ПРОДУКТИ
За тестото
за закваската
40мл.хладко прясно мляко
1ч.л.мед
15/20гр.мая за хляб
7,8с.л.брашно
640гр.брашно
2,5чаени лъжици сол
3ч.л.захар
3яйца
250мл.хладко прясно мляко
около20гр.брашно за доомесване
1жълтък за намазване
орехови ядки
Направете закваската,като в купичка разтворите маята в 40мл.прясно мляко.Добавете 1ч.л.мед и брашно/около 7,8с.л./,колкото да се получи гъста кашичка без бучки.
Завийте купичката с чиста кърпа и я приберете на топло за около 15/20минути докато удвои обема си.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,закваската,яйцата и една чаена чаша хладко прясно мляко.
Замесете меко и гладко тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.
Направете тестото на топка и го намажете с 1/2ч.л.олио.
Завийте тестото с чиста кърпа и го приберете на топло за около 40/50минути.
Премесете тестото и го разделете на малки равни части с големина,колкото малка ябълка.
Оформете всяка част на топчета,подредете ги на работният си плот и завийте с стреч фолио или кърпа за да не хващат коричка.
Оформяне на питка тиква
Вземете в ръце едно топче и с ножица направете 5 малки разреза.Оформете листенцата,като 5лиснo цвете.При втасването на питките разрезите се разливат и не са толкова изразени,както първоначално ,оформените листенца се отпускат и се получават питки във форма на тиква.Как се оформят,може да видите стъпка по стъпка на снимката по-долу.
.
По същият начин оформете и останалите топчета тесто.
Подредете питките в тави на разстояние една от друга.По средата на всяка питка набучете по половинка орехова ядка.Оставете питките да удвоят обема си за около 40/50минути.
Намажете питките с разбит с 1ч.л.прясно мляко жълтък.
Изпечете питките в нагряна фурна на 190градуса,при мен за около 20мнути.
От същото тесто може да си приготвите и по голяма пита във формата на тиква.
Да ви е сладко!
За тестото
за закваската
40мл.хладко прясно мляко
1ч.л.мед
15/20гр.мая за хляб
7,8с.л.брашно
640гр.брашно
2,5чаени лъжици сол
3ч.л.захар
3яйца
250мл.хладко прясно мляко
около20гр.брашно за доомесване
1жълтък за намазване
орехови ядки
Направете закваската,като в купичка разтворите маята в 40мл.прясно мляко.Добавете 1ч.л.мед и брашно/около 7,8с.л./,колкото да се получи гъста кашичка без бучки.
Завийте купичката с чиста кърпа и я приберете на топло за около 15/20минути докато удвои обема си.
В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете солта,захарта,закваската,яйцата и една чаена чаша хладко прясно мляко.
Замесете меко и гладко тесто,ако е нужно добавете още малко брашно.
Направете тестото на топка и го намажете с 1/2ч.л.олио.
Завийте тестото с чиста кърпа и го приберете на топло за около 40/50минути.
Премесете тестото и го разделете на малки равни части с големина,колкото малка ябълка.
Оформете всяка част на топчета,подредете ги на работният си плот и завийте с стреч фолио или кърпа за да не хващат коричка.
Оформяне на питка тиква
Вземете в ръце едно топче и с ножица направете 5 малки разреза.Оформете листенцата,като 5лиснo цвете.При втасването на питките разрезите се разливат и не са толкова изразени,както първоначално ,оформените листенца се отпускат и се получават питки във форма на тиква.Как се оформят,може да видите стъпка по стъпка на снимката по-долу.
.
По същият начин оформете и останалите топчета тесто.
Подредете питките в тави на разстояние една от друга.По средата на всяка питка набучете по половинка орехова ядка.Оставете питките да удвоят обема си за около 40/50минути.
Намажете питките с разбит с 1ч.л.прясно мляко жълтък.
Изпечете питките в нагряна фурна на 190градуса,при мен за около 20мнути.
От същото тесто може да си приготвите и по голяма пита във формата на тиква.
Да ви е сладко!
Много много оригинални и красиви! :) Грабнаха ми окото и ще се правят, няма начин! :)
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни, Танче! :)
Мерси за комплиментите.:) :) :)Направи ги Светле,много са вкусни ,а и начина на оформяне допадна много на децата.Хубав уикенд ти желая Светле!
ИзтриванеБраво, много са оригинални! Синът ми току-що ги видя и си поръча същите :)
ОтговорИзтриванеЧудесна идея за Хелоуин!
Благодаря,Мария.Наистина са много оригинални.И аз имам поръчка да ги направя отново за Хелоуин.:) На децата много им допаднаха както на вкус,така и визуално.Хубав уикенд ти желая!
ИзтриванеПрекрасни и много идейни питки!Благодаря ти за чудесното предложение,Танче!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ти допадат питките Миленка, благодаря ти за комплиментите.Хубав уикенд ти желая!
ИзтриванеТанче, ама те са просто върховни! И съвсем за сезона на тиквите :) Че ще опитам да ги направя, това е сигурно, пък дали ще станат точно тикви ... Страхотно предложение! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Албенче.Точно за сезона са си наистина.Направи ги,ще ти харесат.Обзело ме е едно предхелуинско настроение.:) по -зле съм от малко дете,чакам с нетърпение хелуин,ако ме вземат и мене децата за бонбони,тръгвам без да се замислям.Хубав уикенд ти желая!
ИзтриванеМного красиви,а сигурно и много вкусни.Ще ги направя,няма как.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за комплимента.За вкуса гарантирам,много са ароматни и вкусни.
ИзтриванеМного красиви и подходящи за сезона питки! Много ми допада идеята, още във ФБ като ги видях останах очарована! Комплименти, Танче и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за комлиментите,Катенце.Много се радвам,че ти допада идеята.Хубава нова седмица ти желая !
ИзтриванеМного ми харесаха как изглеждат, въпреки,че не празнувам хелоуин :) Имам замесено тесто,веднага ще пробвам!
ОтговорИзтриванеХвърлила съм им око на тези питки.:)
ОтговорИзтриванеНаправила си ги чудесни,Танче!
Ще ползвам твоята рецепта,благодаря!
Поздрави!
Mnogo sa krasivi i sigurno shte gi napravia, iskam samo da potvardia kolichestvoto na solta- 2,5 chaeni lujichki sol se slagat, za da badat pitkite soleni li?
ОтговорИзтриванеДа, количеството сол е 2и половина чаени лъжици сол.Получава се солено тесто,което сладни много приятно от добавената захар.
Изтриване