.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

неделя, 21 октомври 2012 г.

ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ

ПРОДУКТИ
За блата
2жълтъка
3яйца
260гр.захар
1/2ч.ч.олио
кората на половин лимон
160гр.брашно
1бакпулвер
2ванилии
4с.л.какао
1кафена лъжица нес кафе
2с.л.смлени бадеми
1/2ч.ч.прясно мляко
2белтъка

За крема
2пакетчета куахада
500мл.прясно мляко
300гр.млечен шоколад
100гр.бита сметана
200гр.крема сирене

Кайсиено сладко
50гр.захар
30мл.вода

За глазура
100мл.течна сладкарска сметана
150гр.черен шоколад

За декорация
50мл.течна сметана
150гр.шоколад
30гр.масло
шоколадови стърготини



Смесете сухите съставки-брашното,бакпулвера,ванилия,какао,кафе и смлени бадеми.
В купа разбийте белтъците с щипка сол и 2,3с.л.захар.
В друга купа разбийте яйцата,жълтъците и захарта.Добавете настъргана лимонова кора и олио на тънка струйка.
Добавете част от сухата смес,като продължавате да разбивате.Прибавете и част от прясното мляко,като редувате суха смес с прясно мляко до изчерпване на количествата.
С дървена лъжица или шпатула прибавете на порции разбитите белтъци към сместа,като разбърквате леко за да остане пухкаво тестото.
Пресипете сместа във форма за сладкиши с отделящо се дъно постлана с хартия за печене.
Изпечете блата в нагряна фурна на 180градуса за около 45минути.
След изпичане оставете блата напълно да се охлади.
Нарежете блата на 3 хоризонтални част.
Направете крема като приготвите 2пакетчета куахада в 500мл.прясно мляко.
След като крема куахада се сгъсти прибавете 300гр.шоколад начупен на парченца.Разбърквайте докато се разтопи шоколада и се получи хомогенна маса.
Оставете крема да се охлади и към него прибавете 200гр.разбито крема сирене до пухкав крем.
Прибавете и около 100мл.бита сладкарска сметана.
Приберете крема в хладилник за няколко часа за да се стегне.
Сглобете тортата,като напоите със захарен сироп по желание леко едната част от блатовете. Блатът е много сочен и крехък и няма нужда от напояване но по желание на моите сладури аз си напоих блатовете.
Намажете блата с 2с.л.кайсиено сладко.Разпределете половината от шоколадовия крем върху блата.
Поставете вторият блат и по желание леко напоете.Отново намажете със сладко и разпределете останалият крем.
Завършете като поставите и третият блат и отново леко напоете.
Стегнете тортата с ринга на формата в която сте изпекли блата.
Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади.
Махнете ринга на тортата и загладете отстрани ако има излишен крем и неравности.
Направете глазура,като кипнете на котлон 100мл.течна сладкарска сметана.Добавете 150гр.черен шоколад кум сметаната.Разбърквайте до хомогенна маса.
Оставете глазурата да се охлади и с нея покрийте тортата.Загладете глазурата отстрани и отгоре и приберете тортата в хладилник за около 2часа.
За декорация настържете шоколадови стърготини и внимателно ги поставете в центъра на тортата.
Кипнете на котлон около 50мл.сметана.Към сметаната прибавете 150гр.шоколад.Разбърквайте докато се разтопи шоколада и се образува лъскава хомогенна маса.
Добавете кубче масло към шоколадовия крем.
Оставете крема да се стегне и охлади и с него декорирайте тортата .
Приберете тортата в хладилник за да се стегне и охлади за няколко часа а най-добре за една нощ.

6 коментара:

  1. Наистина изкушение и то страхотно!Ставам за шоколад, че само се облизвам:)

    ОтговорИзтриване
  2. Богата на съставки и аромати изкушаваща торта! Напълно си заслужава името! :)
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна и изкусителна торта!
    Парчето си го вземам към кафето.:)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Танче ,наистина си е изкушение това шоколадово бижу!
    Нямаш спиране с твоите страхотни рецепти.:)
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Здравче,Мира,Тилия,Траянче.Радвам се,че ви е харесала тортичката.Поздрави, прегръдки и хубава ползотворна седмица ви желая :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  6. Голяма вкусотия Танче, само дето не съм виждала куахада по магазините.
    Предполагам, че може да се замени с желатин?
    Взимам си парченце и ти благодаря за шоколадовото удоволствие!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...