Нежен и крехък сладкиш с моркови,орехи и ябълки и с аромат на канела.Ако сте скептично настроени към морковите,като добавка към сладкиши,мога да ви уверя,че с моркови се приготвят страхотни, вкусни,сочни и крехки сладкиши.А с добавка и на орехи ,канела и ябълки се получава страхотна комбинация.У дома само като спомена,че ще приготвям нещо сладичко с моркови и получавам широки усмивки и нетърпеливи въпроси -готов ли е вече сладкиша.Споделям рецептата за сладкиша с моркови,които се излапа за минути у дома.
ПРОДУКТИ
125гр.меко масло
3яйца
220гр.захар
125гр.кисело мляко
1ч.л.бакпулвер
120гр.моркови
70гр.стафиди
30мл.бренди,ром
200гр.ябълки
120гр.орехи
1ванилия
140гр.брашно
щипка канела
Накиснете в бренди,ром или друг алкохол стафидите.
В купа разбийте белтъците с част от захарта около 80гр.
В друга купа разбийте меко масло с останалата захар.
Прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате с миксер.
Към сместа прибавете киселото мляко с разтворена чаена лъжичка бакпулвер.
Настържете на едро ренде обелените и почистени ябълка и морков, и ги добавете към тестото,като разбърквате с дървена лъжица.
Прибавете накиснатите и изцедени от алкохола стафиди.
Пресейте брашното,и към него добавете канелата,ванилията и смлените орехи.
Към тестото прибавяйте на 2,3пъти сухата смес/с брашното/,като я редувате с разбитите на сняг белтъци.
Прехвърлете кексовата смес в малка обла тава или форма с диаметър около 22см.,намазана с масло или постлана с хартия за печене.Поръсете сладкиша с филирани бадеми или орехи.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180гр. за около 30/35минути.
След изтичане на 30минути от печенето, си направете проверка по познатият начин с клечка за зъби.***Аз си изпекох кейка в керамичен съд,като времето за изпичане на кейка ми отне 35минути.
Оставете кейка да се охлади и го поръсете обилно с пудра захар.
Кейкът е вкусен както и леко топъл,така и охладен на стаена температура.
Да ви е сладко!
Други предложения с моркови:
*Кейк с моркови,лешници и белтъчно-карамелена глазура
*Кейк с орехи,канела и моркови
Други предложения с ябълки:
*Венец с ябълков пълнеж
* Тарт с лимонов крем,ябълки,орехи и меренге
ПРОДУКТИ
125гр.меко масло
3яйца
220гр.захар
125гр.кисело мляко
1ч.л.бакпулвер
120гр.моркови
70гр.стафиди
30мл.бренди,ром
200гр.ябълки
120гр.орехи
1ванилия
140гр.брашно
щипка канела
Накиснете в бренди,ром или друг алкохол стафидите.
В купа разбийте белтъците с част от захарта около 80гр.
В друга купа разбийте меко масло с останалата захар.
Прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате с миксер.
Към сместа прибавете киселото мляко с разтворена чаена лъжичка бакпулвер.
Настържете на едро ренде обелените и почистени ябълка и морков, и ги добавете към тестото,като разбърквате с дървена лъжица.
Прибавете накиснатите и изцедени от алкохола стафиди.
Пресейте брашното,и към него добавете канелата,ванилията и смлените орехи.
Към тестото прибавяйте на 2,3пъти сухата смес/с брашното/,като я редувате с разбитите на сняг белтъци.
Прехвърлете кексовата смес в малка обла тава или форма с диаметър около 22см.,намазана с масло или постлана с хартия за печене.Поръсете сладкиша с филирани бадеми или орехи.
Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180гр. за около 30/35минути.
След изтичане на 30минути от печенето, си направете проверка по познатият начин с клечка за зъби.***Аз си изпекох кейка в керамичен съд,като времето за изпичане на кейка ми отне 35минути.
Оставете кейка да се охлади и го поръсете обилно с пудра захар.
Кейкът е вкусен както и леко топъл,така и охладен на стаена температура.
Да ви е сладко!
*Кейк с моркови,лешници и белтъчно-карамелена глазура
*Кейк с орехи,канела и моркови
Други предложения с ябълки:
*Венец с ябълков пълнеж
* Тарт с лимонов крем,ябълки,орехи и меренге
Танчеее .... много е красиво при теб :) и апетитно :)
ОтговорИзтриванеТова ще е следващия кекс който ще направя ... че още не съм пробвала с моркови :(
Поздрави и хубав октомврийски понеделник !
Благодаря,Дани!Опитай го,ще ти хареса.У дома често приготвям сладкиши с моркови и ни допадат много.Поздрави и хубава седмица ти желая!
ИзтриванеUm bolo lindo e com um interior super delicioso.
ОтговорИзтриванеGostei muito
boa semana
bjs
Благодаря за комплиментите,São.Хубава седмица ти желая!
ИзтриванеЧудесен е, Танче! Много обичам сладкиши с ябълки! А сладкиш с моркови съм правила, само че със сладко от моркови. :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Мерси,Светле.И на мен ми допадат сладкиши с ябълки.Със сурови моркови също стават много вкусни сладкиши.Вица за зайчето е мит :) :) :) супер са си и сладкишите и тортите с моркови.Хубава седмица ти желая Светле!
ИзтриванеТанче, много ароматен, вкусен и нежен кейк си ни поднесла, мила! А от снимките ми стана толкова уютно! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеМерси,Катенце.Прегръщам те и аз бонбонче! :)
ИзтриванеТаничка, този път няма да те хваля, ами направо си открадвам парченце и бягам да си хапна на спокойствие... :)
ОтговорИзтриванеЧудесен десерт отново. Поздрави и хубава вечер! :)
Черпя те с парченце,Гери.Радвам се,че ти допада.Поздрави и успешна седмица ти желая миличка!
ИзтриванеЕх, че сочен и пухкав! Чудесен е станал!
ОтговорИзтриванеМерси,Траянче!
ИзтриванеРазкошен е, Танче
ОтговорИзтриванеизглежда събрал всички есенни аромати, много вкус и топъл цвят.
Благодаря за чудесната рецепта, сърдечни поздрави и усмивки, Диана
Благодаря,Дианче!Радвам се,че ти допада моето есенно сладичко предложение.Сърдечни поздрави и хубав ден ти желая!
ИзтриванеЗдравейте, за съжаление моят кейк не стана, защото в рецептата ви количеството брашно е сбъркано - твърде малко е, и кейкът стана глетав и по средата е по-скоро като пюре от ябълки и моркови. Ревизирайте си брашното, според мен двойно количество му трябва.
ОтговорИзтриванеЛора,често приготвям този кекс по описаната рецепта и винаги е сполучлив, много вкусен,сочен но не и глетав,с една и съща консистенция след изпичане.Количеството брашно не е объркано/ 140гр.брашно/.
Изтриване