ПРОДУКТИ
закваска
20гр.мая
5с.л.хладко прясно мляко
6с.л.брашно
1с.л.кафява захар
За тестото
500гр.брашно
1 и 1/2ч.л.сол
1ч.л.захар
3с.л.олио
2с.л.кисело мляко
250мл.прясно мляко
1яйце
3с.л.мак
брашно за доомесване и разточване
1жълтък за намазване
За пълнежа/за 1/2от тестото/
50мл.разтопено масло
3с.л.доматено пюре/или лютеница/
50гр.настърган кашкавал
50гр.сирене
50гр.колбас
щипка риган
Направете си закваската,като в купичка разтворите 20гр.мая в 5с.л.хладко прясно мляко.Прибавете една супена лъжица кафява захар и около 6с.л.брашно.
Завийте с чиста кърпа купата и я приберете на топло докато удвои обема си,за около15минути.
В купа пресипете брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,яйцето,3с.л.олио,захарта,солта,киселото мляко.Започнете да замесвате меко и гладко тесто и малко преди да е готово прибавете 2,3с.л.макови семена.
Омесете тестото,завийте го чиста кърпа и го приберете на топло за около40минути.
Премесете тестото разделете го на две и всяка част отново премесете и направете на топка.
Оставете тестото да почине и го разточете на правоъгълна кора.
Намажете кората с разтопено масло.
Върху маслото намажете с доматено пюре,поръсете със сиренето и настърганият кашкавал.Поръсете с щипка риган.
Подредете някакъв колбас нарязан на шайби или на ситно.
Завийте на руло.Нарежете рулото на парченца във формата на трапец.
Подредете хлебчетата в тава с послана хартия за печене на разстояние едно от друго.
Оставете хлебчетата да починат за около 30/40минути,намажете ги с няколко капки прясно мляко жълтък.С пръчица притиснете по средата всяко хлебче.
По желание ги поръсете с допълнително макови семена.
Изпечете хлебчетата в нагряна фурна за около 20/25минути.
От втората част на тестото направих малък хляб.
Отново разточете тестото на правоъгълна кора.Намажете го обилно с разтопено масло.Настържете около 50гр.кашкавал,поръсете със 50гр.сирене и навийте на руло.
Отрежете двата края на рулото.Получават се две парченца наподобяващи розички.Направете разрез по средата на рулото.Оформете по посоченият начин на снимките.
Оформеното хлебче прехвърлете в правоъгълна форма за печене.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около40минути.По време на печенето розичките са по изпъкнали и ще се запекат повече.Ако е нужно покрийте хлебчето с алуминиево фолио за да не се препече.
Оставете хлебчето да се охлади преди да го разрежете.
Да ви е сладко!
закваска
20гр.мая
5с.л.хладко прясно мляко
6с.л.брашно
1с.л.кафява захар
За тестото
500гр.брашно
1 и 1/2ч.л.сол
1ч.л.захар
3с.л.олио
2с.л.кисело мляко
250мл.прясно мляко
1яйце
3с.л.мак
брашно за доомесване и разточване
1жълтък за намазване
За пълнежа/за 1/2от тестото/
50мл.разтопено масло
3с.л.доматено пюре/или лютеница/
50гр.настърган кашкавал
50гр.сирене
50гр.колбас
щипка риган
Направете си закваската,като в купичка разтворите 20гр.мая в 5с.л.хладко прясно мляко.Прибавете една супена лъжица кафява захар и около 6с.л.брашно.
Завийте с чиста кърпа купата и я приберете на топло докато удвои обема си,за около15минути.
В купа пресипете брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,яйцето,3с.л.олио,захарта,солта,киселото мляко.Започнете да замесвате меко и гладко тесто и малко преди да е готово прибавете 2,3с.л.макови семена.
Омесете тестото,завийте го чиста кърпа и го приберете на топло за около40минути.
Премесете тестото разделете го на две и всяка част отново премесете и направете на топка.
Оставете тестото да почине и го разточете на правоъгълна кора.
Намажете кората с разтопено масло.
Върху маслото намажете с доматено пюре,поръсете със сиренето и настърганият кашкавал.Поръсете с щипка риган.
Подредете някакъв колбас нарязан на шайби или на ситно.
Завийте на руло.Нарежете рулото на парченца във формата на трапец.
Подредете хлебчетата в тава с послана хартия за печене на разстояние едно от друго.
Оставете хлебчетата да починат за около 30/40минути,намажете ги с няколко капки прясно мляко жълтък.С пръчица притиснете по средата всяко хлебче.
По желание ги поръсете с допълнително макови семена.
Изпечете хлебчетата в нагряна фурна за около 20/25минути.
От втората част на тестото направих малък хляб.
Отново разточете тестото на правоъгълна кора.Намажете го обилно с разтопено масло.Настържете около 50гр.кашкавал,поръсете със 50гр.сирене и навийте на руло.
Отрежете двата края на рулото.Получават се две парченца наподобяващи розички.Направете разрез по средата на рулото.Оформете по посоченият начин на снимките.
Оформеното хлебче прехвърлете в правоъгълна форма за печене.
Изпечете в нагряна фурна на 180градуса за около40минути.По време на печенето розичките са по изпъкнали и ще се запекат повече.Ако е нужно покрийте хлебчето с алуминиево фолио за да не се препече.
Оставете хлебчето да се охлади преди да го разрежете.
Да ви е сладко!
Много апетитно хлебче Таня! :)как да му устои човек?
ОтговорИзтриванеДанииии благодаря миличка.Който си обича тестеничко...няма как да устои :)
ИзтриванеИ аз, защото също си обичам тестено, определено не мога да устоя и да не те поздравя, Таничка.
ОтговорИзтриванеЧудесна идея!
Хубав ден!
Благодаря ти Гери.Радвам се,че ти харесва идеята.А и щом и ти обичаш тестеничко,ще ти допаднат и на вкус.Хубав ден ти желая Гвеи!
ИзтриванеЕЕЕЕ Танчеееее напълни ми очите с красотаааа...
ОтговорИзтриванеСтрахотно хлебче ,пухкаво и ароматно.
Прегръдки!
Благодаря Здравче.Наитина са страхотни хлебчетата.Е малко невзрачни се получиха от прекалено плънка,но пък за вкус получиха шестица от домочадието.:)
ИзтриванеПрегръдки и хубав ден Здравче!
Ей,че красиво и вкусно е при теб,Танче!
ОтговорИзтриванеМного симпатимни са малките сладури,а хляба е с чудесна форма!
Сърдечни поздрави!
Благодаря Мире.Радвам се,че ти харесва и малките сладури и хлебчето.Поздрави и хубава петъчна вечер ти желая Мире.
ИзтриванеЧудесна закуска са тези хлебчета с пълнеж!
ОтговорИзтриванеИ те, и хлябът са с много интересно, оригинално оформление!
Изглеждат много апетитно!
Поздрави!
Благодаря Тили.Радвам се,че ти харесват хлебчетата.Наистина са чудесна апетитна закуска хлебчетата.Хубав уикенд ти желая Тили!
Изтриване