовият крем в хладилник за да се охлажда.
Сглобяване.
В подходяща декоративна чиния поставете едната част от нарязаният блат.
Сиропирайте и прибавете част от шоколадовият крем.Разпределете крема равномерно с помощта на лъжица и поставете вторият блат.Отново сиропирайте и прибавете шоколадов крем.Имайте в предвид,че крем ще ви е необходим и за декорация.
Разпределете равномерно крема и поставете третата част от нарязаният блат.Отново сиропирайте.Стегнете тортата с ринг и я приберете в хладилник за да се стегне за около 2,3часа.
Извадете тортата от хладилника,отстранете ринга и с останалият крем намажете тортата от всички страни.
     За глазура и декорация
Предлагам два варианта за глазура.
   1 вариант мека шоколадова глазура
Кипнете на котлон 200мл.сладкарска сметана.Към топлата сметана прибавете 200гр.тъмен шоколад.Оставете няколко секунди шоколада да се отпусне и го разбъркайте до хомогенна маса.Оставете глазурата леко да се охлади и с нея полейте тортата.Загладете бързичко и оставете шоколада леко да се разтече по страните на тортата.
2вариант твърда глазура
Разтопете на водна баня 200гр.шоколад с 1,2с.л.олио.Разбъркайте шоколада до пълното му разтапяне,оставете леко да се охлади и с него полейте тортата,като оставите шоколада леко да се стече по стените на тортата.
Аз съм избрала да декорирам тортата с фонданови цветя но ще е много красива и ако я декорирате с шоколадови фигурки.

15 коментара:

  1. И как няма, Таче, и аз съм очарована! Затова и бързам първа да се наредя, за да имам възможност да си опитам от тази прелест, която си й приготвила.
    Чудесен избор - и вкус, и външен вид, наистина ми харесва много!
    Да е жива и здрава Мими, да е много щастлива и обичана млада дама и да бъде винаги радост за мама и татко!
    Сърдечни поздрави, Танче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери много много ти благодаря за хубавите пожелания,много ме зарадва.Радвам се,че ти харесва тортичката е цветята не ги докарах много много ама... с подръчни средства и без инструменти толкова :)Важното е че Мимка я хареса много и на вид и на вкус.Сърдечни поздрави Гери!:)

      Изтриване
  2. Танче, да е жива и здрава рожденичката!!! Тортата е вълшебна, много красива и много вкусна! Поздравявам те! Взимам си голямо парченце! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце,благодаря ти за хубавите пожелания.Прегръдки и на теб миличка!

      Изтриване
  3. Шоколад и медени блатове... Уникална вкусна комбинация! :) Да е жива и здрава рожденичката, да ви радва, а ти, Танче, да й правиш все такива вкусни чудеса! :)
    Поздрави и слънчеви дни! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Вълшебна комбинация от любов, старание и майсторство, Таня, със страхотен резултат:
    много ефектна и пищна с вкус, аромат и оформление торта.
    Поздравления и благопожелания за младата дама и теб -
    здраве, успехи, сбъднати мечти и много, много щастие!, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче,благодаря за хубавите пожелания и комплиментите,много ме зарадваха.:)

      Изтриване
  5. извинете никъде в рецептата за крема не прочетох да е упоменато 150гр бита сметана,спомената по-долу в приготовлението за крема

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма за какво да се извинявате.Допуснала съм грешка, в описанието за крема,общото количество сметана за крема е 350мл.
      ****В описанието на продуктите съм написала общото количество сметана 400мл. 200мл.от сметаната са необходими за смесването с шоколада./ описание точка 1./
      А останалото количество сметана 200мл.се разбива с 50гр.захар./точка 3./ но по моя преценка на добавих цялото количество сметана от 200мл.а добавих 150мл.за да не се получи по рядък крем.Благодаря ви за посочената грешка.

      Изтриване
  6. имам още едно въпросче от т.1,като смеся т.сметана и шоколада и те се охладят с миксер ли трябва да ги разбия или просто трябва да се разбъркат с лъжица до еднородна смес...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е необходимо да се разбива с миксер.Шоколада се добавя към гореща сметана,изчаква се около минута да се отпусне шоколада и след това се разбърква с лъжица до еднородна смес.

      Изтриване
  7. благодаря много, като направя тортата ще споделя резултатът...

    ОтговорИзтриване
  8. ТОРТАТА СТАНА НЕВЕРОЯТНА-ВСИЧКИ ГОСТИ СИ ОБЛИЗАХА ПРЪСТИТЕ ,БЛАГОДАРЯ ВИ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво,много се радвам,а щом и гостите са си облизали пръстите , наистина е била невероятна.Благодаря за споделения резултат!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...