.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 22 септември 2014 г.

Тиквеник с карамелена заливка

 Ако обичате десерти и сладкиши с тиква, по точно тиквеник  сочен,вкусен и сладък с обилно количество печени орехови ядки и кехлибарна карамелена заливка, то това в вашата рецепта.Опитайте!
ПРОДУКТИ
за обла тава с диаметър 24см.
200гр.кори за баница
1,200гр.тиква
150гр.едро натрошени запекъни орехи
100мл.слънчогледово олио
3с.л.кафява захар
1кафена лъжичка канела
   За захарният сироп
150мл.кафява захар
150мл.вода
  За карамела
200гр.бяла захар
100мл.течна сладкарска сметана

Измийте,подсушете и обелете тиквата.Настържете я на едро ренде.Към настърганата тиква,прибавете едро натрошените орехи,3с.л.кафява захар и канелата.С помощта на лъжица размесете продуктите за плънката.Постелете с хартия за печене обла тава с диаметър 24см.
Разстелете на плота корите за баница.Намажете първата кора с олио и поръсете с част от плънката.Навийте на руло ,като използвате 2 кори.Нарежете рулото на малки парчета/рулца/.
Подреждайте в тавичката едно до друго рулцата с разреза нагоре.По същият начин си оформете останалите кори до запълване на тавата и до изчерпване на количествата.
Изпечете тиквеника в нагряна фурна на 200гр.за около 30минути или до зачервяване.
Полейте топлият тиквеник с студен захарен сироп,приготвен от 150мл.кафява захар и 150мл.вода.За направата на карамеленият сос се доверих на Вили.
Пригответе си карамела,като изсипете в касеролка 200гр.захар.Карамелизирайте захарта на котлон до кехлибарен цвят.Внимателно изсипете 100 мл.течна сладкарска сметана, разбъркайте с дървена лъжица за кратко до получаване на карамелен сос,като внимавате да не се изгорите.
Оставете карамела леко да се охлади,като го разбърквате за да не хване коричка.
Полейте тиквеника с карамела.Оставете за няколко часа сладкиша да се охлади и да си поеме ароматите и е готов за сервиране.
Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Пиршество за сетивата е този тиквеник!Заделям рецептата са специален повод,благодаря ти Таня!
    :)Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Никога не съм опитвала толкова богат тиквеник, Танче, но предполагам, че е голямо изкушение. А да не ти казвам как си умирам за сладичка тиква, чудо е този т. нар. плодов зеленчук. А тиквеникът ти е още по-голямо чудо!
    Прегръдки, Таничка, и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси,Гери.Да си кажа правичката...половината си го изядох сама,страхотен беше.Децата не обичат тиква,опитах се да замаскирам тиквата с карамел,но...я усетиха.Прегръдки миличка и честита Есен,че и първи сняг май.:)

      Изтриване
  3. Оооох.... Направо не ми се коментира, залепнах за монитора. Таничка, какво изкушение си ни поднесла, мила?! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси Катенце.:) Определено ще си го приготвя отново,много ми се услади.Прегръдки,бонбонче!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

АРХИВ НА БЛОГА

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...