ПРОДУКТИ ЗА ТИКВЕНИК
1кг.тиква
300гр.кори за баница
200/300гр.едро смлени орехи
канела
2с.л.захар
2с.л.грис
100мл.олио
1пакетче/8гр./ ванилова захар
За сиропа
500гр.вода
500/600гр.захар
щипка лимонена киселина
или лимонов сок
Пригответе си плънката,като почистите,обелите и настържете на едро ренде тиквата.
Към настърганата тиква прибавете едро смлени орехи около 200гр.,две супени лъжици грис,две супени лъжици захар и канела.
Размесете плънката.
Разстелете корите за баница.
Намажете първата кора с олио и разстелете равномерно част от плънката.Навийте кората на руло,леко съберете рулото,като хармоника и внимателно прехвърлете в намаслена тава.По същият начин си направете и останалите кори до запълване на тавата.
Полейте тиквеника с олио,поръсете го с ванилена захар и го изпечете в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване около 50минути.
Оставете тиквеника напълно да се охлади.
Направете сироп за баклавата,като в тенджерка към 500гр.захар прибавите 500мл.вода.Ако обичате по сладък тиквеник прибавете допълнително захар.
Оставете сиропа да покъкри за около 5/10минути и прибавете щипка лимонена киселина или лимонов сок.
Полейте вече охладения тиквеник с половината количество от горещият сироп.
*Ако обичате по сочен тиквеник полейте тиквеника и с другата половина от сиропа.
Аз си полях тиквеника с половината количество сироп а останалото количество използвах за приготвянето на друг сладкиш,които на вкус е нещо прекрасно.Нямах търпение да изчакам до бъдни вечер и го опитах :) :) :) Много приятно съчетание на тиква,ябълки обилно количество орехчета,портокалови корички,сушени сливи,ванилия и канела.
А ето как да си го приготвите у дома.
ОХЛЮВЧЕТА С ТИКВА,ЯБЪЛКИ И СУШЕНИ СЛИВИ
300гр.кори за баница
400гр.тиква
200гр.орехи
1ябълка
10бр.сушени сини сливи
по желание стафиди
1/2кора на портокал
канела,ванилия
3с.л.захар
2с.л.галета
50мл.олио
1пакетче/8гр./ванилена/ захар
1/2червена ябълка за декорация
В купа смесете около 400гр.настъргана на едро ренде тиква,настъргана ябълка,едро смлени орехи,нарязани на едро сини сливи,настъргана кора на половин портокал,2,3с.л.галета,3с.л.захар.Разбъркайте плънката.
Разстелете корите,намажете първата кора с олио и разстелете част от плънката само по едната дължина на кората.
Навийте на руло и го направете на охлювче.Нарежете тънки резенчета от червена ябълка/с кората/ и декорирайте охлювчето.По средата поръсете орехи.
По същият начин си направете и останалите кори до изчерпване на количеството плънка.
Полейте приготвените охлювчете с олио и поръсете с ванилена захар.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса.
Оставете охлювчетата да се охладят.
Полейте много леко с около 2,3с.л.от горещият сироп всяко охлювче.Целта е много леко да се напоят.Не прекалявайте със сиропа.По желание при сервиране поръсете охлювчетата с пудра захар.Да ви е сладко!
Най-добрите Коледни пожелания са тези отправени от сърце!
Весели,щастливи топи и уютни Коледни празници ви пожелавам!
1кг.тиква
300гр.кори за баница
200/300гр.едро смлени орехи
канела
2с.л.захар
2с.л.грис
100мл.олио
1пакетче/8гр./ ванилова захар
За сиропа
500гр.вода
500/600гр.захар
щипка лимонена киселина
или лимонов сок
Пригответе си плънката,като почистите,обелите и настържете на едро ренде тиквата.
Към настърганата тиква прибавете едро смлени орехи около 200гр.,две супени лъжици грис,две супени лъжици захар и канела.
Размесете плънката.
Разстелете корите за баница.
Намажете първата кора с олио и разстелете равномерно част от плънката.Навийте кората на руло,леко съберете рулото,като хармоника и внимателно прехвърлете в намаслена тава.По същият начин си направете и останалите кори до запълване на тавата.
Полейте тиквеника с олио,поръсете го с ванилена захар и го изпечете в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване около 50минути.
Оставете тиквеника напълно да се охлади.
Направете сироп за баклавата,като в тенджерка към 500гр.захар прибавите 500мл.вода.Ако обичате по сладък тиквеник прибавете допълнително захар.
Оставете сиропа да покъкри за около 5/10минути и прибавете щипка лимонена киселина или лимонов сок.
