.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 16 септември 2013 г.

Мармалад от праскови и круши

Страхотен мармалад,много вкусен,с много нежна консистенция,леко киселичък,прекрасен е за приготвяне на сладкиши,като допълнение към пържени филийки,понички,палачинки и др.тестени вкусотии.
ПРОДУКТИ
1,5кг.праскови и круши
300гр.захар
300мл.вода
1чаена лъжица с калпаче Пектин


Прасковите като количество да са повече от крушите/примерно съотношение килограм праскови и половин килограм круши/
Приготвям този мармалад  за втори път ,като първият път го направих, за   да оползотворя налично количество праскови,които бяха прекалено хлебни и безвкусни от късен сорт праскови с наситено оранжево-жълт цвят. Е от тези праскови и няколко круши се получи страхотен мармалад.

Измийте и обелете и почистете от костилките и семенната част плодовете.
Нарежете ги на кубчета.Поставете нарязаните плодове в тенджера и ги полейте с 300мл.вода.Похлупете тенджерата и варете плодовете за около 20минути,като ги проверявате от време на време да не загорят.
Оставете плодовете леко за се охладят и ги пасирайте.
За да се получи мармалада с по-нежна консистенция по желание си го прецедете през цедка.
Върнете плодовото пюре в тенджерата,прибавете пектина,като го поръсвате върху пюрето,разбърквайте за да не се получат бучици от пектина.
Прибавете захарта 250/300гр..Разбъркайте плодовото пюре и опитайте,така може да прецените сладостта.Количеството захар зависи  от сладостта на плодовете.
Върнете тенджерата на котлона и варете за около 10минути,като разбърквате с дървена лъжица.
Щом мармалада започне да пръска силно,намалете котлона и варете,като разбърквате непрекъснато за още около 10минути.Ако ви се струва,че котлона ви е силен изключвайте го от време на време.
Мармалада е готов,щом се получи гъста консистенция – като се разбърква с лъжицата да прави черта по дъното на съда в който се вари,или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка.Готовият мармалад сипете в предварително измити бурканчета, които затваряте веднага и обръщате с капачките надолу, така не е необходимо да стерилизирате бурканчетата.

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...