Днес предлагам на вниманието ви отново един сладкиш,който с малко фантазия предоставя много възможности за импровизации с плодови пълнежи,шоколадови и кремове.Имах отворена консерва карамелизирано мляко/Дулсе де лече/ и два банана в хладилник ,които бяха започнали да почерняват и се замислих как да ги оползотворя.Е не сгреших с идеята за шоколад с банани и карамел. Сладкишът е много вкусен с хрупкава маслена платка и шоколадово-бананов крем и обилно полят с карамелизирано мляко.
ПРОДУКТИ
За тестото
2ч.ч.брашно
125гр.меко масло
1ч.ч.захар
2жълтъка
1ч.л.бакпулвер
1с.л.бренди/или друг алкохол/
За плънката
60гр.бисквити
300гр.шоколад
2бр.банани
1/около 300гр./малка консерва карамелизирано мляко
/Дулсе де лече/
Тестото е достатъчно за направата на платка с диаметър 24/27и за декорацията с тестени лентички но за да ви е по лесно може да си направите доза и половина тесто за да сте сигурни че ще ви стигне за декорацията.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера.
Направете кладенче и в него сипете захарта,жълтъците,мекото масло нарязано на кубчета и алкохола. Замесете меко и гладко тесто.Отделете 1/3от тестото.
Завийте тестата във стреч фолио и ги приберете в хладилник за около 15минути.
Постелете върху плот парче стреч фолио,леко го поръсете с брашно,поставете по голямата част от тестото и върху него още едно парче фолио.
Разточете тестото на обла кора по голяма от формата за печене.
Внимателно прехвърлете кората с помощта на точилка в тава намазана с масло.
Оформете платката с ръце и направете борд.
Приберете формата в хладилник докато си приготвите плънката.
Разтопете на водна баня 300гр.шоколад.Оставете го да се охлади и го смесете с 2 пасирани банана.
Натрошете 60гр.бисквитки и ги поръсете върху платката.
***Бисквитките ги поръсвам за да не стане тикляво дъното на сладкиша а да е хрупкаво и добре изпечено.
Върху бисквитките сипете до малко над-
средата на пая шоколадовият-бананов крем и го загладете.
Върху крема с помощта на чаена лъжичка разпределете тук там 250/300гр.карамелизирано мляко/Дулсе де лече/като на е необходимо да заглаждате при печенето ще се разпредели само.
Останалото тесто го разточете и изрежете лентички.Поставете лентичките върху пая.С малка формичка изрежете и украсете пая с цветя,сърца или др.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 200градуса за около 30минути като 5 минути преди изтичането на времето намалете фурната на 180градуса.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади напълно.Сервирайте пая нарязан на триъгълни парчета или квадратни нежно поръсен с пудра захар.Ако издържите да запазите сладкиша за следващият ден вкусът му ще е още по вкусен.
Да ви е сладко!
ПРОДУКТИ
За тестото
2ч.ч.брашно
125гр.меко масло
1ч.ч.захар
2жълтъка
1ч.л.бакпулвер
1с.л.бренди/или друг алкохол/
За плънката
60гр.бисквити
300гр.шоколад
2бр.банани
1/около 300гр./малка консерва карамелизирано мляко
/Дулсе де лече/
Тестото е достатъчно за направата на платка с диаметър 24/27и за декорацията с тестени лентички но за да ви е по лесно може да си направите доза и половина тесто за да сте сигурни че ще ви стигне за декорацията.
Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера.
Направете кладенче и в него сипете захарта,жълтъците,мекото масло нарязано на кубчета и алкохола. Замесете меко и гладко тесто.Отделете 1/3от тестото.
Завийте тестата във стреч фолио и ги приберете в хладилник за около 15минути.
Постелете върху плот парче стреч фолио,леко го поръсете с брашно,поставете по голямата част от тестото и върху него още едно парче фолио.
Разточете тестото на обла кора по голяма от формата за печене.
Внимателно прехвърлете кората с помощта на точилка в тава намазана с масло.
Оформете платката с ръце и направете борд.
Приберете формата в хладилник докато си приготвите плънката.
Разтопете на водна баня 300гр.шоколад.Оставете го да се охлади и го смесете с 2 пасирани банана.
Натрошете 60гр.бисквитки и ги поръсете върху платката.
***Бисквитките ги поръсвам за да не стане тикляво дъното на сладкиша а да е хрупкаво и добре изпечено.
Върху бисквитките сипете до малко над-
средата на пая шоколадовият-бананов крем и го загладете.
Върху крема с помощта на чаена лъжичка разпределете тук там 250/300гр.карамелизирано мляко/Дулсе де лече/като на е необходимо да заглаждате при печенето ще се разпредели само.
Останалото тесто го разточете и изрежете лентички.Поставете лентичките върху пая.С малка формичка изрежете и украсете пая с цветя,сърца или др.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 200градуса за около 30минути като 5 минути преди изтичането на времето намалете фурната на 180градуса.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади напълно.Сервирайте пая нарязан на триъгълни парчета или квадратни нежно поръсен с пудра захар.Ако издържите да запазите сладкиша за следващият ден вкусът му ще е още по вкусен.
Да ви е сладко!
Интересна рецепта - само да попитам, това карамелизирано мляко в кои магазини може да се намери?
ОтговорИзтриванеКупувам го от всички по-големи търговски вериги в Испания.Но ако нямам закупено готово си приготвям сама от подсладено кондензирано мляко.Начинът на направа е много лесен.Варят се не отворени консерви с кондензирано мляко,начина може да видите:http://tania-goleva.blogspot.com.es/2013/08/blog-post_29.html
ИзтриванеТанче, паят изглежда страхотно, а рецептата е много интересна, богата и различна. Прекрасен септември, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Катенце,радвам се че ти харесва сладкиша.Препоръчвам го горещо за подслаждане наистина е страхотен на вкус.
ИзтриванеТанче, предлагаш много вкусен пай - с хрупкава коричка и чудесен крем!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря Инче.Радвам се,че ти допада сладкишчето.Поздрави!
Изтриване