.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 7 април 2013 г.

СЛАДКИШ С БЯЛ ШОКОЛАД И ОРЕХОВ-МАСЛЕН КРЕМ


ПРОДУКТИ
За блата 
4 яйца
120 г захар

 80 г разтопен млечен шоколад
60 г брашно

 2 супена лъжичка какао на прах
60 г масло


За крем и декорация
200гр.течна сладкарска сметана
1/3ч.ч.захар
150гр.бял шоколад за сладкиши и глазури
100гр.орехи
80мл.прясно мляко
125гр.меко масло
5с.л.пудра захар
захарен сироп
/2части захар+1част вода
2,3капки есенция ром/
плодове за декориране 

В купа разбийте белтъците със захарта.
В купа разбийте 60гр. меко масло,разтопеният на водна баня бял шоколад и жълтъците.                      
Към маслено шоколадовата смес прибавете на порции разбитите белтъци,като редувате с пресятото брашното,размесено с какаото до изчерпване на количествата.Разбърквайте с дървена лъжица или шпатула.
Разстелете равномерно тестото в правоъгълна тава с постлана хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 18минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади и го разрежете на три равни части.
1.В купа разбийте сметаната с 1/3ч.ч.захар и я приберете в хладилник.
2.Разтопете на водна баня белият шоколад и го оставете да се охлади.
3.Запечете на котлон орехите за няколко минути,колкото леко да покафенеят,като внимавате да не изгорят.
Смелете орехите на ситно и ги добавете към80мл.горещо прясно мляко.Оставете сместа да се охлади.
4.Разбийте мекото масло с около5с.л.пудра захар.Към маслото прибавете млечно ореховата смес.Опитайте на сладост и по ваша преценка ако е нужно добавете допълнително пудра захар.
Приберете маслено-ореховият крем в хладилник за да се стегне.
5.Към  охладеният бял шоколад прибавете 1/2от разбитата сметана.С другата половина ще се декорира сладкиша.
6.Направете си захарен сироп от 2части захар,1част вода и няколко капки есенция Ром.
7.Пригответе си едната част от блата.Ако разполагате с правоъгълен ринг за торти,ще ви много лесно но ако нямате едно голямо парче алуминиево фолио,ще ви свърши същата работа.
Прегънете по дължина фолиото и го оформете като ринг около блата.Защипете с телбот или кламер края и оформете.
8.Сиропирайте блата.Върху блата разпределете крема с белият шоколад.
9.Върху крема поставете вторият блат,притиснете леко и отново сипорирайте.
10.Върху блата разпределете  и загладете орехово масленият крем.
11.Сложете третият блат, отново притиснете блата и сиропирайте. Приберете сладкиша в хладилник за около час,два за да се стегне.
12.Махнете фолиото от сладкиша и декорирайте с останалото количество сметана.Ако страните на сладкиша за загладени и красиво оформени не е нужно да ги декорирате,така при разрязване е по красиво, виждат всички пластове.
13.Декорирайте отгоре със сметана,поръсете в ъгълчето какао и декорирайте с плодове с каквито разполагате без да прекалявате с количеството.
Нарежете сладкиша на правоъгълни или квадратни парченца.Желателно е да се нареже на квадратни парченца,защото сладкишът е  много вкусен но е тежък десерт. Сервирайте сладкиша много леко охладен.
Да ви е сладко!





14 коментара:

  1. Таня, сладкиша е невероятен, освен това е с любимите ми продукти - бял шоколад и орехи. Задължително ще го пробвам!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Ели.Радвам се,че ти е харесало сладкишчето.Сладкишът беше много вкусен,малко тежичък ми се стори на мен.Почерпих с него приятели и за секунди сладкишът изчезна.:)
      Поздрави Ели и ти желая хубава Неделя!

      Изтриване
  2. Поредното изкушение, Танче! Много ми хареса рецептата и ти благодаря за споделянето. Снимките са много свежарски! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Снежи.Радвам се,че ти хареса рецептата.А изкушенията :)..доста калорични.
      Поздрави и хубава Неделя ти желая!

      Изтриване
  3. Ох, направо... Така ми се иска да можех да си грабна парченце, Таничка. Направо е магия този сладкиш, то си е цяла торта.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери.Доста се чудих торта ли да го пиша,сладкиш ли,пасти ли :)та се спрях на сладкиш по препоръка на дъщеря ми.
      Сърдечни поздрави Гери и хубава Неделя!

      Изтриване
  4. Таня,тези пастички са направо уникални.Кремчето с мляко и орехи го знам от мама и е хубаво , че ми го припомни.Не подозираш колко често посещавам раздела ти с торти.
    Поздрави, мила и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Вили.Радвам се,че ти припомних за ореховото кремче.Моята мама приготвяше едно рулце с орехов крем и пияни вишни ама за съжаление вишни не сам опитвала с години.И аз честичко се отбивам в раздела ти с тортички :)последната като цветенце много ми хареса,страхотна е.
      Поздрави Вили и ти желая хубава Неделна вечер!

      Изтриване
  5. Таня, чудесна торта,само за любители на сладкото!
    Красиви снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Тили.Така си,които обича сладичко,ще му допадне много.Поздрави Тили!

      Изтриване
  6. Чуден е, Танче, много вкусен и с любими съставки! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Катенце.Радвам се,че ти харесва сладкишчето.Прекрасна и спорна седмица ти желая!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...