.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

събота, 26 март 2016 г.

Меден сладкиш с бял шоколад,заквасена сметана и ягоди

Прекрасен,домашно приготвен меден сладкиш с медени-морковени блатове,сиропирани с прясно мляко и кафе.Крем от бял шоколад, заквасена сметана и пресни ягоди.

ПРОДУКТИ
**За блата
тава 35см/45см.
4яйца
190гр.мед
1,2ванилии
200мл.олио
220гр.брашно
1супена лъжица горчиво какао
8гр.бакпулвер
1кафена лъжичка сода бикарбонат
160гр.моркови
**За сиропиране
250мл.подсладено прясно мляко
1чаена лъжица нес /инстантно кафе/
**За крема
250гр.бял шоколад
200гр.заквасена сметана
4,5 пресни ягоди

1.Разбийте с миксер 4 яйца и 190гр.мед и ванилията.Прибавете на тънка струйка олиото,като продължавате да разбивате с миксер.
2.Пресейте брашното,какаото,бакпулвера и содата и го прибавете,към яйчената смес.Разбъркайте с миксер до хомогенна маса.
3.Към тестото прибавете настърган на ситно ренде 1голям морков/160гр.Разбъркайте с дървена лъжица.
4.Намажете с олио правоъгълна тава и постелете хартия за печене.Пресипете тестото и загладете.Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 14/15 минути.След изпичане оставете блата да се охлади напълно и го разрежете на три равни вертикални части.

       Направа на крем
1.***Направете си заквасена сметана,като поставите в малка купичка 200мл.течна сладкарска сметана.Към сметаната прибавете на върха на ножа лимонена киселина.Разбъркайте с малка лъжица до сгъстяване.Обикновено се сгъстява за около минута,две.Приберете сметаната в хладилник.
2.Разтопете на водна баня шоколада и го оставете да се охлади.
Измийте,почистете и подсушете ягодите,нарежете ги на малки парченца.
3.Към разтопеният шоколад прибавете заквасената сметана и разбъркайте до гладък крем.
          Сглобяване
1.Поставете в подходяща десертна чиния единият блат. Сиропирайте го леко с подсладено мляко с нес кафе.Върху блата разпределете равномерно,половината количество от крема.Върху крема поставете и нарязаните на ситно ягоди.
2.Поставете вторият блат,отново сиропирайте и разпределете останалото количество крем.***Може да заделите 1,2 лъжици от крема за декорация.
3.Поставете и третият блат и отново леко сиропирайте.
Стегнете сладкиша със стягаща правоъгълна форма/стягащ ринг/ и го приберете в хладилник за няколко часа а най-добре за една нощ.
Отстранете стягащият ринг,декорирайте сладкиша, нарежете го на малки квадратни пастички и го поднесете в подходящи десертни чинии.

4 коментара:

  1. Прекрасно съчетание....Определено се харесахме със сладкиша :)!Поздрави,Таня!

    ОтговорИзтриване
  2. Не става ли прекалено сладка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не,не е прекалено сладка или поне според моя и на дегустаторите у дома вкус.:)Горчивото какао в блата намаля сладостта на меда.Крема е подсладен само от белият шоколад а и има пресни плодове.Сладкиша е сиропиран с леко подсладено прясно мляко с кафе,колкото да не се усеща горчивия вкус на кафето,но подслаждането на млякото,може и да се пропусне.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...