.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 9 юни 2014 г.

Кейк с череши и орехи

Нежен орехов кейк с пресни хрупкави череши,лимонова кора, мед и глазура крем Страчатела.

ПРОДУКТИ
300гр.череши
5белтъка
100гр.захар
100гр.меко масло
120гр.захар
1с.л.мед
5жълтъка
50мл.прясно мляко
кората на 1/3лимон
160гр.брашно
1бакпулвер
100гр.смлени орехи
2с.л.какао/подсладено/

 Измийте и почистете от костилките 300гр.пресни,добре узрели череши.
В купа разбийте с миксер 5 белтъка с 100гр.захар и ги заделете на страна.
В купа разбийте с миксер 100гр.меко масло с 120гр.захар.Към маслената смес прибавете 1 с.л.мед.Към сместа прибавете един по един жълтъците,като продължавате да разбивате.
Към тестото прибавете на тънка струйка прясното мляко,като продължавате да разбивате до хомогенна маса.
Пресейте брашното,заедно с бакпулвера и го добавете,към сместа.Разбъркайте с дървена лъжица до хомогенна маса.
Разбитите на сняг белтъци добавете на 2,3 пъти,към тестото.Рабърквайте с дървена лъжица бавно,за да остане пухкаво тестото.
Намажете с масло стените и дъното на обла форма за печене/около 24см./ с отделящо се дъно.
Отрежете 2 ленти хартия за печене и ги поставете по стените на формата за печене.
Пресипете във формата за печене 1/2 от тестото.Поръсете с 2с.л.какао.Върху какаото разпределете измитите и почистени череши.
Добавете и останалото количество тесто.
Загладете с помощта на лъжица.
Изпечете кейка в нагряна фурна на 180градуса за 40минути.
След изпичане оставете кейка да се охлади и го извадете от формата за печене.
За глазура и декорация може да използвате шоколад,пудра захар,крем или мус,пресни череши
 или конфитюр от череши.

За глазура съм използвала крем Страчатела на dr.Oetker.
Как се приготвя домашен крем Страчатела,ще напиша в следваща публикация.

Разрежете кейка преди поднасяне и сервирайте с топка сладолед или черешово сладко.
Да ви е сладко!



6 коментара:

  1. Танче, такова изкушение отново при теб... Вкусно, сочно, ароматно, свежо и слааадичко! :) Прекрасно е, черпя се с парченце. :)
    Поздрави сърдечни и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Гери.Радвам се,че ти допада десертчето.Сърдечни поздрави и усмихната седмица ти желая!

      Изтриване
  2. Таничка, голямо изкушение е този кейк и снимките ти са прелест! Поздрави, миличка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...