.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 22 септември 2013 г.

Шоколадови бонбони с маскарпоне,портокалови корички и сурови ядки

Много рядко си позволявам да приготвя нещо вкусно лично за себе си,ей така без причина и повод.Преди няколко дена прочетох една фраза в един от любимите ми блогове,които посещавам с удоволствие  при Снежи ,която някак си ме докосна.
    -За моментите без повод, когато просто ти се иска да поръсиш с пудра захар душата.Красиво нали?Е не излапах бонбоните сама споко,споделих ги с приятелчетата у дома,но все пак поръси и аз душата си с пудра захар.
Вкусни и лесни за приготвяне,домашни
  шоколадови бонбони с маскарпоне,портокалови корички и ядки.Е имат си и един недостатък,бързо се излапват.

ПРОДУКТИ за 15/20бр.

100гр.шоколад
2с.л.с калпаче сирене Маскарпоне
1/3кора от портокал
120гр.сурови ядки микс
по желание шепа стафиди напоени с 

ром,бърбън или друг алкохол
За глазура
200гр.шоколад
1/2кафена лъжичка олио
Разтопете на водна баня 100гр.шоколад
оставете го леко да се охлади.В купа разбийте 2с.л.с калпаче маскарпоне, и към него прибавете настъргана кора на 1/3портокал.Прибавете топлия шоколад към маскарпонето и бързичко разбъркайте,защото маскарпонето е студено а шоколада топъл и ако се забавите,ще ви бъде трудно.Получава се гъста смес ,а не лъскава и гладка,заради смесването на топъл шоколад със студено маскарпоне.


Прибавете ситно смлени ядки асорти.Разбъркайте до хомогенна маса и приберете във фризер за около 5минути.
Извадете сместа за бонбони и с ръце оформете малки топчета.По желание по-средата на всяко топче поставете по 2,3стафиди,предварително накиснати в алкохол.Подредете ги в чиния на разстояние едно от друго.Приберете ги за кратко около 5минути в хладилник.
За глазурата
Разтопете на водна баня около 200гр.шоколад с 1/2к.л.олио.
Разбъркайте шоколада,за да се разтопи напълно а и за да е по лъскав при глазирането.
Прехвърлете оформените топчета върху подходяща метална скара,за да може да се оттича излишния шоколад от глазурата.

Полейте всяко топче с шоколад и декорирайте с шоколадови пръчици или захарни фигурки.Приберете бонбоните във хладилник за около 20минути.Може да оваляте бонбоните в подсладено какао,но така няма да се стегнат,както с шоколадова глазура.

Ако разполагате със силиконови формички ги напълнете със разтопен шоколад.

Обърнете формата и с леко почукване изсипете шоколада в купа.С нож оберете излишният шоколад от формата.
По този начин шоколада полепва само по стените на формичките и може да си ги напълните с плънка.В този пост,може да видите стъпка по стъпка,как се приготвят шоколадови бонбони в силиконови форми.
Приберете формата във фризер за около 15/20минути.
Напълнете шоколадовите капсулки с приготвената плънка,загладете и по желание завършете с пласт шоколад.Ако разполагате с книжни капсулки си поставете всяка бонбона в капсулка и ги подредете в подходяща метална или картонена кутия.

Да ви е сладко! 

11 коментара:

  1. Tvoji cokoladni bomboni izgledaju savrseni; ja ih jos nikada nisam probala napraviti.
    HVALA NA lijepim zeljama koje si ostavila na mom blogu!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите Jasna.Направи ги,ще ти харесат много.Поздрави!

      Изтриване
  2. Танче, видях ги във Фейсбук и надникнах за рецептата - страхотно изглеждат и са обещаващо нежни на вкус! Радвам се, че съм провокирала да опиташ техниката с поръсването - работи, нали :)
    Поздрави и прегръдки, с пожелание за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Работи техниката Снежи,дано по често да се поглезвам от време на време.Поздрави Снежи!

      Изтриване
  3. Благодаря за чудесна идея и рецепта, Таня -
    изглеждат неустоимо вкусни и ароматни, много нежни и елегантни.
    Виртуално и аз "поръсих душата си",:) поздрави, слънчева и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите,Дианче.Слънчева и усмихната есен ти желая и аз!

      Изтриване
  4. Таничка, прекрасни и тооолкова вкусни! Пожелавам ти повече такива моменти. :)
    А фразата на Снежи определено ме грабна и мен.
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите Гери.Сърдечни поздрави и хубав ден на родна земя!:)

      Изтриване
  5. Танче, не съм се разхождала известно време из блогопространството и сега с удоволствие се застоях при теб. И тези бонбони много.много ми харесаха. Записвам ги за някой ден :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...