Игнажден е познат още,като Идинак,Идинажден, Игнатьовден, Полаз, Полязов ден
или “Млада година.
Тъй като Игнажден означава „пламенен ден”, днес именици са и хората, носещи имената Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена.
Според поверието, на Игнажден започват и родилните мъки на Божията майка, тогава са и сбирките на коледарите. Затова той е наречен Нов ден или Млада година.
С Игнажден се поставя началото на коледните празници. С него е свързан обичая полазване, предвещаващ каква ще бъде новата година. Ако първият гост е добър и късметлия, семейството ще се радва на благоденствие и успехи през цялата година.На Игнажден се приготвят колаци и се прави кръст от замесено тесто, с който стопаните се предпазват от зло. Повечето обичаи са свързани с вярването, че на Игнажден започват Мръсните дни, които траят до Нова година.На Игнажден се приготвя празнична трапеза. Всичките ястия трябва да бъдат постни : пита с мая, ошав, варена царевица,ошаф, варено жито, просо, картофи с праз или булгур, боб, зеле, лук, чесън, туршия, кравайчета, колачета орехи, мед.
Ето моето предложение за колачета.
ПРОДУКТИ
За закваската
10гр.мая
40мл.хладка вода
1ч.л.захар
3/4с.л.брашно
За тестото
320гр.брашно
200мл.хладка вода
1ч.л.оцет
1ч.л.сол
1ч.л.захар
3с.л.олио
Направете си закваската,като в купичка разтворете маята в 40мл.хладка вода.Към сместа прибавете една чаена лъжица захар и 3/4с.л.брашно.
Завийте закваската с чиста кърпа и приберете на топло за около 15/20минути или докато удвои обема си.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,една чаена лъжица сол,една чаена лъжица захар,една чаена лъжичка оцет,три супени лъжици олио и двеста милилитра хладка вода.
Замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.Намажете тестото с една чаена лъжица олио и го поставете в купа.
Покрийте купата с тестото с чиста кърпа и я приберете на топло за около час.
Премесете тестото и го разделете на части.Премесете всяка част и я оставете да почине за около десет минути.
Върху набрашнен плот разточете всяка част от тестото една по една на тънки правоъгълни кори.
Намажете ги с олио,поръсете със смес от семена,мак,сусам,навийте на руло и оформете по ваш избор.
Ето няколко начина за оформянето на колачетата.
След оформянето на колачетата ги оставете да починат за около 20минути на топло.Намажете ги с олио и по желание поръсете с шарена сол или семена.Изпечете колачетата в нагряна фурна на 210градуса до леко зачервяване.
*Няколко любопитни факти за тестото.
*Защо се пресява брашното?
За да се отстранят попадналите в него частици и да се обогати с кислород. Така то втасва по-лесно.
*Каква е ролята на оцета?
Киселината/оцет,лимонов сок или кисело бяло вино/ прави молекулите на глутена по къси и по здрави,съответно тестото става по здраво.
*Каква е ролята на захарта?
Тя подобрява качеството на тестото. Захарта е нужна за нормалната дейност на дрождите на маята. Ако тестото ще се пече, най-добре е да се ползва пудра захар. Но не бива да се прекалява с нея. Макар тя да придава на тестото повече въздушност, голямото й количество би го направило плътно и тежко.
*Защо се слага мляко?
То подобрява пластичните свойства на тестото, усилва процеса на разрохкване, тъй като осигурява и млечнокисела ферментация. Вместо прясно мляко за тесто с мая може да използвате кисело мляко, айрян, сметана, суроватка, както и други млечнокисели продукти.
*Каква е функцията на мазнината?
Тя осигурява неговата пластичност, придава на готовото изделие хрупкавост. За да бъде по-дълго време свежа баницата, в тестото й се слага олио. За мекиците и пирожките, които се пълнят с риба или месо, може да се използва животинска мазнина - кокоша, свинска и др. Но ако пълнежът е нежен - малини, ягоди, ябълки, тези мазнини не са подходящи. Прекомерното количество мазнини в тестото потиска дейността на дрождите и процесът на бухване може да прекъсне.
*Защо се използват яйца?
Те повишават хранителната ценност и вкуса на изделието. От добре разбитите белтъци тестото бухва повече а благодарение на жълтъците, които образуват емулсия, всичките продукти се съединяват в гладка маса. Благодарение на тях и на брашното се образува хрупкава коричка.
Тъй като Игнажден означава „пламенен ден”, днес именици са и хората, носещи имената Игнат, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена.
Според поверието, на Игнажден започват и родилните мъки на Божията майка, тогава са и сбирките на коледарите. Затова той е наречен Нов ден или Млада година.
С Игнажден се поставя началото на коледните празници. С него е свързан обичая полазване, предвещаващ каква ще бъде новата година. Ако първият гост е добър и късметлия, семейството ще се радва на благоденствие и успехи през цялата година.На Игнажден се приготвят колаци и се прави кръст от замесено тесто, с който стопаните се предпазват от зло. Повечето обичаи са свързани с вярването, че на Игнажден започват Мръсните дни, които траят до Нова година.На Игнажден се приготвя празнична трапеза. Всичките ястия трябва да бъдат постни : пита с мая, ошав, варена царевица,ошаф, варено жито, просо, картофи с праз или булгур, боб, зеле, лук, чесън, туршия, кравайчета, колачета орехи, мед.
