ПРОДУКТИ
За блата
250гр.брашно
125гр.масло
1ч.л.бакпулвер
100гр.захар
2жълтъка
1ч.л.бренди
кора на половин лимон
За крема
500мл.прясно мляко
3жълтъка
6с.л.брашно или нишесте
1ч.ч.захар
1ванилия
кората и сока на половин портокал
За плънката
2ябълки
щипка канела
1с.л.ванилова захар
сок от лимон
50гр.лешници
150гр.сладко от череши
30гр.масло
500гр.череши
За глазурата
3с.л.сладко от череши
2с.л.захар
2с.л.вода
сока на половин лимон
1ч.л.агар-агар
разтворен в 20мл.студена вода
Пресейте в купа брашното с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете захарта,меко масло,2жълтъка,бренди и кората на половин лимон.
Замесете меко и гладко тесто.Месете го толкова,колкото да получите хомогенна маса.
Завийте във стреч фолио и го приберете в хладилник за около 30минути.
Разточете тестото на кора с борд .Внимателно прехвърлете кората в форма с отделящо се дъно.
Пригответе крема,като смесите и разбиете всички продукти за приготвянето му.Загрейте на слаб огън до сгъстяване,като разбърквате непрекъснато.Крема не трябва да завира.Оставете крема да се охлади,като разбърквате за да не хване коричка.
Намажете кората с 1/2с.л.сладко от череши.Прибавете крема.Подредете обелените и нарязани на тънки резенчета ябълки.Поръсете ги с лимонов сок,канела и ванилова захар.Поръсете смлени лешници.Нарежете 30гр.масло на парченца иго поставете върху лешниците.
Почистете черешите от костилките и ги подредете върху сладкиша.Загрейте сладкото от череши оставете го леко да се охлади и полейте черешите.
Изпечете кростатата в нагрята фурна на 200градуса за около 40/45минути.Извадете сладкиша от фурната и го оставете да се охлади.
Направете глазура,като кипнете на котлон 3с.л.сладко от череши,сока на половин лимон,2/3с.л.захар,2с.л.вода.Разтворете 1ч.л.агар-агар в 20мл.студена вода.Загрейте за секунди и прибавете към глазурата.
С така приготвената глазура намажете сладкиша и го оставете да се охлади първоначално на стаена температура а след това го охладете за няколко часа в хладилник.
За блата
250гр.брашно
125гр.масло
1ч.л.бакпулвер
100гр.захар
2жълтъка
1ч.л.бренди
кора на половин лимон
За крема
500мл.прясно мляко
3жълтъка
6с.л.брашно или нишесте
1ч.ч.захар
1ванилия
кората и сока на половин портокал
За плънката
2ябълки
щипка канела
1с.л.ванилова захар
сок от лимон
50гр.лешници
150гр.сладко от череши
30гр.масло
500гр.череши
За глазурата
3с.л.сладко от череши
2с.л.захар
2с.л.вода
сока на половин лимон
1ч.л.агар-агар
разтворен в 20мл.студена вода
Пресейте в купа брашното с бакпулвера.Направете кладенче и в него сипете захарта,меко масло,2жълтъка,бренди и кората на половин лимон.
Замесете меко и гладко тесто.Месете го толкова,колкото да получите хомогенна маса.
Завийте във стреч фолио и го приберете в хладилник за около 30минути.
Разточете тестото на кора с борд .Внимателно прехвърлете кората в форма с отделящо се дъно.
Пригответе крема,като смесите и разбиете всички продукти за приготвянето му.Загрейте на слаб огън до сгъстяване,като разбърквате непрекъснато.Крема не трябва да завира.Оставете крема да се охлади,като разбърквате за да не хване коричка.
Намажете кората с 1/2с.л.сладко от череши.Прибавете крема.Подредете обелените и нарязани на тънки резенчета ябълки.Поръсете ги с лимонов сок,канела и ванилова захар.Поръсете смлени лешници.Нарежете 30гр.масло на парченца иго поставете върху лешниците.
Почистете черешите от костилките и ги подредете върху сладкиша.Загрейте сладкото от череши оставете го леко да се охлади и полейте черешите.
Изпечете кростатата в нагрята фурна на 200градуса за около 40/45минути.Извадете сладкиша от фурната и го оставете да се охлади.
Направете глазура,като кипнете на котлон 3с.л.сладко от череши,сока на половин лимон,2/3с.л.захар,2с.л.вода.Разтворете 1ч.л.агар-агар в 20мл.студена вода.Загрейте за секунди и прибавете към глазурата.
С така приготвената глазура намажете сладкиша и го оставете да се охлади първоначално на стаена температура а след това го охладете за няколко часа в хладилник.
Много хубава в станала тартата а за вкуса и не се и съмнявам ти си майстор на тартите.Черепи,кремче и лешницииии божествено.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ванюшка.Беше много вкусна,като се видим ще ти направя една.Весел уикенд на всички и много целувки.
ИзтриванеMa che bella torta!!!
ОтговорИзтриванеTanti complimenti e a presto!!!
Grazie Lory :) :) :)
ИзтриванеМного изкусителна кростата! Взимам си едно парченце :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Наде.Черпя с удоволствие макар и виртуално:) :) :)
ИзтриванеBellissimo blog,complimenti!
ОтговорИзтриванеGrazie Lilybets :) :) :)
ИзтриванеТаничка благодарско за рецептата.Да ти се похваля приготвих я и я излапахме за отрицателно време.Много вкусно нещо малко трудно я направих голям зор видях докато прехвърля тестото ама...си заслужаваше.
ОтговорИзтриванеНе се и съмнявам,че ти е станала хубава :) :) :)А за тестото..на всеки може да се случи трудно е да се прехвърли.Като я приготвиш още 2,3пъти ще си спец.Поздрави и лека вечер.
Изтриване