.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 26 септември 2013 г.

Пита Слънчоглед,франзели и сиренки


ПРОДУКТИ
950гр.брашно
1,5ч.ч.вода
20гр.мая за хляб
3ч.л.сол
1жълтък
5с.л.с калпаче кисело мляко
2/3ч.л.мед
1/2ч.ч.бира
3с.л.олио
олио за намазване
брашно за доомесване и разточване
1жълтък за намазване

 В купа поставете 950гр.брашно,направете кладенче и в него сипете маята,предварително разтворена в чаша хладка вода,солта,меда,жълтъка,млякото,бирата,3с.л.олио и останалото количество вода.


Замесете меко и гладко тесто,намажете го с няколко капки олио/около 1/3 кафена лъжичка,завийте го с чиста кърпа и го оставете да удвои обема си за около 50 минути.
Премесете тестото.

   Оформянето на пита
Откъснете част от тестото,която ще ви потрябва за среда на питата.
Останалото тесто разточете на правоъгълна кора,нарежете я на ленти,без да разрязвате краищата,както е показано на показната снимка.Намажете с олио,завийте на руло и
прехвърлете внимателно рулото в обла тава с постлана хартия за печене и оформете на венец.
По средата поставете тестото,което отделихте.
Оставете питата да удвои обема си за около час.Намажете я с разбит жълтък с няколко капки прясно мляко.Много леко набучете с вилица средата,колкото да се образуват малки дупчици за декорация.Поръсете леко с галета по ръба ,където се съединяват двете части.
Изпечете питата в нагряна фурна на 200градуса за около 35/40минути или до зачервяване.


Оформяне на франзели
Разделете тестото на равни части.Всяка част разточете върху набрашнен плод на правоъгълна кора.
Завийте кората по дължина на руло и оформете краищата.

 
Прехвърлете франзелите в тава,с постлана хартия за печене или във форми за приготвяне на франзели.

Оставете франзелите да удвоят обема си,направете разрези и ги намажете с разбит белтък.

Поръсете франзелите леко с брашно.Изпечете ги в нагряна фурна на 200градуса за около 15минути или до зачервяване.



Тестото е подходящо и за направата на солени кифлички или сиренки.
Да ви е сладко!

13 коментара:

  1. Хлебното тесто с бира ми е едно от любимите. Много красиви неща си направила, Танче и вкусни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Неустоими са просто тези топли хлебчета!

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, Таничка, от кое по-напред да си взема, тук ухае невероятно, така уютно... Прелестни са, Танче много красиви! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна е питата Танче и франзелките и кифличките ,всичко е прекрасно както винаги при теб!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за комлиментите Здравче,Траянче,Катенце и Снежи :).Хубав уикенд ви желая момичета!

    ОтговорИзтриване
  6. Много красива пита, изкушаващи хлебчета и сиренки, Таня -
    тестото ти е страхотно, изпълнението - чудесно!
    Поздравления и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите,Дианче.Тестото е наистина страхотно, имах опасения,да не мирише прекалено на бира,но при дегустацията на готовите хлябове се уверих,че са със страхотен вкус.Поздрави и хубав уикенд ти желая!

      Изтриване
  7. След розичките, които вече няколко пъти правя, сега и тези изделия си набелзвам! Най-много ме впечатли питката и в скоро време, ако го намеря, ще се пробвам. :)
    Благодаря за идеите и нагледните снимки, Танче! :)
    Слънчеви почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Не съм правила тесто с бира. Ще опитам. Но съм впечатлена най-вече от питката. Интересно оформление!
    Танче, прегръдки и успешни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Питката е много хубава. Браво!
    Искам само да попитам 3 супени лъжици сол не е ли много на 1 кг. брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да 3 супени лъжици са прекалено много,благодаря ви,веднага поправям на чаени лъжици.

      Изтриване
    2. Направих я. Стана страхотна.
      https://app.younited.com/?shareObject=f8a5c002-3e10-e916-c1c2-c716aa651532
      Благодаря Ви за хубавата рецепта!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...