Ето моето предложение за колачета.
ПРОДУКТИ
За закваската
10гр.мая
40мл.хладка вода
1ч.л.захар
3/4с.л.брашно
За тестото
320гр.брашно
200мл.хладка вода
1ч.л.оцет
1ч.л.сол
1ч.л.захар
3с.л.олио
Направете си закваската,като в купичка разтворете маята в 40мл.хладка вода.Към сместа прибавете една чаена лъжица захар и 3/4с.л.брашно.
Завийте закваската с чиста кърпа и приберете на топло за около 15/20минути или докато удвои обема си.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,една чаена лъжица сол,една чаена лъжица захар,една чаена лъжичка оцет,три супени лъжици олио и двеста милилитра хладка вода.
Замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.Намажете тестото с една чаена лъжица олио и го поставете в купа.
Покрийте купата с тестото с чиста кърпа и я приберете на топло за около час.
Премесете тестото и го разделете на части.Премесете всяка част и я оставете да почине за около десет минути.
Върху набрашнен плот разточете всяка част от тестото една по една на тънки правоъгълни кори.
Намажете ги с олио,поръсете със смес от семена,мак,сусам,навийте на руло и оформете по ваш избор.
Ето няколко начина за оформянето на колачетата.
След оформянето на колачетата ги оставете да починат за около 20минути на топло.Намажете ги с олио и по желание поръсете с шарена сол или семена.Изпечете колачетата в нагряна фурна на 210градуса до леко зачервяване.
*Няколко любопитни факти за тестото.
*Защо се пресява брашното?
За да се отстранят попадналите в него частици и да се обогати с кислород. Така то втасва по-лесно.
*Каква е ролята на оцета?
Киселината/оцет,лимонов сок или кисело бяло вино/ прави молекулите на глутена по къси и по здрави,съответно тестото става по здраво.
*Каква е ролята на захарта?
Тя подобрява качеството на тестото. Захарта е нужна за нормалната дейност на дрождите на маята. Ако тестото ще се пече, най-добре е да се ползва пудра захар. Но не бива да се прекалява с нея. Макар тя да придава на тестото повече въздушност, голямото й количество би го направило плътно и тежко.
*Защо се слага мляко?
То подобрява пластичните свойства на тестото, усилва процеса на разрохкване, тъй като осигурява и млечнокисела ферментация. Вместо прясно мляко за тесто с мая може да използвате кисело мляко, айрян, сметана, суроватка, както и други млечнокисели продукти.
*Каква е функцията на мазнината?
Тя осигурява неговата пластичност, придава на готовото изделие хрупкавост. За да бъде по-дълго време свежа баницата, в тестото й се слага олио. За мекиците и пирожките, които се пълнят с риба или месо, може да се използва животинска мазнина - кокоша, свинска и др. Но ако пълнежът е нежен - малини, ягоди, ябълки, тези мазнини не са подходящи. Прекомерното количество мазнини в тестото потиска дейността на дрождите и процесът на бухване може да прекъсне.
*Защо се използват яйца?
Те повишават хранителната ценност и вкуса на изделието. От добре разбитите белтъци тестото бухва повече а благодарение на жълтъците, които образуват емулсия, всичките продукти се съединяват в гладка маса. Благодарение на тях и на брашното се образува хрупкава коричка.
Ха ха ха то не е за смях ама верно ли е това за пощальона с глобата.Ама все на свесните хора се случват такива гадории.Еми дано не ви върви така през годината.У нас първия човек беше свеки с една баница в ръка.:) :) :)
ОтговорИзтриванеКолачетата ти са супер Таничка чак ми се прияде като ги гледам.Айде много целувки гъбке.
Ванче за съжаление е вярно първия човек прекрачил прага ни беше пощальона с глоба.И аз така си викам дано не ни върви така през годината.Радвам се,че ти харесаха колачетата Ванюшка и ти пращам много целувки :)
ИзтриванеТанче ,разкошни са ! Поздравления и благодарност за рецептата за варените питки , правих ги преди няколко дни и се харесаха много в къщи :)
ОтговорИзтриване!С прегръдка за хубава вечер :* !
Много се радвам,че ти харесват колачетата и хлебчета.И моите сладури много харесват варените хлебчета.Даже малкото стои до фурната да гледа как така се надували.
ИзтриванеПрегръдки и весели празници ти желая Ванче!
Sei bravissima! Peccato che Google non traduca perfettamente, ma qualcosa capisco lo stesso!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Annamaria.Да за съжаление Google не превежда перфектно.
ИзтриванеВесели празници ти желая Annamaria :)
Чудесни колачета и много оригинално оформени!
ОтговорИзтриванеПоздрави и спокойна нощ!
Благодаря Тили много се радвам,че ти харесват колачетата.
ИзтриванеПоздрави и весели празници!
Чудесни , красиви и несъмнено много вкусни са колачетата Таня!
ОтговорИзтриванеА любопитните факти за тестото са наистина любопитни:)
Прекрасно празднично настроение ти желая и пощальони само с добри новини!
Сърдечна прегръдка!
Ех, че сладурски са станали! Супер!
ОтговорИзтриване