Продукти
За блата
100гр.меко масло
100гр.бяла захар
2с.л.кафява захар
2жълтъка
120гр.кисело мляко
130гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
2белтъка
За сиропиране
2ч.л.мед
1ч.л.вода
За крема
3с.л.крем сирене за мазане
/може да се замени с Маскарпоне или Рикота/
3с.л.кисело мляко/или заквасена сметана/
2с.л.пудра захар
кората на 1/2лимон
Плодове по избор
1/2бурканче конфитюр
1/2бурканче конфитюр от кайсии
1/2пакетче желатин
В купа разбийте белтъците с 3с.л.от бялата захар.
В купа разбийте мекото масло със останалото количество бяла захар и 3с.л.кафява захар.Прибавете жълтъците,като продължавате да разбивате до хомогенна маса.
Прибавете киселото мляко към сместа.
Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и 2ванилии и го прибавете на два,три пъти към тестото.
Прибавете на порции разбитите белтъци,като разбърквате с лъжица.
Разстелете тестото върху правоъгълна или квадратна тава с постлана хартия за печене.
Изпечете платката в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.При мен за около 15минути.
Изпеченият блат оставете да се охлади и го разделете на две еднакви равни части.
Намажете едната част с крем от 3с.л.крем сирене ,3с.л.кисело мляко/или заквасена сметана/и кората на 1/2лимон или портокал.
Крем сирене може да се замени с Маскарпоне или сирене Рикота.
Платките са много нежни и меки и нямат нужда от напояване,но аз ги напоих много леко с 2ч.л. мед разтворен в 1ч.л.вода.
Върху крема поставете втората част от блата,леко оформете и притиснете.Ако е нужно изравнете краищата на сладкиша.
Намажете с останалото количество крем.Върху крема внимателно намажете с конфитюр по избор.Аз използвах конфитюр от малини.Загрейте на котлон половин бурканче конфитюр от кайсии с които,ще гланцирате плодовете за да не почернеят и за да се стегнат плодовете.При разрязването на сладкиша на порции плодовете,ще си останат стегнати.
Разтворете желатин по описаният начин на опаковката и го прибавете към конфитюра от кайсии.Оставете леко да се желира.
Нарежете на парченца плодове с каквито разполагате малини,ягоди,ябълка,портокал и др.
Намажете с четка плодовете с конфитюра от кайсии.Приберете сладкиша в хладилник за да се стегне и охлади.
Нарежете плодовата пита на квадратни или правоъгълни парченца и сервирайте в подходящи чинии.
Да ви е сладко!!!
За блата
100гр.меко масло
100гр.бяла захар
2с.л.кафява захар
2жълтъка
120гр.кисело мляко
130гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
2белтъка
За сиропиране
2ч.л.мед
1ч.л.вода
За крема
3с.л.крем сирене за мазане
/може да се замени с Маскарпоне или Рикота/
3с.л.кисело мляко/или заквасена сметана/
2с.л.пудра захар
кората на 1/2лимон
Плодове по избор
1/2бурканче конфитюр
1/2бурканче конфитюр от кайсии
1/2пакетче желатин
В купа разбийте белтъците с 3с.л.от бялата захар.
В купа разбийте мекото масло със останалото количество бяла захар и 3с.л.кафява захар.Прибавете жълтъците,като продължавате да разбивате до хомогенна маса.
Прибавете киселото мляко към сместа.
Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и 2ванилии и го прибавете на два,три пъти към тестото.
Прибавете на порции разбитите белтъци,като разбърквате с лъжица.
Разстелете тестото върху правоъгълна или квадратна тава с постлана хартия за печене.
Изпечете платката в нагряна фурна на 180градуса до зачервяване.При мен за около 15минути.
Изпеченият блат оставете да се охлади и го разделете на две еднакви равни части.
Намажете едната част с крем от 3с.л.крем сирене ,3с.л.кисело мляко/или заквасена сметана/и кората на 1/2лимон или портокал.
Крем сирене може да се замени с Маскарпоне или сирене Рикота.
Платките са много нежни и меки и нямат нужда от напояване,но аз ги напоих много леко с 2ч.л. мед разтворен в 1ч.л.вода.
Върху крема поставете втората част от блата,леко оформете и притиснете.Ако е нужно изравнете краищата на сладкиша.
Намажете с останалото количество крем.Върху крема внимателно намажете с конфитюр по избор.Аз използвах конфитюр от малини.Загрейте на котлон половин бурканче конфитюр от кайсии с които,ще гланцирате плодовете за да не почернеят и за да се стегнат плодовете.При разрязването на сладкиша на порции плодовете,ще си останат стегнати.
Разтворете желатин по описаният начин на опаковката и го прибавете към конфитюра от кайсии.Оставете леко да се желира.
Нарежете на парченца плодове с каквито разполагате малини,ягоди,ябълка,портокал и др.
Намажете с четка плодовете с конфитюра от кайсии.Приберете сладкиша в хладилник за да се стегне и охлади.
Нарежете плодовата пита на квадратни или правоъгълни парченца и сервирайте в подходящи чинии.
Да ви е сладко!!!
Прекрасно!Не съм правила, а отдавна искам да направя, все ми се вижда сложно, но тази рецепта ми допада!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Сонче.Сравнително бързо се приготвя,не е сложно а и се хареса на всички у дома.Ако обичаш плодови сладкиши,ще ти хареса със сигурност.Хубава вечер ти желая Сонче!
ИзтриванеТова няма как да остане без коментар. Направо ми потичат лигите...
ОтговорИзтриванеТолкова сладичко, сочно и вкусно изглежда. Браво, Танче, все така!
Благодаря ти Гери.Който си пада по плодовите сипопирани сладкиши,няма как да подмине плодова пита.Старая се да ограничавам десертите у дома и за това ли или пък,че много им хареса ама моите сладури я унищожиха за минутки.
ИзтриванеХубав ден Гери.
Танче,направила си любимият ми десерт:)Прекрасна пита!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Миленка.Радвам се,че и на теб ти е любимо десертче.Обожавам плодови сладкиши.
ИзтриванеХубава вечер ти желая Миленка!
Харесвам плодовите десерти. Питата ти е невероятно привлекателна, сочна !
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И аз много харесвам плодови десерти Тили.Наистина е много сочна,ароматна и апетитна питата.Е не я оставихме да се стегне както си трябва,ама както казват децата -Мамо давай давай няма да я караш на изложба :):):)
ИзтриванеХубав ден ти желая Тили!