.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

четвъртък, 15 ноември 2012 г.

ТУТМАНИК

ПРОДУКТИ
500гр.брашно
30гр.мая за хляб
1ч.л.сол
1ч.л.захар
2с.л.олио
1ч.ч.вода
1/2ч.ч.прясно мляко
брашно за доомесване и
разточване
За плънката
2яйца
150/200гр.сирене
1жълтък за намазване
семена за декорация

В купа пресейте брашното.Направете кладенче и в него сипете солта,захарта,млякото,олио и разтворената в хладка вода мая.
Омесете меко и гладко тесто.Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втаса за около час.
Премесете тестото и го разделете на две части за да ви е по удобно.
Върху набрашнен плот разточете едната част от тестото на обла кора с големината на тавата/диаметър около28см./ в която ще печете.
Постелете върху тавата хартия за печене,полейте леко с олио или масло и внимателно прехвърлете кората.С пръсти оформете лек борд по стените на тавата.
Разбийте яйцата и към тях прибавете ситно натрошено сирене.Плънката трябва да е гъста.
По ваша преценка може да удвоите количеството плънка.
*Ако приготвяте тутманика в по голяма тава  удвоете количеството на тестото и на плънката.
Разстелете плънката върху кората.
Разточете другата част от тестото.С ринг изрежете кръгчета и ги подредете едно по едно със леко застъпване върху плънката.
След като сте покрили плънката с малки кръгчета леко оформете краищата на тутманика за да не изтече плънката.
Оставете тутманика да почине за около 30/40 минути на топло.
Намажете с разбит жълтък и декорирайте със семена по избор.
Изпечете тутманика в нагряна фурна на 200градуса до зачервяване.
Сервирайте тутманика леко охладен с каничка айран и.... да ви е сладко!!!





7 коментара:

  1. Танче,тутманика е разкошен , много красив!
    За първи път виждам този начин на оформяне.Чудесно си го онагледила,благодаря за хубавата идея!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира благодаря ти за комплиментите и се радвам много,че ти е харесала идеята за оформянето на тутманика.Поздрави и от мен и ти желая хубав уикенд!

      Изтриване
  2. Много интересно и оригинално оформяне, подробно онагледяване, красиви снимки!
    Таня, поздравления за тази вкуснотия!

    ОтговорИзтриване
  3. Танюшкаааа много апетитно изглежда тутманичето.Така красиво оформен,че ми се прииска да го опитам.Ще си го приготвя за уикенда няма начин.Много целувки Таничка.

    ОтговорИзтриване
  4. Танче, невероятно изглежда този тутманик! Огладнях... :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Хиляди благодарности за положителните отзиви момичета:) :) :)!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...