ПРОДУКТИ
950гр.брашно
1,5ч.ч.вода
20гр.мая за хляб
3ч.л.сол
1жълтък
5с.л.с калпаче кисело мляко
2/3ч.л.мед
1/2ч.ч.бира
3с.л.олио
олио за намазване
брашно за доомесване и разточване
1жълтък за намазване
В купа поставете 950гр.брашно,направете кладенче и в него сипете маята,предварително разтворена в чаша хладка вода,солта,меда,жълтъка,млякото,бирата,3с.л.олио и останалото количество вода.
Замесете меко и гладко тесто,намажете го с няколко капки олио/около 1/3 кафена лъжичка,завийте го с чиста кърпа и го оставете да удвои обема си за около 50 минути.
Премесете тестото.
Оформянето на пита
Откъснете част от тестото,която ще ви потрябва за среда на питата.
Останалото тесто разточете на правоъгълна кора,нарежете я на ленти,без да разрязвате краищата,както е показано на показната снимка.Намажете с олио,завийте на руло и
прехвърлете внимателно рулото в обла тава с постлана хартия за печене и оформете на венец.
По средата поставете тестото,което отделихте.
Оставете питата да удвои обема си за около час.Намажете я с разбит жълтък с няколко капки прясно мляко.Много леко набучете с вилица средата,колкото да се образуват малки дупчици за декорация.Поръсете леко с галета по ръба ,където се съединяват двете части.
Изпечете питата в нагряна фурна на 200градуса за около 35/40минути или до зачервяване.
Оформяне на франзели
Разделете тестото на равни части.Всяка част разточете върху набрашнен плод на правоъгълна кора.
Завийте кората по дължина на руло и оформете краищата.
Прехвърлете франзелите в тава,с постлана хартия за печене или във форми за приготвяне на франзели.
Оставете франзелите да удвоят обема си,направете разрези и ги намажете с разбит белтък.
Поръсете франзелите леко с брашно.Изпечете ги в нагряна фурна на 200градуса за около 15минути или до зачервяване.
Тестото е подходящо и за направата на солени кифлички или сиренки.
Да ви е сладко!
Хлебното тесто с бира ми е едно от любимите. Много красиви неща си направила, Танче и вкусни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНеустоими са просто тези топли хлебчета!
ОтговорИзтриванеЛеле, Таничка, от кое по-напред да си взема, тук ухае невероятно, така уютно... Прелестни са, Танче много красиви! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е питата Танче и франзелките и кифличките ,всичко е прекрасно както винаги при теб!
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Благодаря за комлиментите Здравче,Траянче,Катенце и Снежи :).Хубав уикенд ви желая момичета!
ОтговорИзтриванеМного красива пита, изкушаващи хлебчета и сиренки, Таня -
ОтговорИзтриванетестото ти е страхотно, изпълнението - чудесно!
Поздравления и хубав уикенд, Диана
Благодаря за комплиментите,Дианче.Тестото е наистина страхотно, имах опасения,да не мирише прекалено на бира,но при дегустацията на готовите хлябове се уверих,че са със страхотен вкус.Поздрави и хубав уикенд ти желая!
ИзтриванеСлед розичките, които вече няколко пъти правя, сега и тези изделия си набелзвам! Най-много ме впечатли питката и в скоро време, ако го намеря, ще се пробвам. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеите и нагледните снимки, Танче! :)
Слънчеви почивни дни! :)
Не съм правила тесто с бира. Ще опитам. Но съм впечатлена най-вече от питката. Интересно оформление!
ОтговорИзтриванеТанче, прегръдки и успешни почивни дни!
Питката е много хубава. Браво!
ОтговорИзтриванеИскам само да попитам 3 супени лъжици сол не е ли много на 1 кг. брашно?
Да 3 супени лъжици са прекалено много,благодаря ви,веднага поправям на чаени лъжици.
ИзтриванеНаправих я. Стана страхотна.
Изтриванеhttps://app.younited.com/?shareObject=f8a5c002-3e10-e916-c1c2-c716aa651532
Благодаря Ви за хубавата рецепта!
Браво,наистина е станала страхотна!
Изтриване