ПРОДУКТИ
140гр.масло
160гр.захар
4яйца
кората на половин портокал
40мл.портокалов сок
350гр.брашно
1бакпулвер
200гр.сладкарска течна сметана
2белтъка
140гр.захар
100гр.стафиди
50мл.уиски/или друг алкохол/ за накисване на стафидите
Накиснете стафидите в 50мл.алкохол.
В купа разбийте 2белтъка с 140гр.захар.
В друга купа разбийте с миксер 140гр.меко масло с 160гр.захар.Към маслената смес прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате с миксера.
Към тестото прибавете настъргана кора на половин портокал и 40мл.прясно изцеден портокалов сок.
Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го прибавете на 2,3пъти към тестото.
Разбъркайте с дървена лъжица ,до хомогенна маса.Тестото се получава гъсто,но ще се разреди от добавянето на сметана и разбити белтъци.
Към тестото прибавете 200мл.течна сладкарска сметана.Отново разбъркайте с дървена лъжица до хомогенна маса.
Към тестото прибавете на 2,3пъти, разбитите на сняг белтъци.Разбърквайте леко с дървена лъжица за да остане пухкава сместа.
Намажете с масло обла форма за кекс с дупка по средата.
Пресипете сместа във формата.Прецедете стафидите за да отстраните алкохола и ги оваляйте в брашно.
Поръсете стафидите върху кесовата смес.
Изпечете кекса в нагряна фурна на 180градуса за около 50минути.Малко преди да изтече времето за печене около 40/45-тата минута си извадете кекса и си направете проверка с клечка за зъби.Кекса задължително се напуква при печенето.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади и го обърнете в подходяща обла чиния за сервиране.Поръсете кекса обилно с пудра захар.
Поднесете кекса охладен на стаена температура и нарязан на парченца.
Да ви е сладко!
140гр.масло
160гр.захар
4яйца
кората на половин портокал
40мл.портокалов сок
350гр.брашно
1бакпулвер
200гр.сладкарска течна сметана
2белтъка
140гр.захар
100гр.стафиди
50мл.уиски/или друг алкохол/ за накисване на стафидите
Накиснете стафидите в 50мл.алкохол.
В купа разбийте 2белтъка с 140гр.захар.
В друга купа разбийте с миксер 140гр.меко масло с 160гр.захар.Към маслената смес прибавете едно по едно яйцата,като продължавате да разбивате с миксера.
Към тестото прибавете настъргана кора на половин портокал и 40мл.прясно изцеден портокалов сок.
Пресейте брашното,размесете го с бакпулвера и го прибавете на 2,3пъти към тестото.
Разбъркайте с дървена лъжица ,до хомогенна маса.Тестото се получава гъсто,но ще се разреди от добавянето на сметана и разбити белтъци.
Към тестото прибавете 200мл.течна сладкарска сметана.Отново разбъркайте с дървена лъжица до хомогенна маса.
Към тестото прибавете на 2,3пъти, разбитите на сняг белтъци.Разбърквайте леко с дървена лъжица за да остане пухкава сместа.
Намажете с масло обла форма за кекс с дупка по средата.
Пресипете сместа във формата.Прецедете стафидите за да отстраните алкохола и ги оваляйте в брашно.
Поръсете стафидите върху кесовата смес.
Изпечете кекса в нагряна фурна на 180градуса за около 50минути.Малко преди да изтече времето за печене около 40/45-тата минута си извадете кекса и си направете проверка с клечка за зъби.Кекса задължително се напуква при печенето.
След изпичане оставете сладкиша да се охлади и го обърнете в подходяща обла чиния за сервиране.Поръсете кекса обилно с пудра захар.
Поднесете кекса охладен на стаена температура и нарязан на парченца.
Да ви е сладко!
Красивый получился кекс!
ОтговорИзтриванеОх, Таня, кекс мога да хапвам винаги, а като този с портокаловите корички просто не мога да изпусна! Благодаря за почерпката :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Няма как да подмина... Цитрусовият аромат е любимият ми за сладкиши, така че... Ще те лиша от едно парченце, Танче. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Прекрасен е!
ОтговорИзтриванеПрекрасен :)
ОтговорИзтриванеЕй този кекс ми е любим ... аз му слагам и орехови ядки Танче :)
Прегръщам те и ти благодаря че ми напомни, че скоро не съм го правила!
Чуден е, Таничка, чуден! Представям си аромата, а колко е пухкав само! Невероятен е, взимам парченце!
ОтговорИзтриванеРазкошен кекс, Таня,
ОтговорИзтриванезвучи и изглежда страхотно - богат на вкус, аромат и нежен цвят.
Благодаря за чудесната идея, поздрави и усмихнат ден, Диана