ПРОДУКТИ
500гр.брашно
1ч.л.сол
300мл.кисело мляко
1ч.л.сода бикарбонат
60мл.мас/или масло/
60мл.олио
150гр.сирене
100/150гр.кашкавал
1жълтък за намазване
брашно за доомесване и разточване
В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете солта,киселото мляко в което предварително сте разтворили 1ч.л.сода бикарбонат,олио,60мл.разтопена мас/или масло/.Към сместа прибавете и натрошено сирене,като си запазите част, която ще ви потрябва при оформянето на питата.Настържете кашкавала и го прибавете към останалите продукти,като си заделите част от кашкавала за оформянето на питката.
Омесете средно твърдо тесто.Разделете го на 3части за да ви е по удобно при разточването.
Върху тава постелете хартия за печене.
Малка част от тестото разточете на кръг и го поставете в средата на тавата.Този кръг ще ви послужи за основа на плънка.
Върху набрашнен плот
разточете тесто на тънка обла кора.Разрежете кората на триъгълници.Във всеки триъгълник поставете парченце кашкавал и завийте на рулце.
Получените кифлички или рулца подредете в тавата една до друга.
По средата поставете кашкавала и сиренето което заделихте.
Намажете питката с жълтък разбит с няколко капки олио или прясно мляко.
Изпечете питката в нагрята фурна на 180градуса до зачервяване.
Сервирайте питката още топла с каничка айран.
Да ви е сладко!!!
500гр.брашно
1ч.л.сол
300мл.кисело мляко
1ч.л.сода бикарбонат
60мл.мас/или масло/
60мл.олио
150гр.сирене
100/150гр.кашкавал
1жълтък за намазване
брашно за доомесване и разточване
В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете солта,киселото мляко в което предварително сте разтворили 1ч.л.сода бикарбонат,олио,60мл.разтопена мас/или масло/.Към сместа прибавете и натрошено сирене,като си запазите част, която ще ви потрябва при оформянето на питата.Настържете кашкавала и го прибавете към останалите продукти,като си заделите част от кашкавала за оформянето на питката.
Омесете средно твърдо тесто.Разделете го на 3части за да ви е по удобно при разточването.
Върху тава постелете хартия за печене.
Малка част от тестото разточете на кръг и го поставете в средата на тавата.Този кръг ще ви послужи за основа на плънка.
Върху набрашнен плот
разточете тесто на тънка обла кора.Разрежете кората на триъгълници.Във всеки триъгълник поставете парченце кашкавал и завийте на рулце.
Получените кифлички или рулца подредете в тавата една до друга.
По средата поставете кашкавала и сиренето което заделихте.
Намажете питката с жълтък разбит с няколко капки олио или прясно мляко.
Изпечете питката в нагрята фурна на 180градуса до зачервяване.
Сервирайте питката още топла с каничка айран.
Да ви е сладко!!!
Оле ....разкош!Прилича на цвете:)
ОтговорИзтриванеВеднага си записвам как се прави!Много красиво офорена питка!
Таничка благодаря ти за идеята!
Дани радвам се,че ти харесва питчицата и ти благодаря за комплиментите.Наистина прилича на цвете :) :) :)Весела и уютна неделна вечер ти желая Дани!
ИзтриванеМного апетитна питка, Танче! И с тези екстри си е направо неустоима! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Снежи.Радвам се,че ти харесва питката.А за екстрите...не питай само дето не се сбиха за тях моите сладури:) :) :)Поздрави и весел неделен ден ти желая!
ИзтриванеОлеее как ме изкушаваш само.Много красива и апетитна питка си приготвила Таничка.Mного обичам содени питки със сиренце,че и кашкавал има направо да ти дойда на гости да я опитам.:) :) :)
ОтговорИзтриванеМного вкусна е питката Ванче приготви я няма да съжаляваш.Апък ако не ти се занимава..идвай ми на гости апък аз ще ти я приготвя.:) :) :)
ИзтриванеПрекрасна питка Таничка.Много красива и апетитна.Благодаря за рецептичката.
ОтговорИзтриванеЕеее гъбче отдавна не си се мяркала.:) :) :)Благодаря за комплиментите.Много много целувки ти пращам!
ИзтриванеИ е вкусна, и е много красива! Оригинално оформление!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Приятна вечер!
Благодаря Тили.Радвам се,че ти е харесала питката.Приятна вечер и успешна нова седмица ти желая Тили!
Изтриванеmnogo sladko se vijda..
Изтриванеnesto ne mi se polu4i ne se nadu mnogo malko stiklena i tvarda a mesih po receptata mai sam sviknala da mesq s maq
ОтговорИзтриванеНе знам какво се е объркало Соня.Рецептата и описанието за приготвяне са точни,температурата за печене също.Често приготвям такава закуска у дома по един и същ начин с хрупкава коричка и мека среда с вкус на рогчета.Определено има разлика при тесто с мая и сода и вкусова и при замесването на тестото.
Изтриванеaz sam dosta uporita i ste probvam otnovo moze bi polzvah i mai dosta golqma tava
ОтговорИзтриванеНе ми се вярва да е от тавата,по скоро е от брашното,тестото или печенето.Соня,ако искаш пробвай първо с рогчета рецептата е почти една и съща и ако ти харесат си направи и питка. http://tania-goleva.blogspot.com.es/2012/03/blog-post_04.html
Изтриване