Полейте вече охладения тиквеник с половината количество от горещият сироп.
*Ако обичате по сочен тиквеник полейте тиквеника и с другата половина от сиропа.
Аз си полях тиквеника с половината количество сироп а останалото количество използвах за приготвянето на друг сладкиш,които на вкус е нещо прекрасно.Нямах търпение да изчакам до бъдни вечер и го опитах :) :) :) Много приятно съчетание на тиква,ябълки обилно количество орехчета,портокалови корички,сушени сливи,ванилия и канела.
А ето как да си го приготвите у дома.
ОХЛЮВЧЕТА С ТИКВА,ЯБЪЛКИ И СУШЕНИ СЛИВИ
300гр.кори за баница
400гр.тиква
200гр.орехи
1ябълка
10бр.сушени сини сливи
по желание стафиди
1/2кора на портокал
канела,ванилия
3с.л.захар
2с.л.галета
50мл.олио
1пакетче/8гр./ванилена/ захар
1/2червена ябълка за декорация
В купа смесете около 400гр.настъргана на едро ренде тиква,настъргана ябълка,едро смлени орехи,нарязани на едро сини сливи,настъргана кора на половин портокал,2,3с.л.галета,3с.л.захар.Разбъркайте плънката.
Разстелете корите,намажете първата кора с олио и разстелете част от плънката само по едната дължина на кората.
Навийте на руло и го направете на охлювче.Нарежете тънки резенчета от червена ябълка/с кората/ и декорирайте охлювчето.По средата поръсете орехи.
По същият начин си направете и останалите кори до изчерпване на количеството плънка.
Полейте приготвените охлювчете с олио и поръсете с ванилена захар.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса.
Оставете охлювчетата да се охладят.
Полейте много леко с около 2,3с.л.от горещият сироп всяко охлювче.Целта е много леко да се напоят.Не прекалявайте със сиропа.По желание при сервиране поръсете охлювчетата с пудра захар.Да ви е сладко!
Най-добрите Коледни пожелания са тези отправени от сърце!
Весели,щастливи топи и уютни Коледни празници ви пожелавам!
Танче , страхотни рецепти предлагаш ! Охлювчетата ми легнаха на сърце :) !
ОтговорИзтриванеС прегръдка ! Весела Коледа !
Благодаря Ванче.Охлювчетата ми станаха любими.Само дето и помен не остана от тях.Приготвих ги за бъдни вечер ама се излапаха.Прегръдки Ванче и весела Коледа ти желая!
ИзтриванеИ двете предложения ми харесват! Гриста в първото е нещо ново за мен.
ОтговорИзтриванеОхлювчетата също са много вкусни!
Светли и щастливи празници!
Благодаря Тили радвам се,че ти харесаха моите сладки банички.Грис сложих защото тиквата беше много сочна и за да не стане тиклява баницата при печене добавих малко грис.
ИзтриванеВесели коледни празници ти желая Тили!
Таничка, толкова красиво и вкусно е при теб Слънце!
ОтговорИзтриванеВесели празници и светло Рождество с прегръдка!
Наздраве!
Благодаря Дани.Сърдечни поздрави и весела,топла и уютна Бъдни вечер пожелавам на теб и твоето семейство Дани!
ИзтриванеЧестита Коледа, Танче! Здраве, много любов и благоденствие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Снежи.Честита Коледа с пожелания за много здраве,щастие,много любов и светлина!
ИзтриванеВесели празници!
Честита Коледа! Бъдете живи и здрави!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа Траянче!С пожелания за много здраве,щастие,много любов и просперитет на теб и цялото ти семейство!
ИзтриванеЧестито Рождество Христово, ТАНЧЕ!
ОтговорИзтриванеНека да съумеем да запазим
магията на Коледната нощ
през цялата година,
за да бъдем по-добри,
да се обичаме повече
и да имаме силата
да сътворяваме
по едно малко чудо всеки ден –
една усмивка, едно добро дело,
един топъл жест.
Бъдете живи, здрави
и истински щастливи ти и семейството ти!
Благодаря за прекрасните пожелания Здравче,дай боже.
ИзтриванеЧестита Коледа и на теб и твоето семейство.С пожелания за много здраве,щастие много любов и благоденствие!
Честита Коледа, Танче! С пожелания за здраве и щастие! Нека винаги в дома ви има топлина и уют! Весели празници! * Тиквеника е супер изкусителен!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа Кате.Весели празници с пожелания за много здраве,щастие,много любов и топлина!
ИзтриванеЧестита Нова година, Танче!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!
ОтговорИзтриванеЗа много години Катенце!Благодаря за хубавите пожелания дай боже!
Изтриване