ПРОДУКТИ
За тестото
340/350гр.брашно
1и1/2ч.л.захар
200мл.прясно мляко
15гр.мая
1яйце
орехи
2с.л.меко масло
За плънката
2/3бр.ябълки
1/3ч.ч.кафява захар
2с.л.масло
1/4ч.ч.вода
канела
сока на 1/2лимон
кората на 1/4лимон
За глазура
1/2ч.ч.пудра захар
прясно мляко
Разтворете маята в 200мл.хладко прясно мляко.
В купа пресейте 340гр. брашното,направете кладенче и в него сипете захарта,солта,яйцето и маслото.
Прибавете и разтворената в млякото мая.
Замесете меко и гладко тесто,като прибавяте постепенно допълнително количество брашно,ако е необходимо.
Намажете тестото с разтопено масло,поставете го в купа и я завийте с чиста кърпа.Приберете на топло тестото за около час,час и тридесет минути.
Плънка
Направете си плънката,като измиете ,обелите и нарежете 3ябълки на малки парченца.
В тефлонов тиган сложете
1/3ч.ч.кафява захар и 2с.л.масло.Загрейте докато маслото се разтопи.Добавете ябълките нарязани на парченца и водата,като разбърквайте периодично,
добавете канела на вкус, сока на половин лимон и лимонова кора.Към плънката по желание прибавете шепа орехи смлени на едро.Плънката е готова след като изври водата и плънката се сгъсти.Оставете плънката да се охлади.
Разточете тестото без да го премесвате на правоъгълна кора. Разпределете плънката по кората.Навийте на руло,отрежете краищата на рулото за да станат равни парченца.Нарежете рулото на 7/8бр.малки рула с големина около4см.
Подредете нарязаните рулца с разреза надолу в малка тавичка или форма с отделящо се дъно постлана с хартия за печене.Броя на рулцата може да са 7 или 8бр.Подредете ги така,че да остане дупка по средата.
Оставете венеца да почине за около 30/40минути.Намажете го с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и го изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.
Оставете го да се охлади и го поръсете с пудра захар или го полейте с глазура.
Поставете метална малка купичка на котлон.В купичката сложете около 1/2ч.ч.пудра захар прибавяйте капка по капка прясно мляко до получаване на кашичка със силно матиран бял цвят.Ако стане прекалено прозрачна захарната глазура прибавете пудра захар,като разбърквате постоянно.С получената още топла глазура декорирайте венеца.
Да ви е сладко! Рецептата е адаптирана от Cake Dushess
За тестото
340/350гр.брашно
1и1/2ч.л.захар
200мл.прясно мляко
15гр.мая
1яйце
орехи
2с.л.меко масло
За плънката
2/3бр.ябълки
1/3ч.ч.кафява захар
2с.л.масло
1/4ч.ч.вода
канела
сока на 1/2лимон
кората на 1/4лимон
За глазура
1/2ч.ч.пудра захар
прясно мляко
Разтворете маята в 200мл.хладко прясно мляко.
В купа пресейте 340гр. брашното,направете кладенче и в него сипете захарта,солта,яйцето и маслото.
Прибавете и разтворената в млякото мая.
Замесете меко и гладко тесто,като прибавяте постепенно допълнително количество брашно,ако е необходимо.
Намажете тестото с разтопено масло,поставете го в купа и я завийте с чиста кърпа.Приберете на топло тестото за около час,час и тридесет минути.
Плънка
Направете си плънката,като измиете ,обелите и нарежете 3ябълки на малки парченца.
В тефлонов тиган сложете
1/3ч.ч.кафява захар и 2с.л.масло.Загрейте докато маслото се разтопи.Добавете ябълките нарязани на парченца и водата,като разбърквайте периодично,
добавете канела на вкус, сока на половин лимон и лимонова кора.Към плънката по желание прибавете шепа орехи смлени на едро.Плънката е готова след като изври водата и плънката се сгъсти.Оставете плънката да се охлади.
Разточете тестото без да го премесвате на правоъгълна кора. Разпределете плънката по кората.Навийте на руло,отрежете краищата на рулото за да станат равни парченца.Нарежете рулото на 7/8бр.малки рула с големина около4см.
