.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове BGtop Follow Me on Pinterest

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Пай с тиква

Днешното ми сладичко предложение със сигурност,ще допадне на любителите на тиквата.Прекрасен сладкиш с маслена,хрупкава платка,сладко от сини сливи,тиква,ситно натрошени орехови ядки и меренге.


ПРОДУКТИ
За платката
150гр.меко масло
210гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
щипка сол
120гр.захар
1ч.л.бренди
2жълтъка
За плънката
4с.л.сладко от сливи
500гр.тиква
2,3с.л.захар
канела на вкус
100гр.орехи
2белтъка
80гр.захар

1.Направете платката,като пресеете брашното в купа.Размесете брашното с щипчица сол и чаена лъжичка бакпулвер.
2.Направете кладенче и в него сипете мекото масло,захарта,жълтъците и лъжичка бренди.Замесете меко тесто,завийте го в стреч фолио и го приберете за около 5.10минути в хладилник.
3.Настържете обелената и почистена тиква на едро ренде или я нарежете с помощта на блендер. Към тиквата прибавете 2,3с.л.захар и канела.
4.Поставете тестото,между две парчета стреч фолио и го разточете на обла кора.Прехвърлете внимателно кората в обла форма за печене с отделящо се дъно и с диаметър около 24см.С ръце оформете платката  и направете борд по стените на формата.
5.Намажете блата с 4с.л.сладко от сини сливи.Поръсете с половината количество смлени орехови ядки.Върху орехите разпределете равномерно настърганата тиква.Поръсете с останалото количество смлени орехови ядки.Загладете плънката с помощта на лъжица.
6.Покрийте пая с парче алуминиево фолио и с помощта на нож,клечка за зъби или шиш,набучете на 4,5 места фолиото,за да излиза парата.
7.Изпечете пая в нагряна фурна на 210градуса за 35минути.След изтичане на определеното време,извадете пая от фурната и отстранете фолиото.
8.Разбийте с миксер 2белтъка с 80гр.захар до твърди върхове.Покрийте пая с разбитите белтъци и запечете сладкиша за около 5,10минути или до леко зачервяване на разбитите белтъци.
9.След изпичане,оставете сладкиша напълно да се охлади и отстранете формата за печене.
10.Сладкишът може да се сервира веднага след охлаждане,но ако го сервирате след като престои няколко часа е още по-вкусен.
Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. На мен определено ми допада, защото обичам тиква, а и тази година се родиха. Танче, чудесно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Допада ми, определено. Различен е от класическите. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Всички текстови,снимкови и графични материали,публикувани в блога,са собственост на Вкусно и сладко кулинарни рецепти и неговият автор и са обект на авторско право по смисъла на закона за авторско право и сродните му права(ЗАПСП). Не се допуска цитиране,споделяне,копиране на съдържание от блога без разрешение от автора му,като при разрешение ,задължително се посочвана източника и се добавя прилежащ,работещ линк/хипер-връзка/ към www.tania-goleva.blogspot.com

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...