ПРОДУКТИ
За тестото
150гр.брашно
60гр.пудра захар
щипка сол
120гр.меко масло/но не прекалено/
За плънката
200гр.сирене Филаделфия
40гр.захар
1яйце
1ч.л.мед
За ябълките
2бр.големи сладки ябълки
40гр.захар
канела
шепа филирани бадеми
За направата на тартата,ще ви необходима форма за печене с отделящо се дъно.Продуктите са за форма с диаметър 20см.Ако желаете да приготвите сладкиша в по-голяма форма,си удвоете продуктите на кората и прибавете към плънката още 1,2ябълки.
Измийте и обелете ябълките.Отстранете семенната част на ябълките и ги нарежете на филийки около 5мм.Поставете ги в купа,поръсете ги със захар на кристали и канела.Разбъркайте за да полепне хубаво захарта.Рецептата е адаптирана от Stephanie Jaworski -Joy Baking и в оригинал тартата се приготвя с ябълки сорт Грени Смит.
У дома най много се консумира този вид ябълки,много приятни на вкус,много сочни и киселки,но приготвянето на сладкиши с по-кисел сорт ябълки не ми допада,а и на дегустаторите у дома също,затова замених ябълките със по-сладък сорт.Скоро приготвях подобен вид сладкиш с кисели ябълки и при печенето сока от ябълките попи в крема и се получава с прекалено кисел вкус,ябълките хем сладки от добавяне на захар хем кисели и определено не е по наш вкус.
В купа поставете брашното,прибавете пудрата захар,щипка сол и меко масло,но не прекалено.
Замесете меко тесто.Ако е нужно прибавете още малко брашно.
Прехвърлете тестото във формата за печене предварително намазана леко с масло и оформете с ръце и с помощта на лъжица кората, направите борд по стените на формата.
Приберете кората в хладилник,докато си приготвите крема.
В купа разбийте с вилица Филаделфията/или някакъв вид крем сирене/.Добавете яйцето,захарта и чаена лъжичка мед.
Разпределете крема върху кората и го загладете,като не слагате цялото количество крем за да не стане прекалено,оставете около 2с.л.крем.Върху крема прибавете ябълките,като се стараете да не са равномерно подредени.
Поръсете ябълките обилно
с шепа сурови филирани бадеми.
Поставете формата с приготвената тарта в подходяща тавичка или поставете парче хартия за печене.Това се прави за да не капне масло и сок от ябълките във фурната ви.
Печете сладкиша в нагряна фурна първоначално на 230градуса за 10минути ,намалете градусите на 200 и печете за около 25/30минути.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади и внимателно отстранете ринга на формата.
Сервирайте сладкиша охладен на стаена температура,поръсен с пудра захар.
Да ви е сладко!
Други рецепти с ябълки
Тарта с лимонов крем,ябълки,орехи и меренге
Сладкиш с ябълки,орехи и сушени сини сливи
Охлювчета с ванилов крем и ябълки
Венец с ябълков пълнеж
За тестото
150гр.брашно
60гр.пудра захар
щипка сол
120гр.меко масло/но не прекалено/
За плънката
200гр.сирене Филаделфия
40гр.захар
1яйце
1ч.л.мед
За ябълките
2бр.големи сладки ябълки
40гр.захар
канела
шепа филирани бадеми
За направата на тартата,ще ви необходима форма за печене с отделящо се дъно.Продуктите са за форма с диаметър 20см.Ако желаете да приготвите сладкиша в по-голяма форма,си удвоете продуктите на кората и прибавете към плънката още 1,2ябълки.
Измийте и обелете ябълките.Отстранете семенната част на ябълките и ги нарежете на филийки около 5мм.Поставете ги в купа,поръсете ги със захар на кристали и канела.Разбъркайте за да полепне хубаво захарта.Рецептата е адаптирана от Stephanie Jaworski -Joy Baking и в оригинал тартата се приготвя с ябълки сорт Грени Смит.
У дома най много се консумира този вид ябълки,много приятни на вкус,много сочни и киселки,но приготвянето на сладкиши с по-кисел сорт ябълки не ми допада,а и на дегустаторите у дома също,затова замених ябълките със по-сладък сорт.Скоро приготвях подобен вид сладкиш с кисели ябълки и при печенето сока от ябълките попи в крема и се получава с прекалено кисел вкус,ябълките хем сладки от добавяне на захар хем кисели и определено не е по наш вкус.
В купа поставете брашното,прибавете пудрата захар,щипка сол и меко масло,но не прекалено.
Замесете меко тесто.Ако е нужно прибавете още малко брашно.
Прехвърлете тестото във формата за печене предварително намазана леко с масло и оформете с ръце и с помощта на лъжица кората, направите борд по стените на формата.
Приберете кората в хладилник,докато си приготвите крема.
В купа разбийте с вилица Филаделфията/или някакъв вид крем сирене/.Добавете яйцето,захарта и чаена лъжичка мед.
Разпределете крема върху кората и го загладете,като не слагате цялото количество крем за да не стане прекалено,оставете около 2с.л.крем.Върху крема прибавете ябълките,като се стараете да не са равномерно подредени.
Поръсете ябълките обилно
с шепа сурови филирани бадеми.
Поставете формата с приготвената тарта в подходяща тавичка или поставете парче хартия за печене.Това се прави за да не капне масло и сок от ябълките във фурната ви.
Печете сладкиша в нагряна фурна първоначално на 230градуса за 10минути ,намалете градусите на 200 и печете за около 25/30минути.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади и внимателно отстранете ринга на формата.
Сервирайте сладкиша охладен на стаена температура,поръсен с пудра захар.
Да ви е сладко!
Други рецепти с ябълки
Тарта с лимонов крем,ябълки,орехи и меренге
Сладкиш с ябълки,орехи и сушени сини сливи
Охлювчета с ванилов крем и ябълки
Венец с ябълков пълнеж
Много апетитен и красив се е получил!
ОтговорИзтриванеЯбълки, канела, мед и маслен вкус - изглежда и звучи страхотно,
ОтговорИзтриванеедно чудесно сезонно предложение, Таня.
Поздрави и хубави есенни дни, Диана
Ficou lindo e com maças e amêndoa é com certeza uma delicia
ОтговорИзтриванеbjs
Много богат и много вкусен (не се съмнявам) десерт, Танче! И ти се е получел страхотно, сякаш от витрината на някоя малка и уютна пекарна. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Танче, този тарт е неустоим - крем, плодове и хрупкава основа, невероятен! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриване