ПРОДУКТИ
За блата
6яйца
120гр.пудра захар
1ванилия
1бакпулвар
150гр.брашно
За крема и декорация
600мл.течна сладкарска сметана
150гр.захар
400гр.черен шоколад
250гр.рикота
7/8бр.бишкоти
4/5бр.смокини/от сладко/
50гр.филирани бадеми
захарен сироп за напояване
В купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и ванилията и го прибавете на порции към яйчената смес,като разбърквате с шпатула.
Намажете с олио форма за печене с диаметър 22/24см., постелете на дъното хартия за печене и пресипете сместа за блата.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около 30/35.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади,отстранете хартията за печене и разрежете блата на две хоризонтални части.
1*В купа разбийте 400мл.течна добре охладена сладкарска сметана със 150гр.захар и я приберете в хладилник.
Половината количество от битата сметана,ще използвате за крема а другата половина за декорацията.
2*В малка касеролка загрейте 100мл.течна сладкарска.Отстранете сметаната от котлона преди да заври.
3*Към сметаната прибавете 200гр.черен шоколад начупен на парченца.Оставете за минута шоколада да се разтопи и разбъркайте енергично до получаване на гладък крем.Разтворете 2ч.л.агар-агар/или желатин/ и го прибавете към топлият шоколад.Оставете шоколада да се охлади.Ако оставите тортата достатъчно време в хладилник за да се стегне,може да не добавяте агар-агар или желатин към крема.При мен тортата трябваше да се консумира след два часа и за да не рискувам добавих 2ч.л.агар-агар.
4*В купа разбийте 250гр.рикота.Към рикотата прибавете половината количество от шоколада.
Разбъркайте с шпатула до хомогенна маса.
5*Към крема прибавете на порции половината количество от битата сметана.Разбъркайте с шпатула и приберете крема за кратко в хладилник.
6*Сиропирайте едната част от блата.Пресипете шоколадовия крем и загладете.Нарежете няколко смокини от сладко и ги разпределете върху крема.
Начупете бишкоти Савоярди на половинки,потапяйте ги за секунда в захарен сироп и ги разпределете върху блата.Не прекалявайте с количеството бишкоти.Целта е при разрязването на тортата да се виждат бишкотите а не да се получи платка от бишкоти.
7*Поставете вторият блат и го сиропирайте.
8*Стегнете с ринг тортата и я приберете в хладилник за да се стегне.
Декорация
В касеролка загрейте 100мл.течна сладкарска сметана.Към сметаната прибавете 200гр.черен шоколад начупен на парченца.
Разбъркайте шоколада до хомогенна маса,оставете го да се охлади и към него прибавете на порции битата сметана,която ви остана от крема.
Намажете тортата с шоколадовия крем.С останалото количество крем напълнете шприц и декорирайте тортата.Поръсете с филирани бадеми.
Приберете тортата в хладилник за да се охлади за няколко часа и е готова за консумация.
Да ви е сладко!
За блата
6яйца
120гр.пудра захар
1ванилия
1бакпулвар
150гр.брашно
За крема и декорация
600мл.течна сладкарска сметана
150гр.захар
400гр.черен шоколад
250гр.рикота
7/8бр.бишкоти
4/5бр.смокини/от сладко/
50гр.филирани бадеми
захарен сироп за напояване
В купа разбийте яйцата със захарта до побеляване.Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и ванилията и го прибавете на порции към яйчената смес,като разбърквате с шпатула.
Намажете с олио форма за печене с диаметър 22/24см., постелете на дъното хартия за печене и пресипете сместа за блата.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около 30/35.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади,отстранете хартията за печене и разрежете блата на две хоризонтални части.
1*В купа разбийте 400мл.течна добре охладена сладкарска сметана със 150гр.захар и я приберете в хладилник.
Половината количество от битата сметана,ще използвате за крема а другата половина за декорацията.
2*В малка касеролка загрейте 100мл.течна сладкарска.Отстранете сметаната от котлона преди да заври.
3*Към сметаната прибавете 200гр.черен шоколад начупен на парченца.Оставете за минута шоколада да се разтопи и разбъркайте енергично до получаване на гладък крем.Разтворете 2ч.л.агар-агар/или желатин/ и го прибавете към топлият шоколад.Оставете шоколада да се охлади.Ако оставите тортата достатъчно време в хладилник за да се стегне,може да не добавяте агар-агар или желатин към крема.При мен тортата трябваше да се консумира след два часа и за да не рискувам добавих 2ч.л.агар-агар.
4*В купа разбийте 250гр.рикота.Към рикотата прибавете половината количество от шоколада.
Разбъркайте с шпатула до хомогенна маса.
5*Към крема прибавете на порции половината количество от битата сметана.Разбъркайте с шпатула и приберете крема за кратко в хладилник.
6*Сиропирайте едната част от блата.Пресипете шоколадовия крем и загладете.Нарежете няколко смокини от сладко и ги разпределете върху крема.
Начупете бишкоти Савоярди на половинки,потапяйте ги за секунда в захарен сироп и ги разпределете върху блата.Не прекалявайте с количеството бишкоти.Целта е при разрязването на тортата да се виждат бишкотите а не да се получи платка от бишкоти.
7*Поставете вторият блат и го сиропирайте.
8*Стегнете с ринг тортата и я приберете в хладилник за да се стегне.
Декорация
В касеролка загрейте 100мл.течна сладкарска сметана.Към сметаната прибавете 200гр.черен шоколад начупен на парченца.
Разбъркайте шоколада до хомогенна маса,оставете го да се охлади и към него прибавете на порции битата сметана,която ви остана от крема.
Намажете тортата с шоколадовия крем.С останалото количество крем напълнете шприц и декорирайте тортата.Поръсете с филирани бадеми.
Приберете тортата в хладилник за да се охлади за няколко часа и е готова за консумация.
Да ви е сладко!
Страхотна е! Как нямам сега парченце за кафето:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянче.Черпя те с парченце за следобедното кафенце :):):)
ИзтриванеТаничка, вълшебство си сътворила. Прекрасна торта.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти Гери.Хубав ден ти желая!
ИзтриванеС тези смокини ме спечели на 200%,Танче!Чудесна торта!
ОтговорИзтриванеЕеее Миленка благодаря.:):):)много се радвам,че харесваш идеята за смокини с шоколад.Комбинацията е чудесна но не на всеки допада.Хубав ден ти желая Миленка!
Изтриване¡Deliciosa y tentadora! Te quedó hermosa y muy apetecible. Me encanta la combinación de sabores. ¡Riquísima!
ОтговорИзтриванеSaludos.
Muchisimas gracias Bouquet Garni , me alegro que te ha gustado la tarta :)
ИзтриванеSaludos y buen dìa.
Прекрасна шоколадова торта и интересна идея за плънка!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Благодаря Тили.Радвам се,че ти харесва тортичката.Хубав ден ти желая Тили!
ИзтриванеМного обичам шоколадови торти! А тази е вълшебна - много шоколадова, интересно съчетание със смокините, снимките са много красиви, както и тортата.
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Танче! :) Все интересни и много изкушаващи тортички показваш! :)
Благодаря Светле.Радвам се,че ти харесват тортичките.Комбинацията между шоколад и смокини е страхотна.Имам ли сладко от смокини ...все си слагам по някоя в тортичките :)
ИзтриванеХубав ден ти желая Светле!
Танче, много ме заинтригува с тази прекрасна тортичка. Чудесно си се справила! Много хубави снимки.
ОтговорИзтриванеШоколадова при това със смокини ;) Трябва да е разкош! Хареса ми и идеята за шоколадов крем с рикота. Поздрави и лека вечер
Благодаря Ани.Радвам се,че ти харесва тортичката.:):):) Шоколадова торта със смокини наистина е чудесна комбинация.Поздрави и хубав ден ти желая Ани!
ИзтриванеТанче,тортата е много ефектна!
ОтговорИзтриванеПоздравления за хубавата рецепта и чудесния краен резултат!
Много красиво изглежда парченцето!
Слънчев ден с прегръдка!
Благодаря Мире.Е парченцето беше последно и едвам го опазих за снимка и затова е малко поразназано :)ама нищо поне се вижда как изглежда в разрез.Хубав ден ти желая Миренце!
ИзтриванеЕхаа, Танче, това е приказно предложение! Много вкусно и много красиво! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Снежи.Радвам се,че ти харесва тортичката.Поздрави и хубав ден ти желая!
ИзтриванеРазкошна торта! Прелестна е, Танче! Прекрасна сряда от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Катенце.Хубав ден ти желая и аз!
ИзтриванеТаничка, току що разгледах всичките ти торти…шоколадови и други, голямо разнообразие…и все красиво и вкусно :)
ОтговорИзтриванеГолемият ми син иска шоколадова торта за рожденият си ден, обаче аз не съм сигурна как ще се справя, малко ми е трудно в сладкарството, и ти завиждам благородно че с такава лекота се справяш с тези шоколадови вълшебства!
Поздравявам те!
Благодаря Дани :)Аз си падам по плодовите тортички с леко кремче и блат ама...моите сладури си падат по шоколада и няма как съобразявам се с това.Не се и съмнявам,щом правиш прекрасни плодови тортички,ще се справиш и с шоколадова за рожденик.:):):)
ИзтриванеХубав ден ти желая Дани!
E' una meraviglia! Fuori e anche dentro!! Mi dispiace di non riuscire a tradurre bene gli ingredienti, perchè è.......bellissima e mi piacerebbe farla...
ОтговорИзтриванеComplimenti!
Ciao
Annamaria
Grazie mille cara Annamaria, bacioni!
ИзтриванеКрасиво, много ароматно и шоколадово - това е една прекрасна торта, Таня!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, оформление, снимки и представяне...
Моите поздравления, усмивки и пролетно настроение, Диана
Благодаря за милият коментар Дианче,как да не се усмихна.Много усмивки и ведро настроение ти желая!
Изтриване