.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 12 август 2013 г.

Мерлуза с доматен сос,ябълка и зеленчуци и картофена салата със сьомга

Мерлуза с доматен сос,кисела ябълка,джинджифил,чесън и зеленчуци.Първоначално идеята ми беше да приготвя рибата със сос от пиперково пюре.Купих си няколко бурканчета с пюре от червени чушки, с много ниска цена и с много идеи за употреба от моя страна.Замечтах се как няма да пека и да меля червен  пипер за лютеница :) Чета на етикета мармалад от чушки без да предполагам,че наистина си е сладко от чушки.И така прибрах се у дома с прясна мерлуза и сьомга и солидно количество сладко от чушки.Добре че го опитах предварително и ..може да си представите изненадата ми.Ако в близките дни изскоча с публикация с някой десерт със сладко от червени  пиперки да не се изненадвате :)
A салатката е с картофи,тученица,маслини,лук,царевица,настърган пармезан и сусам.С дресинг от зехтин,балсамов оцет и малко лимонов сок.
ПРОДУКТИ
За Мерлузата
около 600гр.Мерлуза нарязана на шайби
/рибата може да се замени и с друга по ваш избор/
сол,смлян черен пипер
брашно
олио
За соса
100мл.доматено пюре
100мл.рибен бульон
1зелена пиперка
1малка глава лук
1морков
1,2скилидки чесън
1малка кисела зелена ябълка
пресен джинджифил/или сух/
магданоз
сол,млян черен пипер
Почистете и измийте рибата нарежете я на шайби.Посолете всяка шайба със сол и прясно смлян черен пипер.От главата и перките си направете вкусен рибен бульон,които ще ви трябва за соса.
Оваляйте рибата в брашно и я изпържете.Отделете изпържената риба в чиния.
В тиган с 2с.л.олио задушете един по един зеленчуците.Чесъна на цели скилидки,нарязаният лук,пиперката нарязана на лентички,джинджифила на тънки лентички/ако не разполагате с пресен заменете го със сух/,моркова половината на лентички другата половина  на кръгчета. Нарежете една малка кисела ябълка на малки кубчета и я прибавете към зеленчуците.
Задушете за около 3,4минути ако е нужно добавете малко мазнина.
Към задушените зеленчуци прибавете около100мл.доматено пюре и около 100мл.прецеден рибен бульон.Разбъркайте ястието и оставете да покъкри за около 2минути или до сгъстяване на соса.Посолете със сол и черен пипер.
Към соса прибавете рибата,разбъркайте леко като внимавате да не разкъсате рибата.
Отстранете ястието от огъня и сервирайте рибата в подходящи чинии с картофена салата.
За салатата
около 800гр.картофи
150гр.сьомга
шепа тученица
1/2глава лук
шепа маслини
и царевица
настърган пармезан
сусам

За дресинга
5с.л.зехтин
2с.л.балсамов оцет
лимонов сок
Сварете около 800гр.картофи.Оставете картофите да се охладят и ги поставете в купа.Към картофите прибавете нарязаният на полумесеци лук,маслини без костилки,тученица,царевица,рибата на кубчета/предварително изпържена или приготвена на пара/.
Поръсете салатата с настърган пармезан и сусам.
Сервирайте салатата с дресинг от зехтин,балсамов оцет и сока на половин лимон.
Повече информация какво е тученица и за полезните вещества които съдържа този бурен ще намерите тук.
Да ви е сладко!


6 коментара:

  1. Танче, много апетитно предложение! Отдавна не съм яла мерлуза, навремето много я имаше. Сосчето е много апетитно, както и салатката.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Инче.Много я харесваме тази рибка,с прилична цена е а и няма много кости.Приятна вечер и на теб Инче!

      Изтриване
  2. Чудих се от къде ми ухае така апетитно...,а то къде било:))Прекрасно предложение,Танче!Мерлуза до сега не съм приготвяла,то и тученица не съм включвала в салатите....много нови неща за мен!Поздравления и скоро очаквай да се похваля с прилагането на новостите:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Миленка.И аз до скоро не бях чувала за този бурен ама покрай кулинарните групи и аз взех да го използвам.Опитай го много е приятна на вкус тученицата леко киселка.Поздрави Миленка,желая ти спокойна вечер!

      Изтриване
  3. В експериментите с риба и морски съм много скарана, но това определено ми звучи интересно. И вкусно, Танче :) Хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз обожавам всичко морско.Ще ми се да опитам много морски вкусотии ама пустия семеен бюджет не позволява :)Хубава вечер ти желая Снежи!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...