Подредете нарязаните рулца с разреза надолу в малка тавичка или форма с отделящо се дъно постлана с хартия за печене.Броя на рулцата може да са 7 или 8бр.Подредете ги така,че да остане дупка по средата.
Оставете венеца да почине за около 30/40минути.Намажете го с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък и го изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около 30минути.
Оставете го да се охлади и го поръсете с пудра захар или го полейте с глазура.
Поставете метална малка купичка на котлон.В купичката сложете около 1/2ч.ч.пудра захар прибавяйте капка по капка прясно мляко до получаване на кашичка със силно матиран бял цвят.Ако стане прекалено прозрачна захарната глазура прибавете пудра захар,като разбърквате постоянно.С получената още топла глазура декорирайте венеца.
Да ви е сладко! Рецептата е адаптирана от Cake Dushess
Олеее , Танче много е красиво ! Браво ! Чудесна рецепта !
ОтговорИзтриванеПрегръдки ! Хубава вечер , мила !
Благодаря Ванче.Радвам се,че ти хареса венеца и рецептата е много хубава и подходяща за предстоящите празници.Хубава вечер ти желая Ванюшка!
ИзтриванеЧудесен венец, Танче! Плънката много ми харесва, тъй като много обичам ябълкови сладкиши.
ОтговорИзтриванеУсмихната вечер ти желая :)
Благодаря Инче.Радвам се ,че ти харесва венчето.А плъката с ябълки е страхотна,даже съжалявах защо сложих и орехи на следващото приготвяне никакви орехи ябълките са прекрасна плънка.Топла и уютна вечер ти желая Инче!
ИзтриванеМного е красив, Таня,
ОтговорИзтриванеа в допълнение и много ароматен -
обожавам орехи, ябълки, канела ...
Чудесна рецепта и страхотно изпълнение,
поздрави и усмихнати пролетни дни, Диана
Благодаря Дианче.Много е ароматна наистина а и със страхотна плънка.Малко ми напомни,уханието на домашно приготвени козунаци.Поздрави и прекрасен ден ти желая!
ИзтриванеМного красива и вкусна идея споделяш, Танче! Правя си списък за Великден и този венец го вписвам веднага. С благодарности и пожелание за хубав ден ти казвам чао (за сега):)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Снежи.Радвам се,че ти харесва идеята.Венчето е много красиво,вкусно и сполучливо.Задължително,ще го приготвя отново и за Великден.Хубав пролетен ден ти желая Снежи!
ИзтриванеКрасиво, ароматно и вкусно!Чудесна рецепта, много добро изпълнение!Поздрави, Таня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Сонче.Много се радвам,че ти харесва изпълнението на рулото.Започнах и аз с Великденски рецепти,козунаци.. нямам идея дали,ще представя но пък за такива вкусни рула,венци и др. идеи има.Поздрави и хубав ден ти желая Сонче!
ИзтриванеЛелеее, Танче, каква красота и аромат има тук! Прелестен е венеца! Комплименти, мила и прекрасен уйкенд!
ОтговорИзтриванеКатенцееее :)благодаря ти миличка.Много се радвам,че ти харесва венеца.Приемам комплиментите,много ме зарадваха.Прекрасен уикенд и на теб Кате!
ИзтриванеТанче, оригинален, прекрасен, вкусен венец! Поздравления за тази красота!
ОтговорИзтриванеПрекрасни почивни дни!
Благодаря Тили.Много се радвам,че ти хареса венчето.По вкус е достоен да застане редом до козунаците на Великденската трапеза.Хубав уикенд ти желая.
ИзтриванеТова блика от аромат, вкус и красота. Браво, Таничка, много оригинално.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден ти желая!
Благодаря Гери.Радвам се,че ти е харесало венчето.Така си наистина е много ароматно и вкусно.Майтап няма ама комшийката ми все е на диета и току ми се кара в кръга на шегата,че все миришело на вкусно у нас.Поздрави и хубав уикенд ти желая Гери!
ИзтриванеЧудесен е станал!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянче!
Изтриване