ПРОДУКТИ
2белтъка/на стаена температура/
3с.л.захар
20мл.вода
80гр.захар
200мл.течна сладкарска сметана
100гр.захар
250/300гр.ягоди
2ч.л.агар-агар или желатин
1.В малка касеролка кипнете на котлон за секунди 20мл.вода с 80гр.захар без да разбърквате.Ако разполагате с готварски термометър премерете ,като температурата на сиропа трябва да 120градуса.Получава се захарен сироп с не напълно разтворена захар.Оставете касеролката на края на котлона за да не изстива сиропа докато приготвяте белтъците.
2.В купа започнете да разбивате белтъците,първоначално на ниска скорост,като добавите и 3с.л.захар.Щом белтъците се сгъстят добавете на тънка струйка захарният сироп,като продължават да разбивате.
3.В купа разбийте 200мл.течна сладкарска сметана с 100гр.захар.
4.Измийте и почистете около 250/300гр.пресни ягоди.Пасирайте ягодите.Необходима е една чаена чаша пюре от ягоди за крема и 1/2чаена чаша за декорация,като към пюрето за декорация прибавете и една супена лъжица захар.По желание може да прецедите пюрето за да отстраните семчиците,но аз предпочитам да не прецеждам пюрето.
Загрейте на котлон ягодовото пюре без да кипва.Разтворете в студена вода 2ч.л.агар-агар,загрейте го без да кипва и го прибавете към ягодовото пюре.Разбъркайте и оставете пюрето напълно да се охлади.Вместо агар-агар може да използвате желатин.Количеството желатин зависи от това с каква консистенция искате да направите крема.
5.Смесете с дървена лъжица ягодовото пюре със сметаната,като я добавяте на порции.
6.Към крема прибавете на порции и разбитите белтъци.
7.В подходящи коктейлни чаши или десертни прозрачни купички сипете по една супена лъжица от заделеното пюре за декорация.Нарежете по дължина няколко ягоди и ги поставете по ръбовете на чашите.Напълнете чашите с крем,полейте с ягодово пюре,поръсете с гриляж или печени бадеми а и шоколада,ще е чудесно допълнение.Приберете чашките в хладилник за да охладят и стегнат ииии да ви е сладко!
2белтъка/на стаена температура/
3с.л.захар
20мл.вода
80гр.захар
200мл.течна сладкарска сметана
100гр.захар
250/300гр.ягоди
2ч.л.агар-агар или желатин
1.В малка касеролка кипнете на котлон за секунди 20мл.вода с 80гр.захар без да разбърквате.Ако разполагате с готварски термометър премерете ,като температурата на сиропа трябва да 120градуса.Получава се захарен сироп с не напълно разтворена захар.Оставете касеролката на края на котлона за да не изстива сиропа докато приготвяте белтъците.
2.В купа започнете да разбивате белтъците,първоначално на ниска скорост,като добавите и 3с.л.захар.Щом белтъците се сгъстят добавете на тънка струйка захарният сироп,като продължават да разбивате.
3.В купа разбийте 200мл.течна сладкарска сметана с 100гр.захар.
4.Измийте и почистете около 250/300гр.пресни ягоди.Пасирайте ягодите.Необходима е една чаена чаша пюре от ягоди за крема и 1/2чаена чаша за декорация,като към пюрето за декорация прибавете и една супена лъжица захар.По желание може да прецедите пюрето за да отстраните семчиците,но аз предпочитам да не прецеждам пюрето.
Загрейте на котлон ягодовото пюре без да кипва.Разтворете в студена вода 2ч.л.агар-агар,загрейте го без да кипва и го прибавете към ягодовото пюре.Разбъркайте и оставете пюрето напълно да се охлади.Вместо агар-агар може да използвате желатин.Количеството желатин зависи от това с каква консистенция искате да направите крема.
5.Смесете с дървена лъжица ягодовото пюре със сметаната,като я добавяте на порции.
6.Към крема прибавете на порции и разбитите белтъци.
7.В подходящи коктейлни чаши или десертни прозрачни купички сипете по една супена лъжица от заделеното пюре за декорация.Нарежете по дължина няколко ягоди и ги поставете по ръбовете на чашите.Напълнете чашите с крем,полейте с ягодово пюре,поръсете с гриляж или печени бадеми а и шоколада,ще е чудесно допълнение.Приберете чашките в хладилник за да охладят и стегнат ииии да ви е сладко!
Чудесен десерт за празника!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянче!
ИзтриванеЯгодите са сред любимите ми плодове, обожавам ги и десертите с тях са винаги фини, цветни, много ароматни... Мусът изглежда страхотно, Танче! Аз ще си почакам търпеливо, докато им дойде сезона. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
О да ягодите и на мен са ми сред най-любимите плодове.Много цветни,ароматни и са чудесно допълнение към десерти.Малко ми стана тъжно,че съм такава невежа, но не е умишлено ...но някой път публикациите ми са със сезонни продукти,които се намират свободно и на нормална цена по магазините в Испания ,а за България си е още раничко за ягоди.Хубава вечер ти желая Светле!
ИзтриванеВ момента и в България има ягоди, но са вносни и вкусът ми е ужасен. Веднъж се прекарах да опитам, хем цената им бе по-висока, хем и не миришеха на ягоди, никакъв вкус нямаха. :( Като знам сезонните как ухаят... Затова предпочитам да си почакам. Пък дотогава ще набелязвам идейките, които ни показваш, Танче. :)
ИзтриванеХубав ден и много усмивки! :)
Оххх Светле успокоих се с тия ягоди,щом все пак има :):):)А кремчето е много леко и приятно и си заслужава да се приготви с хубави,ухаещи и сладки ягодки.Поздрави и хубав ден Светле!:):):)
ИзтриванеСъс сигурност ще ни е сладко, но може би и малко трудно - звучи ми малко сложна процедурата по изпълнението на този чудесен десерт.
ОтговорИзтриванеНо твоят изглежда супер, Танче!
Светъл празник и хубава вечер!
Благодаря Гери.Не е толкова трудно за изпълнение кремчето:)Муса всъщност го приготвих с идеята да го разделя и да приготвя една страхотна тортичка с шоколадов блат без брашно и каквото остане от кремчето да го декорирам в чашки ама...си имам едни дяволчета в къщи,които са "действали" с по една виличка посред нощите.Да се смее ли човек,да реве ли :):):)къде рязали,къде с виличките направо..е та не можах даже да снимам и едно читаво парченце от тортичката.Кремчетата оцеляха,защото не са ги видели в хладилника.Хубава вечер и на теб Гери!
Изтриване