ПРОДУКТИ
1пакет кори за Лазаня около200гр.
500гр.кайма смес
1/2глава лук
2,3с.л.олио
щипка чубрица/или риган,сол,черен пипер
щипка сухи зеленчуци или вегета
150/200гр.шунка
150/200гр.кашкавал
босилек
200мл.доматено пюре
За сос Бешамел
50гр.масло
3с.л.брашно
600мл.прясно мляко
сол,черен пипер
*1.В тенджера с 2,3с.л.зехтин или олио запържете половин глава лук нарязан на ситно.Запържете и каймата за около 3/5минути.Прибавете ронена чубрица/или риган и щипка сухи подправки.Посолете на вкус.
*2.Кипнете на котлон тенджера с подсолена вода.Пускайте една по една корите за лазаня до изчерпване на количеството.Оставете корите да се варят за около 7 минути или по описаният начин на опаковката на корите.След като корите са сварени ги потопете в студена вода.Преди да започнете да приготвяте лазанята,всяка кора леко се подсушава в суха и чиста кърпа.
*3.Бешамел-В разтопено масло запържете брашното за около половин минута.При постоянно разбъркване налейте прясно мляко.Оставете соса да покъкри на слаб огън за около 2минути.Ако е нужно след завиране прибавете още малко мляко.Подправете със сол и прясно смлян черен пипер.
Оформяне на лазанята
1.Намажете със зехтин малка правоъгълна тава с размери 24см/20см. Полейте малко от сос Бешамел,като се съобразите с количеството сос за да ви стигне за лазанята.
2. Подредете първият слой кори леко подсушени в кърпа.
3.Полейте с бешамел и поръсете с половината количество кайма и 1,2с.л.доматено пюре.
4.Подредете втори ред кори.
5.Полейте с сос,разпределете нарязана на парчета шунка,поръсете с босилек,полейте с 2,3с.л.доматено пюре и поръсете с настърган кашкавал.
6.Подредете следващият пласт кори.
7.Полейте с бешамел.Разспределета останалото количество кайма,полейте доматен сок и по желание настържете кашкавал.
8.Подредете следващият пласт кори.
9.Намажете корите с бешамел,разпределете останалото количество доматен сос и поръсете с кашкавал.
10.Подредете последният слой кори,намажете с сос и поръсете настърган кашкавал.
Много леко притиснете с лъжичка корите и оформете ако е нужно.
Изпечете лазанята в нагряна фурна на 200градуса да зачервяване.При мен за 45минути.
Оставете приготвената лазаня леко да се охлади и я нарежете на порции.
Сервирайте всяка порция в подходяща чиния.Насладете се на прекрасната Лазаня поднесена с чаша,две хубаво червено вино.
Да ви е сладко!
1пакет кори за Лазаня около200гр.
500гр.кайма смес
1/2глава лук
2,3с.л.олио
щипка чубрица/или риган,сол,черен пипер
щипка сухи зеленчуци или вегета
150/200гр.шунка
150/200гр.кашкавал
босилек
200мл.доматено пюре
За сос Бешамел
50гр.масло
3с.л.брашно
600мл.прясно мляко
сол,черен пипер
*1.В тенджера с 2,3с.л.зехтин или олио запържете половин глава лук нарязан на ситно.Запържете и каймата за около 3/5минути.Прибавете ронена чубрица/или риган и щипка сухи подправки.Посолете на вкус.
*2.Кипнете на котлон тенджера с подсолена вода.Пускайте една по една корите за лазаня до изчерпване на количеството.Оставете корите да се варят за около 7 минути или по описаният начин на опаковката на корите.След като корите са сварени ги потопете в студена вода.Преди да започнете да приготвяте лазанята,всяка кора леко се подсушава в суха и чиста кърпа.
*3.Бешамел-В разтопено масло запържете брашното за около половин минута.При постоянно разбъркване налейте прясно мляко.Оставете соса да покъкри на слаб огън за около 2минути.Ако е нужно след завиране прибавете още малко мляко.Подправете със сол и прясно смлян черен пипер.
Оформяне на лазанята
1.Намажете със зехтин малка правоъгълна тава с размери 24см/20см. Полейте малко от сос Бешамел,като се съобразите с количеството сос за да ви стигне за лазанята.
2. Подредете първият слой кори леко подсушени в кърпа.
3.Полейте с бешамел и поръсете с половината количество кайма и 1,2с.л.доматено пюре.
4.Подредете втори ред кори.
5.Полейте с сос,разпределете нарязана на парчета шунка,поръсете с босилек,полейте с 2,3с.л.доматено пюре и поръсете с настърган кашкавал.
6.Подредете следващият пласт кори.
7.Полейте с бешамел.Разспределета останалото количество кайма,полейте доматен сок и по желание настържете кашкавал.
8.Подредете следващият пласт кори.
10.Подредете последният слой кори,намажете с сос и поръсете настърган кашкавал.
Много леко притиснете с лъжичка корите и оформете ако е нужно.
Изпечете лазанята в нагряна фурна на 200градуса да зачервяване.При мен за 45минути.
Оставете приготвената лазаня леко да се охлади и я нарежете на порции.
Сервирайте всяка порция в подходяща чиния.Насладете се на прекрасната Лазаня поднесена с чаша,две хубаво червено вино.
Да ви е сладко!
Чудесно предложение! Много засищащо и богато! Изглежда наистина доста вкусно!
ОтговорИзтриванеСпокоен ден!
Благодаря Тили.Наистина е много вкусна и засища.Моите сладури я обожават искаше ми се да представя Лазаня с някоя по засукана плънка но се спрях на познатият, изпробван и любим вариант.Хубав ден ти желая Тили!
ИзтриванеТанче, толкова вкусна изглежда лазанята ти, че на момента огладнях :) Замислих се, колко отдавна не съм правила... Ползвам същата рецепта, само дето не сварявам предварително корите и като знам колко е вкусно ми се иска на гости да ти дойда :))
ОтговорИзтриванеПоздрави, с пожелание за прекрасен ден и успешна нова седмица!
Вярвам ти Снежи,много примамливо предложение си е Лазанята.И на мен ми се случва да огладнея,като гледам вкусни предложения.Е бих се радвала да ми дойдеш на гости Снежи :)Поздрави и хубав ден ти желая Снежи!
ИзтриванеГолямо нещо е италианската кухня. А виж една българка колко вкусно и добре я приготвя. Поздрави, Таничка, чудно е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Гери,много ме зарадва комплимента ти.Поздрави и хубава вечер ти желая!
Изтриване