.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Ябълков сладкиш с карамелена заливка

ПРОДУКТИ
правоъгълна тава с приблизителни размери
27см/20см.
4бр.средни по големина ябълки
10гр.ванилена захар
щипка канела, щипка млян кардамон
5 яйца
180гр.захар
100мл.течна сладкарска сметана
310гр.брашно
1бакпулвер
1/3 чаена лъжица сода бикарбонат
2 ванилии
150гр.меко масло
40гр.натрошени орехови ядки
3 суп.лъжици грис
   За заливката
150гр.захар
100мл.течна сладкарска сметана


1.Измийте,подсушете и обелете ябълките.Нарежете ги на тънки филийки и ги подредете в плоска чиния.Поръсете ябълките с ванилова захар,щипка канела и щипка кардамон.Заделете ябълките на страна.
2.В купа разбийте с миксер яйцата със захарта до побеляване.Прибавете 100мл.течна сладкарска сметана.Пресейте брашното и го размесете с бакпулвера,содата и ванилията.
Прибавете на 2,3 пъти брашното,към яйчената смес и разбъркайте до хомогенна маса.
Към тестото прибавете 150гр.меко масло.Разбъркайте с миксера.**Ако се виждат малки парченца масло,не е фатално.
3.Намажете с масло дълбока правоъгълна форма с размери около 27/20см.
Постелете хартия за печене.Разпределете по дъното на формата половината количество от кексовото тесто.Поръсете с натрошени орехови ядки и 2,3 супени лъжици грис.
Разпределете заделените ябълки.Завършете,като върху ябълките поставите останалото количество тесто.Загладете с помощта на лъжица.
4.Изпечете сладкиша в нагряна фурна на 180градуса за около 50минути.
След изпичане,оставете сладкиша да се охлади и го обърнете в подходяща правоъгълна чиния или табла.
5.Поставете в тенджерка 150гр.захар и я карамелизирайте.Към карамела изсипете 100мл.течна сладкарка сметана.Разбъркайте енергично за около минута,колкото да се стопи карамела.Отстранете от котлона карамелената заливка,оставете я за кратко леко да се охлади и с нея полейте сладкиша.
Декорирайте сладкиша с филирани бадеми,орехови ядки или по ваш избор.
Сервирайте сладкиша охладен нарязан на пастички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...