.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

вторник, 3 юли 2012 г.

РИЗОТО С КАЙСИИ,МЕРЛУЗА,ПЪРЖЕНИ СКАРИДИ И СЛАДКИ ПЪРЖЕНИ ХЛЕБЧЕТА

ПРОДУКТИ
За ризото
200гр.ориз
1глава лук
1морков
1/2зелена пиперка
2бр.печурки
2/3бр.кайсии
50гр.масло
2с.л.пармезан
магданоз
1/2ч.ч.кава- полусухо пенливо вино
 или бяло вино
500мл.зеленчуков бульон

За мерлузата
500гр.филе от мерлуза
сол
смлян черен пипер
1/2ч.ч.брашно
олио за пържене

За соса към мерлузата
2моркова
1скилидка чесън
1дафинов лист
1/2ч.ч.бяло вино
1с.л.сос уорчестър 
1/2глава лук
2с.л.зехтин
2с.л.доматено пюре
сол
смлян черен пипер
щипка къри

8бр.кралски скариди
/gambones,gambas/

За сладките хлебчете
130гр.брашно
10гр.мая
щипка сол
20гр.захар
1с.л.меко масло
60гр.вода
брашно за доомесване
олио за пържене

Започнах описанието на ястието с приготвянето на ризотото,но вие си пригответе ориза най-накрая за да бъде топъл и да се сервира веднага.

В тефлонов тиган запържете с кубче масло лукът нарязан на ситно,пиперката,морковът нарязан на тънки лентички,гъбите на филийки.Прибавете ориза и го запържете .Ако е нужно добавете зехтин.Полейте ястието със кава или бяло вино и оставете да покъкри на слаб огън,като разбърквате от време на време.Нарежете кайсиите на четвъртини и ги прибавете към ориза.Прибавете зеленчуковият бульон и оставете ястието да покъкри за около 15 минути или до сваряването на ориза.Отстранете от котлона поръсете ястието с 2с.л.пармезан,добавете кубче масло и върнете ориза обратно на огъня за 1/2минути или до поемане на маслото.Поръсете с ситно нарязан магданоз.

Почистете и нарежете филетата мерлуза.Посолете с сол и смлян черен пипер.Оваляйте рибата в брашно и я изпържете в олио до златисто.Извадете рибните филета и ги поставете в чиния с постлана попивателна хартия.
Направете си соса за рибата,като запържите нарязаният на ситно лук,чесънът и нарязаните на ситно моркови.Добавете доматите и дафиновият лист.Прибавете виното,щипка къри и 1с.л.сос уорчестър.Оставете сос да покъкри посолете със сол и смлян черен пипер.Може да поръсите соса с 1ч.л.натурално нишесте за сгъстяване.Пасирайте и прецедете соса и с него полейте рибните филета.

Измийте и  почистете скаридите.Ако желаете може да ги обелите аз ги предпочитам необелени,така се запазва сочността на скаридите.Запържете скаридите до златисто в нагрят тиган с 2/3с.л.зехтин.Изпържените скариди извадете в чиния с постлана попивателна хартия.

ПЪРЖЕНИ СЛАДКИ ХЛЕБЧЕТА
Рецептата за хлебчетата е адаптирана от една невероятна кулинарка Ана с прекрасен кулинарен блог Viento y bambù
Пригответе хлебчетата,като от изброените продукти замесите меко и еластично тесто.Разделете тестото на малки топчета големи колкото малко яйце.Подредете топчетата в подходяща плоска чиния,поръсена с брашно на разстояние едно от друго.Оставете ги на топло да удвоят обема си за около 30 минути.Изпържете ги до златисто във фритюрник или в олио.



Сервирайте ястието в подходящо плато,като поставите част от ризотото.Върху ориза поставете по две скариди и филета от рибата,поляти със ароматният сос.Сервирайте ястието топло с добре охладено бяло вино.Да ви е сладко!!!

3 коментара:

  1. Ооооо Таничкаааа тази вкусотия ще я приготвя за вечеря.Много вкусно изглежда а тия златисти хлебчета към ястието са превъзходни.Поздрави и благодаря за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЕЕеее Ванюшка... днеска ще сме на ризото с морски вкусотии.У нас за обяд у вас за вечеря :) :) :)Поздрави луда гъбкееее!!!

      Изтриване
  2. Тази манджорка е страхотна с тия скаридки и рибката а ризотоооо обожавам.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...